{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Frugter og bær

Udplantning og pasning af pæretræer

25. juli 2024

Pæretræer i haven

Pæretræet, Pyrus communis, er et løvfældende træ, som er populært i de danske haver på grund af sine velsmagende frugter. Pæretræer findes i mange sorter, men fælles for dem alle er de fine grønne blade, der i efteråret står flot i orangerøde farver.

Selve frugten varierer også i både udseende, smag, fasthed og saftighed, ligesom det er forskelligt fra sort til sort, hvornår pærerne er klar til høst.

Se udvalget af pæretræer her.

 

Sorter af pærer

Der findes over tusind pæresorter, og 135 af sorterne kan dyrkes i Danmark. Særligt tre pæresorter er udbredt i de danske haver, nemlig 'Clara Frijs', 'Conference' og 'Herrepære'. De tre sorter har forskellige kendetegn:

  • 'Clara Frijs': Denne pæresort er den mest dyrkede i Danmark. Pæren er fast og sprød med en sødlig smag, og derfor er sorten en yndet spisepære. Den er klar til høst i september og kan holde op til en måned ved kølig opbevaring. Udbyttet af frugter på træet kan dog være af varierende størrelse.
  • 'Conference': I supermarkederne er det oftest denne pæresort, man møder i frugtafdelingen. Sorten her giver et stort udbytte af søde og saftige pærer, som modner i oktober og kan gemmes helt indtil februar ved kølig opbevaring. Faktisk kommer der så mange pærer, at det kan være nødvendigt at tynde ud løbende. Desuden udmærker denne sort sig ved at være selvbestøvende.
  • 'Herrepære': Sorten her er kendetegnet ved sine mellemstore, grønne pærer, som er klar til høst i starten af oktober. Pærerne kan kun gemmes i op til tre uger, men de udmærker sig til gengæld ved at have en fantastisk smag og saftighed samt ved at give et stabilt, stort udbytte.

 

Brug af pærer

På grund af deres sødmefulde smag kan pærer spises rå eller bruges i frugtsalater og grønne salater. De er desuden populære at bruge i bagværk, som for eksempel tærter, samt til grød, marmelade og saft.

Lær mere om hvad du kan bruge pærer til nederst på siden her.

Udplantning og pasning af pæretræer - Plantorama

Udplantning af pæretræer

Selvom et pæretræ kan udplantes i både forår og efterår, vil du opnå det bedste resultat ved at plante ud omkring september-oktober. Her er jorden nemlig lun og fugtig, hvilket er bedre for et nyplantet pæretræ end de mange udsving i vejret, som foråret kan byde på.

Vælg gerne en solrig placering i en næringsrig almindelig jord, hvor der ikke tidligere har vokset frugttræer. I de områder, hvor der tidligere har stået et frugttræ, vil jorden nemlig lide af træthed og skal derfor udskiftes, inden der plantes et nyt frugttræ.

Forsøg så vidt muligt at finde en placering med rolige vindforhold, da kraftige vindstød kan skade pæretræet.

 

Planteafstand for pæretræet

Det anbefales, at du holder en god afstand til andre træer og planter, når du planter dit pæretræ, da træet har brug for luft omkring sig for at vokse. Det er forskelligt, hvor store de enkelte pæretræsorter bliver, men hold gerne en afstand 3x5 meter rundt om træet.

Se vores udvalg af alle frugter og bær her

 

Dyrkning af pæretræer på espalier

At dyrke pæretræer på espalier er en både dekorativ og pladseffektiv metode til at nyde smagen af hjemmedyrkede pærer. Denne dyrkningsform er ideel for dig, der måske ikke har så meget plads, eller som ønsker at skabe et levende grønt væg i din have.

Når du vælger sorter til espalier, skal du overveje:

  • Sortens vækstkraft – en mindre kraftigvoksende sort er nemmere at styre på espalier.

  • Modningstid – så du kan planlægge høsten over længere tid.

  • Bestøvningsforhold – nogle sorter kræver en bestemt anden sort i nærheden for at sætte frugt.

Populære pæresorter til espalier inkluderer 'Conference', 'Clara Frijs' og 'Herrepære'.

Vælg en solrig placering, gerne op ad en sydvendt mur, som kan reflektere varme og beskytte mod frost. Sørg for at jorden er veldrænet og rig på organisk materiale. Forbedr om nødvendigt jorden med kompost eller jordforbedring. Plant pæretræet i den korrekte afstand fra espalieret, så der er plads til rodvækst og luftcirkulation.

Beskær og led træets grene, så de danner en flad struktur op ad espalieret. Fastgør grenene forsigtigt til espalieret med plantebånd eller lignende, for at undgå at beskadige dem.
Vand og gød træet regelmæssigt, særligt i de tørre perioder.

