Gavekort
Luk

Køb nu

iDu er igang med at fjerne dit centervalg. Ved denne handling slettes indholdet i din kurv.

{{ userSelectedStore.name }}

{{ userSelectedStore.address }}
{{ userSelectedStore.zipCode }} {{ userSelectedStore.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

{{ store.name }}

{{ store.address }}
{{ store.zipCode }} {{ store.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

Dyrkning af rabarber

13. februar 2023
Rabarber

Rabarber i haven

RabarberRheum rhabarbarum, er en flerårig køkkenurt, der med sin syrlige smag er populær i de danske køkkenhaver. Oprindeligt stammer rabarberplanten fra det østlige Middelhavsområde og Lilleasien, hvor roden blev brugt som lægemiddel. I dag forbinder mange smagen af rabarber med dansk sommer.

Rabarberplanten har store blade og kraftige stængler, og kan blive op til to meter høj . Planten er en af de mindst krævende haveplanter, der leverer et stort udbytte med mange anvendelsesmuligheder. Det er dog kun stænglerne, der kan spises, og derfor er rabarber i teorien en grøntsag.

Sorter af rabarber

Rabarber findes i mange forskellige sorter, der alle har vidt forskellige egenskaber. Der findes jordbærrabarber og vinrabarber, søde og sure rabarber, store og små rabarber, tidlige og sene rabarber.

Særligt to sorter er populære i Danmark:

  • 'Elmsfeuer' har en dejlig, frisk smag og et middelhøjt indhold af oxalsyre. Sorten er høstmoden fra maj måned, og udbyttet er middelstort. Stænglerne har en smuk mørkerød farve, hvilket gør dem meget velegnede til marmelade og saft, hvor den kraftige farve vil give en flot effekt.
  • 'Spangsbjerg' har en sød, afrundet smag og et middelhøjt indhold af oxalsyre. Stænglerne er ikke nær så kraftige i farven, men til gengæld er sorten kendetegnet ved at give et meget stort og stabilt udbytte. Sorten er klar til høst fra maj måned.

 

Brug af rabarber

Rabarber kan spises rå, men særligt i madlavningen er planten en yndet ingrediens i både det salte og det søde køkken. Det kan være i form af en kompot, grød, marmelade eller kager. Du kan også lave saft ud af rabarber, men her skal du bruge non-oxalsyre for at neutralisere smagen fra rabarberens høje indhold af oxalsyre.

 

Rabarberplantens farve og smag

Alle rabarberplanter indeholder en mængde af både æblesyre og oxalsyre, hvor ingen af de to er skadelige, hvis de indtages i små mængder. Unge rabarberstilke har det laveste oxalsyreindhold.

Det er indholdet af æblesyre i rabarberen, der afgør smagen, og er det højt (over 22 procent), bliver rabarbersmagen skarp. Den appetitvækkende flotte røde farve skyldes antocyaniner, og de har ingen indflydelse på hverken aroma, smag eller modenhed.

 

Rabarberplantens blomstring

Rabarberplanten sætter hvert år kraftige blomsterstængler med smukke blomster. Det kan dog være en fordel at klippe dem, da rabarberplanten ellers vil bruge energi på at blomstre – og det er jo stænglerne, de fleste er interesserede i.

Blomsterne kan med fordel stilles i en vase med vand, hvor de holder længe.

Sådan dyrker du rabarber - Plantorama

Plantning af rabarber

Du kan både plante rabarber som frø eller plante, men planter du fra frø, tager det ofte adskillige år, før du får udbytte af dine rabarber. Derfor kan det være en fordel at købe en rabarberplante, som du planter ud. 

Rabarber kan plantes i efteråret og det tidlige forår. For at undgå sygdomme og skadedyr skal planten have en solrig og vindstille placering, hvor der ikke før har stået rabarber. Vælg gerne en fast plads i køkkenhaven til dine rabarber, da de ellers kan stå det samme sted i op til 25 år.

Rabarber yder mest, hvis de får lov at stå i fred. De første par år efter plantning skal du ikke trække for mange stilke, hvis du vil sikre, at planterne kommer godt i gang. 

