{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Frugter og bær

Udplantning og pasning af paradisæble

24. november 2023
Sådan planter du paradisæble - Plantorama

Paradisæble i haven

Paradisæble er et træ, der er ideelt i mindre haver eller steder, hvor pladsen er knap. Dette æbletræ bliver nemlig ikke særlig højt eller bredt. Til gengæld overrasker paradisæble med de smukkeste blomster og mest velsmagende, små æbler.

Paradisæblet tilhører æbleslægten Malus, som det almindelige spiseæble også hører under. Forskellen på paradisæble og det almindelige spiseæble er dog, at paradisæblerne er mindre i størrelsen (omkring 5 cm).

Generelt bliver paradisæbletræer mellem 3 – 6 m høje og 2 - 4 m brede, så de har en god størrelse til de fleste haver. De bliver hverken for brede til at genere dine naboer eller for høje til at skygge helt for solens stråler.

Træet blomstrer i maj måned med hundredvis af hvide eller rosa blomster og får ud på efteråret røde eller gullige frugter. Ud over at blomsterne er utroligt smukke at se på, tiltrækker de også bier og andre nytteinsekter til haven, som hjælper til med bestøvningen af havens øvrige planter og blomster.

Se vores udvalg af frugter og bær her

Sådan planter du paradisæble - Plantorama

Gode sorter af paradisæble

Der findes mange forskellige sorter af paradisæble. Derfor kan det være en fordel at tjekke op på de enkelte sorters størrelse og særlige egenskaber, så du får købt et paradisæbletræ, der passer til din have.

Nedenfor finder du beskrivelser på de mest gængse og populære sorter af paradisæble:

  • 'Akso': får meget små frugter (ært-størrelse), der er orangerøde. Får rødlige knopper, der senere bliver til store, hvide blomster i maj – juni. Træet bliver mellem 3 – 5 m høj og får en åben, bred krone med vandret grensætning.
  • ’Brændkjær’: får middelstore frugter (1,5 – 2 cm), der er helt mørkerøde. Får svagt rosa knopper, der senere bliver til store, hvide blomster i maj – juni. Træet bliver mellem 3 – 5 m høj og får en bred krone med stive, oprette grene.
  • ’Butterball’: får store frugter (3 – 4 cm), der er skinnende og gullige. Får rødlige knopper, der senere bliver til store, hvide blomster i maj – juni. Træet bliver mellem 5 – 6 m høj og får en bred, pyramidal krone.
  • Floribunda: får små og mange frugter, der er gullige eller rødlige. Får mørkrosa knopper, der senere bliver til lysrosa og hvide blomster i maj. Træet bliver mellem 6 – 8 m høj og får en bred, hvælvet krone med overhængende grene.
  • ’Gorgeous’: får middelstore frugter (2 – 3 cm), der er mørkorangerøde. Får rosa knopper, der senere bliver til store, hvide blomster i maj – juni- Træet bliver mellem 3 – 5 m høj og får en åben, bred krone med overhængende sidegrene.
  • ’Makamik’: får røde, gennemfarvede frugter. Får mange røde knopper, der senere blomstrer i maj – juni. Træet bliver mellem 3 – 5 m høj og får en rund krone med skrå grene.
  • ’Scarlet’: får røde, gennemfarvede frugter. Får mørkerøde knopper, der senere bliver til karminrøde blomster. Træet bliver mellem 3 – 5 m høj og har en overhængende vækst med kraftigt voksende grene.

 

Udplantning af paradisæbler

Det gode ved paradisæble er, at træet ikke bliver alt for stort. Typisk bliver træerne mellem 3 – 6 m høje og får en krone mellem 2 - 4 m. Det giver dig muligheden for at plante det steder i haven, hvor der ikke er masser af plads, for eksempel i forhaven eller ved terrassen.

Bemærk, at det aldrig kan anbefales at plante et æbletræ, hvor der før har vokset frugttræer. Her er jorden nemlig udpint og tømt for næring.

Det er ganske simpelt at udplante et paradisæble – følg blot nedenstående trin:

  • Grav et plantehul, der er bredt og dybt nok, så træets rødder ikke bøjes ved plantning (ca. 75 cm).
  • Stil paradisæblet i en spand vand og lad det trække væske i minimum 15 minutter.
  • Fyld plantehullet op med vand og lad det trænge ned i jorden. Gentag eventuelt et par gange, så plantehullet er gennemvædet.
  • Slå en støttepæl ned i jorden i den ene side af plantehullet (gerne mod vest, hvor vinden oftest kommer fra).
  • Placer træet i plantehullet (uden plastpotten) og bred rødderne forsigtigt ud. Er rødderne meget lange, kan de klippes til med en saks. Træets overkant skal flugte med havejorden, og podestedet skal være 15 cm over jorden.
  • Fyld plantehullet 2/3 op med jord og vand rigeligt, så jorden falder sammen. Fyld derefter plantehullet helt op med jord.
  • Træd jorden omkring træet til og vand afslutningsvist igen.
  • Sæt et bånd omkring støttepælen og træet, så det står helt lodret. Pælen sørger for, at træet står stabilt og vokser opret.
Sådan planter du paradisæble - Plantorama

Vanding, gødning og beskæring af paradisæble

Det vigtigste, du skal huske, i forhold til vanding af dit paradisæbletræ er, at det skal have rigeligt væske det første år efter udplantning. Her bruger træet nemlig energi på at etablere sig og danne et stærkt rodnet.

Efter det første års tid burde det ikke være nødvendigt at vande dit paradisæble yderligere, da den får al den nødvendige væske fra naturens side. Det kan dog være nødvendigt at vande, hvis vejret er tørt og varmt over en længere periode.

Har du plantet dit paradisæble ud i en næringsrig havejord, er det ikke nødvendigt at tilføre den ekstra næring i form af gødning. Gødning kan blive relevant i situationer, hvor træet ikke vækster, får mange gule blade eller ikke producerer blomster og frugter. 

Paradisæbletræer er generelt mindre æbletræer, som oftest ikke behøver beskæring. Ønsker du alligevel at beskære dit paradisæble, bør det gøres fra juni – september, hvor træet stadig bærer løv. Hen over sommermånederne har træet nemlig flest kræfter til at hele sårene fra beskæringen, og du kan samtidig nemmere se, hvilke grene der trænger til beskæring.

 

Hvornår er paradisæbler modne?

Normalvis modner paradisæbler ud på efteråret. Hvis du er i tvivl om, dine paradisæbler er modne, kan du dreje dem en halv omgang – hvis de slipper træet, er de klar til spisning. Slipper de ikke, må du vente lidt endnu på modne paradisæbler.

Alternativt kan du plukke et æble, halvere det og tjekke, om kernerne er brune. Er de det, er æblet klar til at blive spist eller brugt i madlavningen.

 

Anvendelse af paradisæbler

Paradisæbler er særligt populære i æblegelé og æblesnaps. Laver du en smagfuld gelé af paradisæblerne, kan du glæde dig ved, at æblerne indeholder en stor mængde pektin, som er et naturligt geleringstof.

Pektinen i paradisæblerne får en gelé til at stivne af sig selv, hvorfor du ikke behøver at tilsætte konserveringsmidler eller geleringmidler til din æblegelé. Du skal blot være opmærksom på, at indholdet af pektin mindskes, jo længere æblerne sidder på træet.

Så det handler i høj grad om at plukke æblerne på det rette tidspunkt. Når du ikke at plukke æblerne til gelé i tide, kan du sagtens lade dem sidde tilbage på træet. Så får havens fugle nemlig gavn af de velsmagende og syrlige æbler.