{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Frugter og bær

Udplantning og pasning af blommetræer

26. november 2024

Blommetræer i haven

Blommetræet, der på latinsk går under navnet Prunus domestica, er mest kendt for sine saftige og smagfulde blommer, som for mange er lig med smagen af sol og sommer.

Blommetræet er et løvfældende træ, der kan blive op til ti meter højt. Det vokser hurtigere end mange andre frugttræer og står flot med fine blomster i sommermånederne. Det er derfor et ideelt frugttræ til de fleste danske haver.

Se udvalget af blommetræer her.

 

Sorter af blommer

Der findes flere hundrede forskellige blommesorter, som alle har vidt forskellige kendetegn. De varierer blandt andet i pasningsbehov, smag og høsttidspunkt, så det er vigtigt, at man sætter sig ind i, hvordan hver enkeltsort skal passes.

I Danmark er der særligt tre sorter, der er populære. De har alle tre det til fælles, at de er selvbestøvende og kan derfor godt kan stå alene i haven.

  • 'Victoria': Denne sort producerer store, rødorange blommer med et sprødt og saftigt frugtkød. Smagen er både frisk og sød, og træet giver et generøst udbytte hvert år. Blommerne er klar til høst omkring midten af september.

  • 'Opal': Denne sort giver blommer i en flot rødviolet farve med et saftigt frugtkød. Smagen kombinerer syrlighed med sødme, hvilket gør dem til en favorit for mange. Høsttiden er tidlig, i starten af august, hvilket placerer 'Opal' blandt de tidlige sorter.
  • 'R. C. Quillins': Denne sort er kendt for sine elegante, guldgule blommer med en dejligt sød smag. Blommerne er meget saftige og har en blød skræl. De er klar til høst i september og skal nydes hurtigt, da de ikke har samme holdbarhed som de andre sorter og derfor ikke egner sig til langvarig opbevaring.

 

Brug af blommer

Blommer kan sagtens spises rå, men de kan også bruges til både grød, marmelade, sylte og saft, hvor den saftige frugt giver en skøn sødme. Blommesnaps er også en yndet kending blandt snapsemagere.

Lær mere om hvad du kan bruge blommer til nederst på denne side.

Få tips til blommetræer i haven - Plantorama

Udplantning af blommetræer

Du kan både udplante blommetræer i foråret og efteråret, men du opnår det bedste resultatet, hvis du vælger efteråret, hvor jorden stadig er lun og fugtig. Det er bedre for det nyplantede blommetræ end forårets lunefulde vejr, der kan skifte mellem knastørt solskin og hård nattefrost.  

Vælg en solrig placering med læ for vinden, da kraftige vindstød kan skade både blade, blomster og frugt. Sørg gerne for, at der er god luft omkring blommetræet, da det er nødvendigt for, at det udvikler sig optimalt. Det er forskelligt fra sort til sort, hvor stort træet bliver, men generelt anbefales et planteareal per træ på 4x5 meter. 

Du kan sagtens plante blommetræet i almindelig havejord. Vær dog opmærksom på, at hvis der tidligere har vokset blommetræer på stedet, kan jorden lide af ”træthed” og skal derfor udskiftes. Har du tidligere haft blommetræer er det derfor bedst at vælge en anden placering til det nye blommetræ, så jorden stadig er fyldt med næring. 

Se hele vores udvalg af frugter og bær her

 

Pasning af blommetræer

Blommetræer er forholdsvis nemme at passe, da det danske vejr som regel vil give træet al den fugt, det har brug for. I meget tørre perioder kan det dog være nødvendigt at vande, særligt hvis træet er nyplantet. Vand hellere få gange med store mængder vand frem for hyppig sjatvanding. 

Det er vigtigt, at du holder området omkring blommetræet rent for græs og ukrudt, da begge dele vil stjæle fugt og næring fra blommerne. Læg gerne et lag af dækbark i en 50 centimeters radius om træets stamme, da det gør det sværere for ukrudtet og græsset at skyde op. Når træet efterhånden er vokset til, kan du godt lade græsset vokse helt ind til stammen af blommetræet.

Hold området rent for græs og ukrudt, som konkurrerer om næring og fugt. Læg barkflis i en halv meters radius fra træets stamme for at undertrykke ukrudt og græs.

Læs også: Gode råd til paradisæbler

Få tips til blommetræer i haven - Plantorama

Gødning af blommetræer

Den bedste gødning til blommetræet er almindelig havekompost, som du lægger i et tyndt lag rundt om træets stamme hvert forår. Brug ikke kvælstofholdigt gødning, da det vil resultere i, at træet udvikler flere blade og færre frugter. 

 

Beskæring af blommetræer

Formålet med beskæring er at fjerne syge, skadede eller døde grene, samt at forme træet således, at det får en åben krone, hvor lys og luft nemt kan cirkulere.

Brug en skarp beskæresaks eller sav til at lave glatte snit, og sørg for at skære grene af i en skrå vinkel for at fremme hurtig heling og forhindre vand i at samle sig på snitfladen.

Ligesom med æble- pærer- og kirsebærtræer skal du undgå at beskære blommetræet omkring udspring, blomstring og løvfald samt i vinterhalvåret. Her vil træet nemlig tære på eksisterende sukkerdepoter og derfor ikke sårhele optimalt. Beskær dit blommetræ umiddelbart efter blomstringen i vækstperioden. Dette tidspunkt sikrer, at træet sårheler optimalt og minimerer risikoen for sygdomme som f.eks. sølvbladfletning.

Undlad at beskære i vinterhalvåret, da blommetræer ikke heler så godt i de kolde måneder, hvilket gør dem mere udsatte for infektioner og sygdomme.

Korrekt beskæring kan også hjælpe med at forhindre spredning af sygdomme som gul monilia og angreb fra skadedyr som blommevikleren. Fjern løbende inficerede dele og sørg for god hygiejne ved at desinficere dit værktøj.

Læs også: Beskæring og udtydning af frugttræer

 

Sygdomme i blommetræer

Det er vigtigt at være opmærksom på sygdomme og skadedyr, som kan påvirke dit blommetræs sundhed og høst. Her er, hvad du skal holde øje med:

  • Gul monilia, en svampesygdom, der får blommerne til at rådne. Fjern inficerede blommer straks for at forhindre yderligere spredning.

  • Blommevikleren, en larve, som kan ødelægge frugterne. Tjek regelmæssigt for tegn på angreb og handle hurtigt for at begrænse skaderne.

Forebyg sygdomme ved korrekt beskæring, som skaber et mere åbent træ, hvor sol og vind kan hjælpe med at holde træet tørt og mindre modtageligt for infektioner.
Ved at tynde ud i blommerne, så de ikke rører hinanden, kan du også forhindre spredning af sygdomme.

 

Bestøvning af blommetræer

Det er ikke alle blommesorter, der er selvbestøvende, og de er afhængige af at være plantet i nærheden af en anden blommesort for at blive bestøvet.

Det er ikke alle blommesorter, der kan bestøve hinanden, så planter du et ikke-selvbestøvende blommetræ, skal du sørge for, at du har en anden blommesort tæt ved, der kan bestøve det. Se bestøvningsoversigt for blommesorter.

En mellemvej kan også være et familieblommetræ, som er et træ, der er podet med tre blommesorter.

Sorterne på et familieblommetræ er sammensat sådan, at de er indbyrdes bestøvende, og at de varierer i smag og høsttidspunkt. På den måde får du altså ikke kun én sort, men hele tre sorter på ét træ, og familieblommetræet er derfor en god løsning til mindre haver.