{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Dyrkning af rabarber

3. februar 2025
Rabarber

Rabarber i haven

Rabarber, 'Rheum rhabarbarum', er en flerårig køkkenurt, der med sin syrlige smag er populær i de danske køkkenhaver. Oprindeligt stammer rabarberplanten fra det østlige Middelhavsområde og Lilleasien, hvor roden blev brugt som lægemiddel. I dag forbinder mange smagen af rabarber med dansk sommer.

Rabarberplanten har store blade og kraftige stængler, og kan blive op til to meter høj. Planten er en af de mindst krævende haveplanter, der leverer et stort udbytte med mange anvendelsesmuligheder. Det er dog kun stænglerne, der kan spises, og derfor er rabarber i teorien en grøntsag.
Se udvalget af rabarber.

 

Guiden indeholder

  1. Placering og plantningstidspunkt af rabarber
  2. Forberedelse af jorden
  3. Udplantning af rabarber
  4. Sådan tyvstarter du rabarber
  5. Pasning af rabarber
  6. Fornyelse af gamle planter
  7. Rabarbers blomstring
  8. Høst af rabarber
  9. Rabarbers farve og smag

(Guiden fortsætter nedenfor)

 

Sådan dyrker du rabarber - Plantorama

 

1. Placering og plantningstidspunkt af rabarber

Du kan både plante rabarber som frø eller plante, men planter du fra frø, tager det ofte adskillige år, før du får udbytte af dine rabarber. Derfor kan det være en fordel at købe en rabarberplante, som du planter ud. 

Rabarber kan plantes i efteråret og det tidlige forår. For at undgå sygdomme og skadedyr skal planten have en solrig og vindstille placering, hvor der ikke før har stået rabarber. Vælg gerne en fast plads i køkkenhaven til dine rabarber, da de ellers kan stå det samme sted i op til 25 år.

Rabarber yder mest, hvis de får lov at stå i fred. De første par år efter plantning skal du ikke trække for mange stilke, hvis du vil sikre, at planterne kommer godt i gang.
Se hele udvalget af spiselige bær og planter.

 

2. Forberedelse af jorden

  1. Grav jorden godt igennem, mindst 30-40 cm dybt, da rabarber har et kraftigt rodnet.

  2. Fjern alt flerårigt ukrudt som skvalderkål og kvikgræs, da de kan konkurrere med rabarberen om næring og vand.

  3. Bland godt med organisk materiale i jorden, fx kompost, velomsat husdyrgødning eller nedfaldne blade, for at gøre jorden mere næringsrig.

  4. Sørg for, at jorden er veldrænet. Hvis jorden er meget tung (leret), kan du forbedre den med sand eller kompost for at undgå, at rødderne står i vand.
    Se udvalget af jord og jordforbedring.

 

3. Udplantning af rabarber

  1. Grav et hul, der er ca. 40 cm dybt og 40 cm bredt.

  2. Hvis du planter flere rabarber, så sørg for mindst 90 cm afstand mellem dem, da de bliver store og breder sig over tid.

  3. Sæt planten i hullet, så vækstpunktet (knolden) er lige i jordoverfladen – den må ikke plantes for dybt, da det kan føre til råd.

  4. Fyld hullet op med jord og tryk jorden let til omkring planten for at sikre god kontakt mellem rødderne og jorden.

 

4. Sådan tyvstarter du rabarber

Hver vinter forsvinder toppen på rabarberplanterne, og planterne står tilbage med hårde knolde, der ligger i jordoverfladen. Knoldene bruges af rabarberplanterne som energidepot frem til foråret, hvor de vågner fra deres vinterdvale. Det er temperaturen og solmængden, som bestemmer, hvornår knolden vågner op – og det er netop den proces, du kan udnytte.

Du fremskynder processen ved at dække rabarberplanterne med klokker i terracotta (kaldet rabarberkrukke) eller et lille drivhus. Efter kort tid vil du opleve, at bladene på rabarberplanten folder sig ud og stænglerne rejser sig. På den måde kan du høste tidligere.
Se udvalget af læggekartofler.

(Guiden fortsætter nedenfor)

 

 

5. Pasning af rabarber

Rabarber er en robust og nøjsom plante, og kræver ikke meget for at trives. For et stort udbytte, kan du følge nedenstående tricks og tips til pasning.

  1. Vanding
    Rabarber har dybe rødder og kan klare sig uden meget vanding, men for at opnå kraftige, saftige stilke er det vigtigt at holde jorden let fugtig, især i tørre perioder. Vand regelmæssigt i foråret og sommeren, men undgå, at jorden bliver vandmættet, da det kan føre til råd.

  2. Gødning
    For at sikre god vækst bør rabarber gødes årligt. Giv planten et lag velomsat kompost eller husdyrgødning i det tidlige forår og igen efter første høstperiode i juni. Undgå kunstgødning med højt kvælstofindhold, da det kan gøre stilkene slatne.
    Se udvalget af gødning.