Husk at beskæring er en afgørende del af at vedligeholde et pæretræ på espalier. Med tålmodighed og lidt pleje kan du omdanne dit pæretræ på espalier til en smuk og produktiv del af din have, hvor du kan nyde friske pærer lige ved hånden.

Udplantning og pasning af pæretræer - Plantorama

Pasning af pæretræer

Pæretræet kræver ikke den store pasning, da det danske vejr som regel vil give træet al den fugt, det har brug for. I særligt tørre perioder kan det dog være nødvendigt at vande træet, særligt hvis det er nyplantet. Vand hellere få gange med meget vand end ofte med lidt vand.

Også i forhold til gødning passer pæretræet meget sig selv. Du kan med fordel lægge havekompost rundt om træets stamme i foråret, men ellers frarådes det at bruge kvælstofholdige gødninger, da det vil resultere i, at træet udvikler flere blade på bekostning af frugter.

Der, hvor pæretræet kan kræve pasning, er i forhold til ukrudt. Både græs og ukrudt er nemlig grådige plantefamilier, og de vil hurtigt tage al fugt og næring fra pærerne, hvis de får lov at komme tæt på stammen. Derfor skal du gerne holde et område på cirka 50 centimer rundt om træet frit for ukrudt og græs.

Det kan dog gøres let ved at lægge dækbark omkring træet, mens det stadig er nyplantet. Når træet er vokset til, kan du lade græsset vokse helt ind til stammen.

 

Beskæring af pæretræ

Som med de fleste andre frugttræer skal du undgå at beskære pæretræet omkring udspring, blomstring og løvfald samt i vinterhalvåret. Her vil beskæringen nemlig betyde, at træet vil tære på eksisterende sukkerdepoter og derfor ikke sårhele optimalt de steder, hvor grenene er klippet af.

Fjern syge og visne grene samt de grene, der vokser indad eller opad, da de sjældent bærer frugt. Sørg for god luftcirkulation ved at holde træets midte åben og fjerne grene, der rører hinanden.

 

Bestøvning af pæretræer

De flerse pæretræer er fremmedbestøvere, hvilket betyder, at de er afhængige af andre pæresorter i nærheden for at blive bestøvet og danne frugter.

For at sikre en effektiv bestøvning anbefaler vi, at du har mindst to - men meget gerne tre - forskellige pæresorter plantet i nærheden af hinanden, helst med under 50 meters afstand til hinanden. Se bestøvningsoversigt for pæresorter.

En anden løsning kan være at anskaffe sig et familiepæretræ, som er et pæretræ, der er podet med tre forskellige sorter. Dermed er pæretræet selvbestøvende, og man behøver ikke tænke på at skulle have flere pæretræer i nærheden, hvilket kan være en fordel i små haver.

Samtidigt er familiepæretræer podet med sorter med forskellige smagsegenskaber og høsttidspunkter, og du behøver derfor ikke selv danne dig et overblik over de forskellige pæresorters karakteristika – det har plantecentret gjort for dig.

 

Sygdomme og skadedyr på pæretræer

Skurv er en svampesygdom, som forårsager misformede frugter samt angreb på blade, grene og nye skud. Skurv trives i fugtige forhold, så god luftcirkulation og tilstrækkelig lys er essentielt for at forbygge sygdommen. Hvis dit pæretræ er ramt af skurv, skal du:

  • Fjerne og ødelægge alle angrebne dele af træet samt nedfaldne blade for at hindre spredning.

  • Sørge for korrekt beskæring, så træet har en åben struktur, der tillader sol og luft at nå ind til midten.

Pæregalmyggen er et skadedyr, der lægger sine æg i pærens blomster, hvor larverne udvikler sig inde i den unge frugt. Angrebne pærer bliver ofte sorte og falder ned. For at bekæmpe pæregalmyg, skal du:

  • Samle og ødelægge alle angrebne pærer så hurtigt som muligt for at forhindre nye generationer af galmyggen.

  • Undersøge dit pæretræ regelmæssigt for tegn på angreb, især i begyndelsen af sæsonen.

  • Overveje at bruge gule klæbrige fælder tidligt på sæsonen for at fange de voksne galmyg, før de lægger æg.

 

Udplantning og pasning af pæretræer - Plantorama

Hvad gør jeg, hvis mit pæretræ ikke sætter frugt?

Hvis dit pæretræ ikke sætter frugt, kan det skyldes flere faktorer:

  • Nye pæretræer kan tage 3-4 år før de begynder at bære frugt, ligeledes kan korrekt beskæring forbedre frugtsætningen. Sørg for at beskære træet korrekt og fjern konkurrerende grene.

  • Pæretræer kræver ofte en anden pæresort i nærheden for at sikre krydsbestøvning. Overvej at plantet to forskellige sorter eller et familiepæretræ. Angreb af skadedyr som pæregalmyg eller sygdomme som skurv kan også påvirke frugtsætningen. Hold øje med tegn på sygdom og bekæmp disse rettidigt.