{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Frugter og bær

Udplantning og pasning af blommetræer

16. december 2023

Blommetræer i haven

Blommetræet, der på latinsk går under navnet Prunus domestica, er mest kendt for sine saftige og smagfulde blommer, som for mange er lig med smagen af sol og sommer.

Blommetræet er et løvfældende træ, der kan blive op til ti meter højt. Det vokser hurtigere end mange andre frugttræer og står flot med fine blomster i sommermånederne. Det er derfor et ideelt frugttræ til de fleste danske haver.

Se vores udvalg af frugter og bær her

 

Sorter af blommer

Der findes flere hundrede forskellige blommesorter, som alle har vidt forskellige kendetegn. De varierer blandt andet i pasningsbehov, smag og høsttidspunkt, så det er vigtigt, at man sætter sig ind i, hvordan hver enkeltsort skal passes.

I Danmark er der særligt tre sorter, der er populære. De har alle tre det til fælles, at de er selvbestøvende og kan derfor godt kan stå alene i haven.

  • 'Victoria': Denne sort danner rødorange, store blommer med et meget sprødt frugtkød. Smagen er frisk og sød, og udbyttet er stort hvert år. Blommerne er klar til høst fra midten af september. Victoria-blommer udmærker sig ved at være egnet til lagring. Ved kølig opbevaring kan blommerne gemmes i helt op til to uger.
  • 'Opal': Træet her danner flotte, rødviolette blommer med et saftigt frugtkød. Smagen er både syrlig og sød og falder derfor i de fleste menneskers smag. Blommerne er klar til høst i starten af august, og sorten tilhører derfor de tidlige blommesorter. Udbyttet er stabilt og stort, og blommerne udmærker sig ved at kunne gemmes i op til to uger ved kølig opbevaring.
  • 'R. C. Quillins': Sorten er kendetegnet ved sine smukke, guldgule blommer med en dejlig, sød smag. Frugterne udmærker sig desuden ved at være meget saftige og ved at have en blød skræl. Blommerne er klar til høst i september og bør spises hurtigt, da de modsat de to andre sorter ikke egner sig til lagring. Sorterne giver generelt et stort udbytte, men der kan forekomme udsving i udbyttestørrelsen.

 

Brug af blommer

Blommer kan sagtens spises rå, men de kan også bruges til både grød, marmelade, sylte og saft, hvor den saftige frugt giver en skøn sødme. Blommesnaps er også en yndet kending blandt snapsemagere.

Få tips til blommetræer i haven - Plantorama

Udplantning af blommetræer

Du kan både udplante blommetræer i foråret og efteråret, men du opnår det bedste resultatet, hvis du vælger efteråret, hvor jorden stadig er lun og fugtig. Det er bedre for det nyplantede blommetræ end forårets lunefulde vejr, der kan skifte mellem knastørt solskin og hård nattefrost.  

Vælg en solrig placering med læ for vinden, da kraftige vindstød kan skade både blade, blomster og frugt. Sørg gerne for, at der er god luft omkring blommetræet, da det er nødvendigt for, at det udvikler sig optimalt. Det er forskelligt fra sort til sort, hvor stort træet bliver, men generelt anbefales et planteareal per træ på 4x5 meter. 

Du kan sagtens plante blommetræet i almindelig havejord. Vær dog opmærksom på, at hvis der tidligere har vokset blommetræer på stedet, kan jorden lide af ”træthed” og skal derfor udskiftes. Har du tidligere haft blommetræer er det derfor bedst at vælge en anden placering til det nye blommetræ, så jorden stadig er fyldt med næring. 

 

Pasning af blommetræer

Blommetræer er forholdsvis nemme at passe, da det danske vejr som regel vil give træet al den fugt, det har brug for. I meget tørre perioder kan det dog være nødvendigt at vande, særligt hvis træet er nyplantet. Vand hellere få gange med store mængder vand frem for hyppig sjatvanding. 

Det er vigtigt, at du holder området omkring blommetræet rent for græs og ukrudt, da begge dele vil stjæle fugt og næring fra blommerne. Læg gerne et lag af dækbark i en 50 centimeters radius om træets stamme, da det gør det sværere for ukrudtet og græsset at skyde op. Når træet efterhånden er vokset til, kan du godt lade græsset vokse helt ind til stammen af blommetræet.

Læs også: Gode råd til paradisæbler

Få tips til blommetræer i haven - Plantorama

Gødning af blommetræer

Den bedste gødning til blommetræet er almindelig havekompost, som du lægger i et tyndt lag rundt om træets stamme hvert forår. Brug ikke kvælstofholdigt gødning, da det vil resultere i, at træet udvikler flere blade og færre frugter. 

 

Beskæring af blommetræer

Ligesom med æble- pærer- og kirsebærtræer skal du undgå at beskære blommetræet omkring udspring, blomstring og løvfald samt i vinterhalvåret. Her vil træet nemlig tære på eksisterende sukkerdepoter og derfor ikke sårhele optimalt. 

Læs også: Beskæring og udtydning af frugttræer

 

Bestøvning af blommetræer

Det er ikke alle blommesorter, der er selvbestøvende, og de er afhængige af at være plantet i nærheden af en anden blommesort for at blive bestøvet.

Det er ikke alle blommesorter, der kan bestøve hinanden, så planter du et ikke-selvbestøvende blommetræ, skal du sørge for, at du har en anden blommesort tæt ved, der kan bestøve det. Se bestøvningsoversigt for blommesorter.

En mellemvej kan også være et familieblommetræ, som er et træ, der er podet med tre blommesorter.

Sorterne på et familieblommetræ er sammensat sådan, at de er indbyrdes bestøvende, og at de varierer i smag og høsttidspunkt. På den måde får du altså ikke kun én sort, men hele tre sorter på ét træ, og familieblommetræet er derfor en god løsning til mindre haver.