Udplantning og pasning af ribs
12. juli 2024Ribs i haven
Ribs, Ribes rubrum, er en løvfældende busk, som er kendt for sine syrlige røde bær. Busken, der bliver mellem en og to meter høj og lige så bred, ligner solbærbusken på bladene, men modsat solbærbusken er ribsbuskens blade duftneutrale.
Ribsbusken er den absolut nemmeste frugtbusk at dyrke, og derfor findes den i mange danske haver, hvor de små kuglerunde, skinnende ribs gør den let at genkende.
Se vores udvalg af frugter og bær her
Sorter af ribs
Flere sorter af vilde ribs er udbredt i den danske natur, men de ribsbuske, vi bruger i haven, er forædlede sorter og går derfor under betegnelsen haveribs. Haveribs findes i mange forskellige sorter, der alle har vidt forskellige kendetegn, både i udseende og smag.
Særligt tre sorter er udbredte i de danske haver:
- 'Stanza' danner mørkerøde bær med en meget syrlig og frisk smag, som er klar til høst i juli. Busken bliver op til halvanden meter høj og hører til blandt de mest robuste sorter. Den er derfor meget velegnet til den sprøjtefri, økologiske have.
- 'Rovada' danner meget store og let syrlige bær, som sidder i kæmpestore klaser med op til 40 ribs i hver. Sorten udmærker sig desuden ved at give et særligt stort udbytte sammenlignet med andre sorter af ribs. Bærrene er høstmodne i juli.
- 'Hvid Hollandsk' danner, som navnet antyder, hvide ribs, der har en mild og sød smag. Selvom bærrene ikke hører til blandt de største, er udbyttet stabilt, og de er klar til høst fra juli måned.
Brug af ribs
Ribs har et højt indhold af A- og C-vitamin og kan sagtens spises rå. På grund af den syrlige smag bruger de fleste dog ribs i madlavningen, hvor bærrenes høje indhold af pektin gør dem velegnede til gelé og marmelade.
Ribs bliver desuden også ofte brugt til saft, ligesom de sammen med rabarber og andre røde bær indgår i opskriften på den klassiske danske ret, rødgrød.
Plantning af ribsbuske
Ribs trives bedst på steder med læ og i fuld sol – selvom de også fungerer fint på steder, hvor der er lidt skygge. Jorden skal være veldrænet, da ribsbusken ikke tåler stående vand på dyrkningsstedet. I tørre somre og på lette jorde vil vanding dog kunne forøge udbyttet væsentligt.
Ribsbuske kan vokse sig ret store, som regel op til halvanden meter høje og lige så brede, og derfor har de brug for en planteafstand på et par meter.
Pasning af ribsbuske
Ribsbusken er – som solbærbusken – utrolig let at passe og trives fint, så længe de får sol, lidt vand og næring.
Sørg altid for, at der kan komme lys og luft ind i centrum af planten. Fjern de ældste skud først – og gerne i forbindelse med plukningen – og beskær eventuelt planten for grene med de modne bær, så du kan fjerne bærrene i ro og mag.
Giv busken ekstra næring ved at strø 30-40 gram N.P.K. gødning eller drys fem til ti centimeter jordforbedring ud omkring hver plante i april. I meget tørre perioder kan bærrene let falde af, så husk at vande i tørkeperioder.
Beskæring af ribs
Modsat stikkelsbærbusken, som ikke tåler beskæring, har solbærbusken og ribsbusken godt af jævnlig beskæring. Disse buske udvikler nemlig de bedste bær, når alle buskens grene får sol. Derfor skal der hvert efterår tyndes ud i busken ved at fjerne gamle, overflødige grene.
Bestøvning af ribs
Ribsbusken er selvbestøvende, hvilket betyder, at den ikke har brug for fremmedbestøvning for at sætte frugt. Derfor behøver du ikke have flere buske af forskellige sorter for at opnå bærsætning.
Hos Plantorama anbefaler vi alligevel, at du køber to forskellige sorter af ribs, eksempelvis en rød og en hvid. På den måde kan du nyde de forskellige sorters smagsegenskaber. Desuden vil det trods alt give en rigere bærsætning at lade to forskellige sorter bestøve hinanden.