{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Frugter og bær

Udplantning og pasning af kirsebærtræer

4. januar 2024

Kirsebær i haven

Kirsebærtræet, Prunus avium, er et stort, løvfældende træ, som er naturligt udbredt mange steder i Europa, herunder også i den danske natur. Træet menes at være indført i landet, men i dag findes det altså forvildet flere steder.

Vi kender dog bedst kirsebærtræet hjemme fra haven, hvor vi dyrker træet på grund af dets velsmagende frugter, kirsebær. Kirsebær modner i sommeren, og er derfor - ligesom jordbær - blevet et symbol på sommer i Danmark. Afhængig af sort varierer frugterne i størrelse og farve, men alle sorter har den karakteristiske syrlig-søde smag.

Se vores udvalg af frugter og bær her

 

Populære kirsebærsorter

Der findes 300 registrerede kirsebærsorter på verdensplan, og de har alle vidt forskellige egenskaber. Overordnet opdeles kirsebær i sødkirsebær, surkirsebær og fuglekirsebær. Som navnet antyder, er det som oftest sødkirsebær, vi finder hjemme i de danske haver.

Af sødkirsebær er nedenstående sorter de mest populære, fordi bærrene er velsmagende og træet er selvbestøvende:

  • 'Lapins': mørkerøde bær med en fantastisk sød smag samt en fast og sprød konsistens. Bærrene høstes i august. Udmærker sig ved at være et meget sundt træ, som fungerer godt i den sprøjtefri have.
  • 'Sunburst': meget store, mørkerøde bær med en sød og saftig smag. Bærrene kan høstes løbende fra juli.
  • 'Stella': mørkerøde og hjerteformede bær med en sød smag. Bærrene høstes i august. Udover at være selvbestøvende er denne sort også en fortræffelig fremmedbestøver.
Udplantning og pasning af kirsebærtræer - Plantorama

Udplantning af kirsebærtræ

Selvom et kirsebær kan udplantes i både forår og efterår, vil du opnå det bedste resultat ved at plante ud omkring september-oktober. Her er jorden nemlig lun og fugtig, hvilket er bedre for et nyplantet kirsebærtræ end de mange udsving i vejret, som foråret kan byde på.

Vælg gerne en solrig placering i en næringsrig almindelig jord, hvor der ikke tidligere har vokset frugttræer. I de områder, hvor der tidligere har stået et frugttræ, vil jorden nemlig lide af træthed og skal derfor udskiftes, inden der plantes et nyt frugttræ.

Forsøg så vidt muligt at finde en placering med rolige vindforhold, da kraftige vindstød kan skade kirsebærtræet.

 

Planteafstand for kirsebærtræer

Kirsebærtræer har brug for luft omkring sig for at udvikle sig optimalt. Der er forskel på, hvor store de enkelte sorter bliver, men generelt anbefaler vi, at du holder en afstand på 4 x 6 m omkring dit kirsebærtræ.

Udplantning og pasning af kirsebærtræer - Plantorama

Pasning af kirsebærtræer

Kirsebærtræet kræver ikke den store pasning, da det danske vejr som regel vil give træet al den fugt, det har brug for. I særligt tørre perioder kan det dog være nødvendigt at vande træet, særligt hvis det er nyplantet. Vand hellere få gange med meget vand end ofte med lidt vand.

Også i forhold til gødning passer kirsebærtræet meget sig selv. Du kan med fordel lægge havekompost rundt om træets stamme i foråret, men ellers frarådes det at bruge kvælstofholdige gødninger, da det vil resultere i, at træet udvikler flere blade på bekostning af frugter.

Der, hvor kirsebærtræet kræver pasning, er i forhold til ukrudt. Både græs og ukrudt er nemlig grådige, og de vil hurtigt tage al fugt og næring fra kirsebærrene, hvis det får lov at komme tæt på stammen. Derfor skal du gerne holde et område på cirka 50 centimer rundt om træet frit for ukrudt og græs.

Det kan dog gøres let ved at lægge dækbark omkring træet, mens det stadig er nyplantet. Når træet er vokset til, kan du lade græsset vokse helt ind til stammen.

 

Bestøvning af kirsebærtræer

Der findes både kirsebærsorter, som er selvbestøvende, og kirsebærsorter, som har brug for at blive bestøvet af andre kirsebærsorter. Dette er naturligvis vigtigt at være opmærksom på, når du vælger kirsebærtræ til din have.

Er et kirsebærtræ ikke selvbestøvende, skal du undersøge, hvilke sorter det kan blive bestøvet af og sørge for at plante de to sorter i nærheden af hinanden - helst ikke med en afstand på mere end 50 m. Se bestøvningsoversigt for kirsebærsorter.

 

Beskæring af kirsebærtræer

Fra naturens hånd behøver kirsebærtræer ikke at blive beskåret, og da det faktisk er en stressfaktor for træet, bør du beskære mindst muligt.

De første par år efter en udplantning skal du beskære for at få den ønskede form på kirsebærtræet. Derefter skal du kun beskære for at vedligeholde, så det holder sig sundt og udvikler et passende antal frugter.

Beskæring skal undgås omkring udspring, blomstring og løvfald samt i vinterhalvåret, hvor kirsebærtræet vil tære på eksisterende sukkerdepoter og derfor ikke sårhele optimalt.

Læs også: Sådan beskærer du et frugttræ