{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Jons grønne favoritter

20. marts 2024
Altankasser

Jons grønne favoritter

Denne artikel er skrevet af Jon Edlund, der nok er bedst kendt fra sin deltagelse i "Den Store Bagedyst". Det er ingen hemmelighed, at Jon er meget passioneret omkring mad og kager, og i denne artikel kan du følge nogle af hans første oplevelser med egen spiselig have. Du kan tjekke Jons madopskrifter ud her.

Køkkenhave i byen

Som bymenneske er der en helt særlig følelse forbundet med dyrkningen af egne grøntsager. Trods få grønne områder og et begrænset antal kvadratmeter har jeg for andet år i træk anlagt min egen urbane have i samarbejde med Plantorama.

Kærligheden til det hjemmedyrkede har jeg med hjemmefra. I mit barndomshjem, har min far altid dyrket grøntsager og frugter ude i haven. Jeg ofte blev bedt om at hente ting derude fra. ”Jon, gå lige ud og pluk noget purløg til aftensmaden”. ”Kan du ikke lige skaffe nogle æbler ude fra haven” osv. Det elskede jeg og elsker fortsat.

Min barndomshave var, som du nok kan forestille dig, et rent skattekammer af alle mulige spiselige lækkerier. Her var alt hvad mit grønne hjerte kunne begære. I min urbane have har jeg derimod været nødt til at udvælge nøje. For pladsen har sat sine naturlige begrænsninger. Så jeg er gået med mine absolutte favoritter. Du ved, de afgrøder som jeg elsker at spise og som jeg bruger igen og igen. Det er blevet til en skøn kombination af diverse typer af kål og masser af krydderurter.

Højbed

Kål og urter er favoritterne

I baggårdens højbede har jeg plantet forskellige kålplanter, som palmekål, grønkål og broccoli. De er nogle virkelig skønne grøntsager, som ikke bare smager godt, men som udgør en uundværlig spise i mit køkken. De kan bruges til så meget forskelligt. Noget jeg virkelig elsker at lave, er fx min egen kålpesto og sprøde kålchips. Men kål fungerer også sindssygt godt som fyld i pastaretter, salater eller bare som tilbehør til enhver ret. Kål har nemlig masser af smag, tekstur og næring, som passer godt ind mange steder.

Det bedste af det hele er, at den er supernem at dyrke og passe! Kålen er en virkelig robust plante, som kan klare nærmest al slags vind og vejr. En grønkålsstok kan nemlig sagtens modstå frostvejr, og når varmen så kommer igen til foråret, så spirer den bare videre!

Jeg har plantet krydderurterne ude på min lille hyggelige altan! Jeg elsker den nemme adgang, hvor jeg altid lige kan gå ud og plukke nogle friske krydderurter, hvad enten det er til min grød om morgenen, lidt frisk topping til salaten, eller bare når jeg gerne vil sidde ude på altanen og lave en lækker ”Moscow mule” eller ”Mojito”, som skal have et kæmpe skud frisk mynte! Det elsker jeg virkelig – at det er Så friskt og tilgængeligt.

Og krydderurter har man bare altid brug for. Jeg kan fx ikke undvære min rosmarinplante til, når jeg skal lave min favoritpizza med mascarpone, kartoffel og frisk rosmarin. Her går jeg bare lige ud på altanen og plukker præcis den mængde, jeg har brug for! Mmmh mmh!

Få Jons opskrift på kålpesto her

Palmekål
Altankasse
Altankasse

Find inspiration til madlavning i køkkenhaven

Min urbane have er faktisk også min største madinspirator. Jeg elsker at stå oppe i mit køkken og kigge ned på mine hjemmedyrkede grøntsager og lade mig inspirere til den næste ret. At få ideer til lækre opskrifter. Så ryger sandalerne på, og så er det bare lige ned af trappen og plukke de lækreste og mest friske grøntsager overhovedet. Det giver mig et helt andet forhold til den mad, jeg spiser, og nydelsesværdien er LANGT højere, når man selv har dyrket tingene.

Hvad er dine grønne favoritter? Og har du plantet dem i din (urbane) have i år? Ellers skynd dig. Det kan nås endnu.