{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Spiselige bær og planter

Familiefrugttræer: Fordele og gode råd

18. december 2023

Hvad er et familiefrugttræ?

Et familiefrugttræ er frugttræer, hvor op til tre sorter af enten æble, pære eller blomme er podet på samme stamme. Oftest anvendes et vel udvokset træ, hvor grenene klippes tilbage, og de nye sorter podes på. 

Der er mange, der har fået øjnene op for familiefrugttræerne, fordi de muliggør, at du kan have flere sorter på den samme plads, som ét frugttræ ville optage i haven. Familiefrugttræerne er især en fordel for de husejere, som kun har en mindre have til rådighed.

Se vores udvalg af frugter og bær her

 

Sammensætning af sorter til familiefrugttræ

Kunsten i at sammensætte et familiefrugttræ består i at udvælge og kombinere sorter, der balancerer med hinanden, samtidig med at høstsæsonen bliver så lang som mulig. Det er eksempelvis ikke fordelagtigt at have en meget kraftigt voksende sort sammen med to svage, da den kraftige vil dominere for meget og optage al næringen. Som resultat vil de to svagt voksende sorter gå ud eller være så svækkede, at de sætter dårlig frugt, der aldrig når at modne korrekt.

 

Familiefrugttræer kræver næring og beskæring

Et familiefrugttræ kræver en smule mere opmærksomhed end et normalt frugttræ. Dels fordi det typisk vokser kraftigt og har brug for mere næring end almindelige frugttræer, men også fordi det er vigtigt at beskære træet jævnligt, så der ikke opstår en situation, hvor nogle grene tager overhånd og dominerer mere end andre. 

Et træ i balance er kendetegnet ved, at de forskellige grene har samme tykkelse og længde. Det kan eventuelt være en fordel i forårssæsonen at knibe de nye skud af i på grene, der dominerer mere end andre.

 

Fordele ved et familiefrugttræ

Et familiefrugttræ er selvbestøvende: i og med at der er flere sorter på samme træ, kan bestøverne flytte pollen rundt i blomsterne, hvilket ofte giver udslag i meget frugtbare træer. Det er ikke unormalt, at der bliver behov for frugtudtynding for at få den rette størrelse på frugterne og for at undgå brud på grenene.

Et familiefrugttræ giver flere forskellige smagsoplevelser, farver og frugtformer på ét og samme træ. Et familiefrugttræ er særligt dekorativt med mange efterårsfarver. Sorterne får nemlig efterårsløv forskudt.