×
FRI FRAGT  på alle varer! Gælder ved køb over 500 kr. t.o.m. søndag

Dyrkning af rødbeder

7. maj 2022
Rødbeder

Rødbeder i haven

Rødbede, Beta vulgaris conditiva, tilhører bedeslægten og er i meget nær familie med spinat, bladbede og sukkerroe.

På trods af sit navn er rødbeder ikke altid røde. De findes også i andre farver som hvide, gule og bolsjestribede. Og de fås ligeledes i forskellige former, nogle aflange og andre små og runde. Der findes altså en hel verden af (rød)beder, du kan gå på opdagelse i.

Vi har samlet en guide til rødbeder her, så du kommer godt fra start med dyrkningen og godt i mål med høsten.

 

Hvornår er rødbeder i sæson?

Rødbeder er en meget alsidig grøntsag i den forstand, at den kan høstet allerede om sommeren og til ud på efteråret, og derefter kan den nemt gemmes til vinteren. Så rødbeder har en lang sæson, og du har glæde af den i lang tid.

 

Sorter af rødbede

  • ’Forono’ har intenst rødt skind og kød og er aflang. God til syltning
  • ’Pablo F1’ har rødt skind og kød. God i juice og bagt i ovnen
  • ’Burpees Golden’ har strålende gult skind og kød. Har en mildere smag end de mørkerøde sorter. God i salater og som saft
  • ’Tando di Chioggia’ har rødt skind samt rosa- og hvidstribet kød. Har en sødere smag end almindelige rødbeder
  • ’Albina vereduna’ har hvidt skind og kød. Har en let og mild smag

Populære produkter netop nu

Rødbeder

Sådan dyrker du rødbeder

Du kan dyrke rødbeder allerede fra marts, men du kan også vente med at så dem til længere ude på sæsonen, så du kan høste rødbeder senere. Det er en smagssag og kommer an på, om du vil høste bederne om sommeren eller ud på efteråret. Sår du rødbeder i marts måned, kan du forvente sommerhøstning, men sår du derimod i juni måned, kan du forvente efterårshøstning.

Rødbeder sås direkte på friland. Det vil sige, at det ikke er nødvendigt med forspiring indendørs eller i drivhuset, du sår dem direkte i jorden. De trives bedst i en fugtig og næringsrig jord, og du kan med fordel så i jord, hvor du året forinden har dyrket kartofler.

For at holde på fugten i jorden, kan du så rødbeder et sted med halvskygge. Det tager de bestemt ikke skade af, og du kan på den måde udnytte de lidt mere skyggefulde hjørner af køkkenhaven eller højbedet.

Rødbeder sås i 1-2 cm dybe huller i rækker med en rækkeafstand på 25-30 cm. Alt efter om du ønsker små eller store rødbeder, kan du mindske eller øge afstanden imellem frøene. Små rødbeder = 5 cm mellem frøene. Store rødbeder = 8 cm mellem frøene.

 

Pasning af rødbeder

Rødbeder skal have rigeligt med vand, så de ikke bliver bitre og uspiselige. Jorden skal gerne være konstant fugtig og må helst ikke tørre ud. Du fornemmer bedst, om det er tid til en vanding, ved at stikke fingeren i jorden og mærke efter. Er jorden tør, skal du vande.Ligesom ved dyrkning af kartofler, anbefaler vi, at du hypper jorden op, så du holder på fugten omkring frøene. Dette kan du begynde på, når de første spirer viser sig over jordoverfladen.

 

Høst af rødbeder

Rødbeder modner ca. 4 måneder efter, du har sået dem. Det kan være en god idé at høste bederne løbende, så du spiser dem så friske som muligt. Lidt ligesom kartofler smager de bare bedre, når de er nyopgravede. Du høster rødbederne ved at trække den forsigtigt op, så roden ikke brækker.

 

Opbevaring af rødbeder

Rødbeder er lækre at spise friskopgravede, men de kan også sagtens opbevares og spises i løbet af efteråret og vinteren. For at rødbederne holder sig længst muligt, skal du rense dem for jord, fjerne den grønne top og beholde så mange af rødderne som muligt.

Opbevar rødbederne i kasser med sand og læg dem, så de ikke rører hinanden. Du må sætte kassen et køligt sted.

Ofte stillede spørgsmål

 Du kan så rødbeder allerede fra marts måned, når der ikke er frost og jorden er til at arbejde med. Rødbeder kan sås i foråret og sommeren igennem, alt efter om du vil høste beder om sommeren eller i efteråret.

En dårlig rødbede er ofte rynket og blød, lidt ligesom vi kender det fra kartofler. Dårlige rødbeder smager ikke godt og kan ikke anbefales at spise.
Er dine rødbeder træede, har de ikke fået vand nok. Dyrkningsjorden til rødbeder skal være jævnt fugtig og må ikke tørre ud.

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}