{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Køkkenhaven

9 grøntsager du kan dyrke fra rester

3. januar 2024
9 grøntsager du kan dyrke fra rester - Plantorama

Sådan genbruger du dine grøntsagsrester

Hver eneste dag smider vi gulerodstoppe, nedklippede krydderurter eller rester fra forårsløg eller bladselleri i skraldespanden, men med nogle enkle tips og tricks er det faktisk nemt at gendyrke dem.

Der findes flere forskellige grøntsager, som kan gendyrkes fra rester. Så i stedet for at smide det i skraldespanden, kan du genbruge dem og få mere ud af dine grøntsager. Det er sjovt og gratis, og så kan hele familien samles om projektet.

Få vores bedste tips til, hvordan du nemt gendyrker køkkenaffaldet lige her.

Se vores udvalg af grøntsagsplanter til køkkenhaven

 

1. Forårsløg

Forårsløg er noget af det letteste – og tilmed hurtigste – at gendyrke. Når du har brugt stænglen fra forårsløg, skal du lægge stubben med rødderne nedad på en tallerken med vand i et par dage. Her sætter de nye rødder, og når de er vokset lidt, kan du flytte dem til en potte med fugtig jord. Inden for et par uger vil de vokse op igen, og du kan spise løs.

 

2. Rodfrugter

Rodfrugter er nogle af de sjove og dekorative grøntsager at gendyrke. Læg endeskiverne af fx rødbeder eller persillerod på en tallerken med lidt vand, hvor de kan udvikle rødder, inden du flytter dem til en potte med jord.

 

3. Bladselleri

Ligesom forårsløg er bladselleri utroligt nem at dyrke fra en rest. Delen af stænglen med rødder, som du normalt skærer af, lægges nedad på en tallerken med vand et par dage. Når der kommer rødder, og stænglen så småt begynder at vokse lidt, kan du flytte dem over i en potte med fugtig jord. Et par uger efter vil de vokse op og du kan begynde at høste igen.

 

4. Salat og kål

Salatens afskårne, hårde stub kan sættes i en skål eller glas halv fyldt med vand. Vandet skal nå lidt op over stubben, så salaten kan slå rødder. Efter et par dage eller når den begynder at danne nye salatblade, kan du flytte den over i en potte med fugtig jord. 

Kålsorter med lag som spidskål, rødkål og hvidkål kan dyrkes efter samme fremgangsmåde, hvor den afskårne stub placeres med enden nedad.

9 grøntsager du kan dyrke fra rester - Plantorama
9 grøntsager du kan dyrke fra rester - Plantorama

5. Porrer

Porrer gendyrkes på præcis samme måde som forårsløgene – på grund af deres størrelse tager det dog ofte lidt længere tid om at spire på ny. Efterlad ca. 5 cm porre fra bunden og læg stubben med rødderne nedad på en tallerken med vand i et par dage. Når der kommer rødder frem, flytter du dem over i en potte med fugtig jord.

 

6. Gulerødder

Når du gendyrker gulerødder, er det toppen, du skal have fat i. Læg toppen på en tallerken med vand, hvor den kan udvikle nye rødder. Herefter flytter du gulerodstoppen med rødder over i en potte med jord.

 

7. Krydderurter

Krydderurter som persille, koriander og basilikum er ekstremt nemme at genbruge. Normalt klipper vi stænglerne af eller plukker bladene, vi skal bruge, og kasserer så potten med jord og stubbe. 

Prøv i stedet at sætte potten i vindueskarmen, vand den, og vent. Inden længe vil der vokse nye og fuldt ud brugbare stængler og blade op, som kan bruges til at krydre dit næste måltid.

 

8. Kartofler

Har du nogle kartofler, som er blevet lidt runkne, behøver du ikke smide dem ud. De er nemlig simple at gendyrke. Læg dem et mørkt sted, indtil de spirer, og plant dem herefter ud i en god muldjord i et højbed eller en krukke. 

 

9. Ingefær

Har du et stykke ingefær med synlige vækstknopper, kan du også plante dem med knopperne opad nær jordoverfladen. Roden vil bredde sig mere, jo større din potte er, og de friske stængler kan spises. Tilmed er ingefærplanten rigtig dekorativ som stueplante.