{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Køkkenhaven

Guide til byhaver: 5 planter du kan dyrke i byhaven

23. september 2023
Guide til byhaver: 5 planter du kan dyrke i byhaven - Plantorama

Artiklen er skrevet af Anna Taws Tom-Petersen, der blogger om planter og giver inspirerende forslag til grønne DIYs og opskrifter på Urban Garden Company.

Guide til byhaver: 5 planter du kan dyrke i byhaven - Plantorama

Kom godt i gang med byhaven

Sommeren er her endelig, og det kribler i fingrene for at komme i gang med at dyrke lækre krydderurter og grøntsager. Derfor er det så godt, at det er utroligt ment at lave et højbed til en lille køkkenhave af pallerammer. Det er også sjovt at lave et højbed sammen med naboerne eller børnene.

Med et højbed lavet af pallerammer er det både let og sjovt at komme i gang med at dyrke grøntsager i byen. Uanset om du har en have eller en gårdhave, kan du på den måde hurtigt, billigt og uden det store gravearbejde, lave din egen køkkenhave.

Højbede er stærkt forbundet med dyrkning af grøntsager, men du kan dyrke alt i en palleramme. En vild blomstereng, bærbuske, rabarber, æbletræer, tulipaner, solsikker eller sommerblomster.

Det meste kan dyrkes i højbede: krydderurter, tomater, jordbær, squash, kartofler, bærbuske, radiser, spinat, rabarber, grønkål, salat og meget mere. Det kræver ikke meget plads, det er let at komme i gang, det er let at lykkes med, og så er det sjovt og en fed social ting at lave med andre.

Find inspiration blandt udvalget af spiselige bær og planter

Guide til byhaver: 5 planter du kan dyrke i byhaven - Plantorama
Guide til byhaver: 5 planter du kan dyrke i byhaven - Plantorama

Sådan laver du en byhave med højbede

  • Køb de palleramme du skal bruge. Én ramme er tilstrækkelig til planter med lave rødder som fx salat, radiser og mange krydderurter, mens fx kartofler har brug for to eller tre rammer i højden.
  • Vælg et solrigt sted til højbedet. Hvis du ikke har et sted med meget sol (det er jo fx tilfældet i nogle baggårde) så husk, at mange grøntsager mv. gror udmærket i halvskygge.
  • Underlagets karakter betyder ikke meget. Men det skal være nogenlunde plant. Hvis du vil være helt sikker på, at der ikke skyder ukrudt op fra underlaget, kan du lægge fiberdug i bunden. Fiberdug indvendigt i højbedet kan også gøre, at det holder lidt bedre på fugten i jorden så du ikke skal vande så ofte.
  • Hvis du har adgang til din egen gode jord, kan du bruge den. Ellers kan du købe god, økologisk jord i Plantorama.
  • Fyld højbedet med jord. Bruger du to eller flere rammer i højden, kan du lægge et godt lag halv komposteret plantemateriale el. i bunden, for at fylde op. Det vil langsomt kompostere og afgive næring til højbedet. Og du sparer noget jord til opfyldning. øverst skal du bruge en god grøntsags- eller havejord.
  • Og så er du kommet til det, det hele handler om: At så og plante det, du vil dyrke i dit højbed, for senere at kunne høste og spise fra egen avl.
  • Husk, at fordi højbedet er hævet over den ’almindelige’ jord skal du vande ofte. Og afhængigt af hvilken jord du har brugt, skal du tilføre gødning nogle gange i løbet af vækstsæsonen.

5 gode planter til byhaven

Her er forslag til 5 planter til højbedet. Du kan selv dyrke planterne fra frø, og flytte dem til højbedet når de er klar til det. Du kan også købe færdige planter, der er lige til at sætte i højbedet, hvor de så kan vokse sig større, indtil de er klar til høst:

For alle planterne gælder det, at selv om de er lette at dyrke, så er det er en god idé at læse dyrkningsvejledningen, hvis du dyrker fra frø, eller spørge personalet, der hvor du køber planterne om pasning og pleje.

 

Minitomat

Minitomat er velegnet til dyrkning i højbede. De er velsmagende og på størrelse med en lille kirsebærtomat. Sæt gerne i fuld sol. Holdes jævnt fugtigt. Gødes jævnligt afhængigt af jorden.

 

Sukkerært

Sukkerærter klarer sig godt i højbed, og man kan spise hele bælgen. Sæt gerne i fuld sol, men klarer sig også fint i halvskygge. Holdes jævnt fugtigt. ærter er med til at gøde jorden pga den måde deres rodsystem fungerer.

 

Jordbær

Der findes mange gode jordbærsorter. Sæt fx 'Favori', der har lette og skinnende bær med en intens og sød smag. Sorten genmonteres, hvilket betyder, at du kan høste igen og igen hele sommeren. Dette er en plante, der virkelig giver værdi for pengene. Sæt gerne i fuld sol. Holdes jævnt fugtigt. Og dæk evt med net, for at beskytte mod fugle.

 

Pakchoi

Pakchoi er en asiatisk kål-sort med kraftige stilke og en lækker smag. De kan plantes så sent som i september, og i milde vintre kan de stå grønne i højbedt det meste af vinteren. De spæde blade er udmærket som "baby leaf" i salater. Større blade smager godt stegte, fx med hvidløg og ingefær. Sæt gerne i fuld sol, men klarer sig også fint i halvskygge. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord.

 

Squash

Squashblade er store og dekorative, og skygger ukrudt væk fra højbedet. Frugterne kan høstes fra midten af juli og indtil frosten kommer. En eller to planter er nok til en familie. Sæt gerne i fuld sol, men klarer sig også fint i halvskygge. Trives bedst i godt drænet jord. Vandes rigeligt. Squash fås i mange varianter: Småvoksede sorter, hvis man kun har lidt plads, sorter der er aflange eller runde, eller sorter med gule, mørkegrønne, lysegrønne, hvide, brune eller stribede frugter.