Udplantning og pasning af solbær
7. juli 2024Solbær i haven
Solbær, Ribes nigrum, er en løvfældende busk med runde, sorte bær, der har en dejlig sød smag. Solbærbusken, som bliver en til to meter høj, gror naturligt flere steder i Europa, heriblandt også i den danske natur, hvor bærrene menes at være blevet dyrket helt tilbage til 1600-tallet.
Busken sætter bær hver sommer, men modsat jordbær og hindbær, som hurtigt bliver overmodne, kan du sagtens vente lidt med at plukke bærrene, selvom de er modne, uden det går ud over smag og konsistens.
Solbærbusken kræver ingen pasning og er derfor en nem og billig måde at sikre sig de søde bær til brug i saft og marmelader.
Se vores udvalg af frugter og bær her
Sorter af solbær
Solbær findes i flere forskellige sorter, der alle har forskellige smagsegenskaber. Hos Plantorama forhandler vi udelukkende sorter, som er gennemprøvede, og du behøver derfor ikke være bange for at eksperimentere med vores sortsudvalg.
Særligt to sorter er udbredte i de danske haver:
- 'Titania' danner store, velsmagende bær med en tynd skal, som gør dem meget velegnede til at spise rå. Bærrene kan høstes i juli, og udbyttet er stabilt og meget stort. Sorten udmærker sig ved at være en meget sund og sygdomsresistent sort, og derfor anbefales den til økologisk dyrkning.
- 'Big Ben' er en ny sort, som er kendetegnet ved sine store bær, som er mindst 50 procent større end andre sorter. På trods af bærrenes størrelse mangler de ikke smag, og faktisk hører sorten til blandt de mest aromatiske solbær. Bærrene er høstmodne i juli, og udbyttet er meget stabilt fra år til år.
Brug af solbær
På grund af sit høje indhold af C-vitamin og antioxidanter er solbær gode for immunforsvaret. Med deres søde smag kan bærrene sagtens spises rå, men de er særligt populære i saft. Bærrene kan også bruges til marmelade, kryddersnaps og likør.