Køkkenhaven

Dyrkning af jordskokker

Sådan dyrker du jordskokker - Plantorama

Jordskokker i haven

Jordskokken, Helianthus Tuberosus, er kendt for sit knoldede ydre og nøddeagtige smag – og så er det faktisk en af de nemmeste afgrøder at dyrke på dansk jord.

Den stammer oprindeligt fra Nordamerika, hvor indianerne dyrkede den i århundreder, før europæerne fik øjnene op for de spiselige knolde. Jordskokken er helt ideel at dyrke i det danske klima, da den tåler både sol og frost og sjældent er udsat for skadedyr og sygdom.

Jordskokken er i familie med solsikken, og det ses tydeligt i sommermånederne, hvor den laver stængler, der til forveksling ligner solsikker. Stænglerne kan række flere meter lodret ud i luften og blomstrer særligt sidst på sommeren. Jordskokkens udseende kan variere meget i farven, lige fra skinnende rød til lys brun.

Den er en yndet spise for både kaniner og mosegrise, så har man sådan nogle i området, skal man regne med konkurrence om de små knolde.

 

Hvad smager en jordskok af?

Jordskokker smager som en blanding af kartofler og artiskokker med en dejlig nøddeagtig smag. De kan spises både varme og kolde og bruges ofte i purerede supper, i kartoffelmos, som chips eller som tilbehør til aftensmaden.

Læs også: DIY: Byg selv højbede på hjul

Sådan dyrker du jordskokker - Plantorama

Sådan dyrker du jordskokker

Jordskok er en flerårig og hårdfør plante, som breder sig hastigt under jorden med sit dybtliggende rodsystem. Man kan dyrke jordskokker i alle jordtyper, men vær opmærksom på, at de ikke ligger for meget i skygge.

Det er bedst at plante jordskokker i april eller maj, men de kan faktisk plantes hele vinterhalvåret, så længe jorden ikke er frossen. Jordskokkerne lægges som kartofler, altså i enten felter eller rækker.

Læg knoldene i cirka ti centimeters dybde og med 25-30 centimeters afstand mellem hinanden. Da jordskokkens stængler kan blive op til to meter høje, kan den komme til at skygge for andre afgrøder, hvis de ligger for tæt, så plant gerne med god afstand.

Læs også: Sådan dyrker du kartofler

 

Pasning af jordskokker

Jordskokker er lette at dyrke og kræver stort set ingen pasning. De kan som regel klare sig uden vanding på grund af det dybtliggende rodnet, men skal dog gødes to-tre gange i løbet af sæsonen.

Jordskokker tåler en del frost og overvintrer helst på voksestedet. I vintermånederne kan du med fordel isolere jorden med et lag af halm, blade eller vintermåtter, så du kan grave jordskokker op, selvom det er frostvejr.

 

Høst og opbevaring af jordskokker

Jordskokker er i sæson fra september til april og kan høstes løbende. Når plantens blade begynder at blive gule og visne, er jordskokkerne klar til høst, og de kan forholdsvis nemt graves op.

Opgravede jordskokker holder sig fint i en tætlukket pose i køleskabet, og ellers kan man genskabe deres spændstighed ved at lægge dem i en skål vand i 6-12 timer før brug.

Du behøver ikke høste alle jordskokker. Dem, der bliver liggende i jorden, vil blot udvikle sig mere i foråret og skyde nye planter op. Det kan dog være en god idé at grave et par jordskokker op, som du planter på ny i april eller maj.

Udvælg knolde, der vejer 30-40 gram og er fri for skader og så glatte som muligt. Opbevar dem fugtigt og køligt ved en-to grader - for eksempel i fugtigt sand - indtil de skal udplantes igen til foråret.

Læs flere tips & tricks

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 200.000 andre