 

Sådan planter du

  • Sørg for en dyb, muldrig og næringsholdig jord ved at forberede jorden omhyggeligt inden plantning. Fjern alt flerårigt ukrudt, og grav dybt for at indarbejde så meget organisk materiale som muligt.
  • Plant din rabarber, og gentag eventuelt processen, hvis du vil anlægge et helt bed. Husk god afstand mellem planterne, da rabarber bliver store.
  • Når du har plantet rabarberne, skal du vande dem godt efterfølgende. 

 

Sådan tyvstarter du rabarber i haven

Hver vinter forsvinder toppen på rabarberplanterne, og planterne står tilbage med hårde knolde, der ligger i jordoverfladen. Knoldene bruges af rabarberplanterne som energidepot frem til foråret, hvor de vågner fra deres vinterdvale. Det er temperaturen og solmængden, som bestemmer, hvornår knolden vågner op – og det er netop den proces, du kan udnytte.

Du fremskynder processen ved at dække rabarberplanterne med klokker i glas eller et lille drivhus. Efter kort tid vil du opleve, at bladene på rabarberplanten folder sig ud og stænglerne rejser sig. På den måde kan du høste tidligere. 

 

Høst af rabarber

Du kan høste rabarber fra sidst i marts og frem til august, men endnu tidligere, hvis du sætter fart under rabarberplanterne med drivhustricket. Når du høster, skal du passe på ikke at trække selve hjerteskuddet med op. Det undgår du bedst ved at trække en stilk op ad gangen stille og roligt. Skær ikke stilkene af, da planten ikke vil forny sig, hvis der sidder en stump tilbage. Undgå at høste i plantens først år. 

Høst gerne første gang i starten af april og frem til Sankthans, hvorefter du giver rabarberplanten en pause i højsommeren, så den får mulighed for at forny sig. I sensommeren kan du være heldig at høste årets sidste rabarber.  

Høst aldrig mere end en fjerdedel af rabarberen ad gangen, så den ikke bliver for afkræftet. Regn med to-fem kilo spiseklare stilke fra en plante, alt efter sort og plantens tilstand. Skær bladene af, og smid dem direkte på kompostbunken.

Ofte stillede spørgsmål til rabarber

Afhængig af sorten modner rabarber fra april – juni og igen fra august – september.
Man høster rabarber første gang i april og helt frem til Sankt Hans. Herefter holder man en pause i højsommeren, så rabarberplanten kan forny sig. Man høster så igen i sensommeren i august til og med september.
Man kan med held høste rabarber allerede i slutningen af marts og frem til september.
Rabarber kan holde sig i køleskabet i op til 7 dage. Du kan også komme rabarber i fryseren, hvor den holder sig i op til 1 år. Det kan være en fordel at skære den i mindre stykker, inden den kommes i fryseren.
Det siges, at man skal undgå at spise rabarber efter Sankt Hans og frem til sensommeren pga. plantens høje indhold af oxalsyre. Der sker dog ikke noget ved at spise rabarber, og det er på ingen måde farligt.
Man høster rabarber ved stille og roligt at trække en stilk op ad gangen. Stilkene skal ikke skæres af, da planten ikke fornyer sig, hvis der sidder en stump tilbage. Man skal også undgå at trække selve hjerteskuddet op.
Man renser rabarber ved at skære bladene og de øverste 1-2 cm af stilkene. Brunlige hinder og tørre kanter fjernes også. Herefter skyller man stænglerne og fjerner al jord.
Selvom rabarber oftest anvendes som frugt i køkkenet, er det faktisk en grøntsag.
Man kan lave mange lækre ting med rabarber hen over sommeren, bl.a. tærte, crumble, kold suppe og marmelade.
Man planter rabarber ud i haven i efteråret eller det tidlige forår. For at undgå sygdomme og skadedyr skal planten have en solrig og vindstille placering, hvor der ikke før har stået rabarber. Vælg gerne en fast plads i køkkenhaven til dine rabarber, da de helst ikke vil flyttes for meget.
Når rabarber går i stok, kan det være fordi, man ikke har høstet tilstrækkeligt til, at planten bruger energien på at sætte nye blade og ikke blomst. Man bør fjerne blomsten og de største blade, så planten igen bruger energi på at sætte nye blade, man kan høste.
Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}