{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af brombær

19. oktober 2023
Dyrkning af brombær - Plantorama

Brombær i haven

Brombær, Rubus fruticosus, er en stedsegrøn busk, der blomstrer med hvide til rosa blomster, og som i sensommeren danner de karakteristiske blåsorte bær.

Brombærbusken har lange vandreskud, som man kan lade vokse frit og brede sig, eller man kan bruge dem til espalier. Dens grene kan være tornede, men der findes også tornfrie brombær, som er forædlede sorter, så man slipper for rifter og sår, når bærerne skal høstes.

Brombær er udbredt mange steder i Asien, Nordamerika og Europa, herunder også i den danske natur, hvor der findes omkring 90 arter. De brombærbuske, som vi bruger hjemme i haverne, er dog forædlede sorter, som bærer langt større frugter end de vilde arter.

Se vores aktuelle brombærsorter her

 

Sorter af brombær

De brombærsorter, vi har i Danmark, varierer i både udseende, størrelse, smag og høstperiode. Særligt to sorter er populære: 

  • ’Thornless Evergreen’: stedsegrøn sort med tornløse, rankede skud. Denne sort er særligt populær, fordi den ingen torne har. Bærrene er store, faste og med en dejlig aroma. Udmærker sig til espalier. 
  • ’Little Black Prince’: mindre sort, der giver et rimeligt udbytte af bær i medium størrelse. Denne sort sætter bær på etårs skud, som modner i juli og helt indtil, at frosten sætter ind. Udmærker sig til krukker. 

Brug af brombær

Med sin søde og samtidigt friske smag har brombær mange anvendelsesmuligheder – og så er de små bær sprængfyldte med vitaminer og kostfibre. Du kan både spise dem rå eller som morgenmadstopping, eller du kan bruge dem i bagværk, marmelader og desserter.

 

Udplantning af brombær

Brombær kan plantes ud hele året, så længe jorden ikke er frossen. Det bedste tidspunkt er dog om efteråret, så busken har lang tid til at forberede sig til det følgende års vækstsæson.

Ligesom andre frugtbuske trives brombær bedst på en solrig placering, så solens stråler kan modne bærrene. Der skal gerne være rolige vindforhold, da kraftig vind kan beskadige bestøvningen. 

Busken skal stå i en næringsrig jord, gerne iblandet kompost. Jorden må gerne være fugtig, men aldrig våd, da frugtbuske ikke tåler at stå i vand. Er jorden våd og tung, skal den derfor blandes med sand eller grus.

Brombær er, ligesom hindbær, en klatreplante og fungerer derfor godt som et krat i et hjørne af haven. Vil du have den mere kontrolleret, kan du placere buskene ved siden af en klatrekonstruktion med vægge af gitter, som buskene kan vokse op ad.

Har du valgt en brombærsort med torne, vil den selv kravle op ad gitteret, hvorimod de tornfrie sorter kræver lidt mere opbindingsarbejde.

 

Sådan planter du

  • Start med at grave et stort plantehul og sørg for, at jorden i bunden af hullet er løs og porøs ved at grave den godt igennem med en greb.
  • Placér nu busken i plantehullet, så den står i samme højde som i potten.
  • Fyld plantehullet med en blanding af muldjord og kompost.
  • Slut af med at vande med rigeligt vand, så buskens rødder får masser af fugt.
Dyrkning af brombær - Plantorama
Dyrkning af brombær - Plantorama

Pasning af brombærbuske

Brombær er meget nemme at dyrke, da det eneste krav, de stiller, er, at jorden ikke udtørrer. Derfor vil selv den mest uerfarne haveejer kunne få succes med buskene.

Især de første år efter plantning er busken følsom for udtørring i frostperioder. Fordampningen kan reduceres ved, at skuddene lægges på jorden og dækkes meget let med halm eller løv.

Selve brombærbusken er flerårig, mens skuddene er toårige. I det første år vokser de frem som ranker, det næste år blomstrer de og sætter frugt, og den kommende vinter visner de. I foråret skal du derfor fjerne de afbårne grene.

 

Bestøvning af brombær

Brombærbuske er en af de få frugtbuske, der er selvbestøvende og derfor ikke behøver andre sorter for at danne frugter.

Hos Plantorama anbefaler vi dog alligevel, at du køber to – og selvfølgelig gerne flere – sorter, for på den måde kan du nyde sorternes forskellige smagsegenskaber.

 

Beskæring af brombær

Brombær sætter nye skud hvert forår, men første års skud udvikler normalt ikke sideskud samme år. Det er dog vigtigt, at skudspidsen ikke beskadiges, da det vil få dem til at sætte sideskud, som ikke danner bær.

Skuddene på brombærbusken kan fjernes ved jorden lige efter høst, men vi anbefaler, at man venter til foråret, særligt ved de tornfri sorter. Det kan nemlig give busken bedre chancer for at klare en hård vinter.

Når du i foråret skal fjerne ranker, kan du forholdsvis let finde dem, der skal beskæres. De afbårne skud vil nemlig være tørre og visnede.