  3. Beskæring og vinterpleje
    Om efteråret, når planten visner ned, kan du fjerne de døde blade og lægge dem omkring planten som vinterbeskyttelse. Rabarber klarer sig fint gennem vinteren uden yderligere beskyttelse, men i meget kolde områder kan et ekstra lag kompost eller blade over kronen give ekstra frostbeskyttelse.

Læs også: Tips til frostsikring af havekrukker

 

6. Fornyelse af gamle planter

Efter 7-10 år kan rabarberplanter blive trætte og give et lavere udbytte. For at forynge planten kan du grave den op om efteråret og dele den i flere stykker, som derefter plantes igen.

 

7. Rabarbers blomstring

Hvert år sætter rabarberplanterne enkelte, lodrette kraftige blomsterstængler, som du bør klippe af. Blomstringen trækker nemlig energi væk fra stænglerne og kan mindske udbyttet.

Du kan i stedet klippe blomsterne af og stille dem i en vase. Blomsterne er nemlig utroligt flotte og de holder længe i en vase med vand.

Læs også: Dyrk dine egne snitblomster - sådan gør du

(Guiden fortsætter nedenfor)

 

Rabarber

 

8. Høst af rabarber

  • Tidspunkt for høst
    Du kan høste rabarber fra sidst i marts og frem til august, men endnu tidligere, hvis du sætter fart under rabarberplanterne med rabarberkrukken eller drivhustricket.

  • Når du høster
    Pas på ikke at trække hjerteskuddet med op. Det undgår du bedst ved at trække en stilk op ad gangen stille og roligt. Skær ikke stilkene af, da planten ikke vil forny sig, hvis der sidder en stump tilbage.

  • Husk derudover
    Høst gerne første gang i starten af april og frem til Sankthans, hvorefter du giver rabarberplanten en pause i højsommeren, så den får mulighed for at forny sig. I sensommeren kan du være heldig at høste årets sidste rabarber. 

    Høst aldrig mere end en fjerdedel af rabarberen ad gangen, så den ikke bliver for afkræftet. Regn med to-fem kilo spiseklare stilke fra en plante, alt efter sort og plantens tilstand. Skær bladene af, og smid dem direkte på kompostbunken.

  • Holdbarhed
    Rabarber kan holde sig i køleskabet i op til 7 dage. Du kan også komme rabarber i fryseren, hvor den holder sig i op til 1 år. Det kan være en fordel at skære den i mindre stykker, inden den kommes i fryseren.

 

9. Rabarbers farve og smag

Alle rabarberplanter indeholder en mængde af oxalsyre, som ikke er skadelig, hvis den indtages i små mængder. Unge rabarberstilke har det laveste oxalsyreindhold. Oxalsyren påvirker ikke smagen på rabarber – det er indholdet af æblesyre, som gør det.

Hvis indholdet af æblesyre er meget højt (>22%), bliver rabarbersmagen meget skarp. Den appetitvækkende flotte røde farve skyldes antocyaniner, og de har ingen indflydelse på aroma, smag eller modenhed.

Læs også: Udplantning og pasning af jordbær.

 

Ofte stillede spørgsmål til rabarber

Afhængig af sorten modner rabarber fra april – juni og igen fra august – september.
Man høster rabarber første gang i april og helt frem til Sankt Hans. Herefter holder man en pause i højsommeren, så rabarberplanten kan forny sig. Man høster så igen i sensommeren i august til og med september.
Man kan med held høste rabarber allerede i slutningen af marts og frem til september.
Rabarber kan holde sig i køleskabet i op til 7 dage. Du kan også komme rabarber i fryseren, hvor den holder sig i op til 1 år. Det kan være en fordel at skære den i mindre stykker, inden den kommes i fryseren.
Det siges, at man skal undgå at spise rabarber efter Sankt Hans og frem til sensommeren pga. plantens høje indhold af oxalsyre. Der sker dog ikke noget ved at spise rabarber, og det er på ingen måde farligt.
Man høster rabarber ved stille og roligt at trække en stilk op ad gangen. Stilkene skal ikke skæres af, da planten ikke fornyer sig, hvis der sidder en stump tilbage. Man skal også undgå at trække selve hjerteskuddet op.
Man renser rabarber ved at skære bladene og de øverste 1-2 cm af stilkene. Brunlige hinder og tørre kanter fjernes også. Herefter skyller man stænglerne og fjerner al jord.
Selvom rabarber oftest anvendes som frugt i køkkenet, er det faktisk en grøntsag.
Man kan lave mange lækre ting med rabarber hen over sommeren, bl.a. tærte, crumble, kold suppe og marmelade.
Man planter rabarber ud i haven i efteråret eller det tidlige forår. For at undgå sygdomme og skadedyr skal planten have en solrig og vindstille placering, hvor der ikke før har stået rabarber. Vælg gerne en fast plads i køkkenhaven til dine rabarber, da de helst ikke vil flyttes for meget.
Når rabarber går i stok, kan det være fordi, man ikke har høstet tilstrækkeligt til, at planten bruger energien på at sætte nye blade og ikke blomst. Man bør fjerne blomsten og de største blade, så planten igen bruger energi på at sætte nye blade, man kan høste.