{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Køkkenhaven

Sådan laver du en køkkenhave i højbedet

25. december 2023
Få gode råd til hvordan du dyrker grøntsager i højbede hos Plantorama

Fordele ved en køkkenhave i højbed

Mange haveejere drømmer om en velplejet og frodig køkkenhave med lange rækker af grøntsager, der er fri for ukrudt. Sandheden er bare, at det kan tage flere års arbejde at få sig en flot køkkenhave. Dermed ikke sagt, at en køkkenhave ikke er arbejdet værd – der er bare andre måder, hvorpå du kan få drømme(køkken)haven.

Selvom du ikke har alverdens tid til havearbejde, kan du stadig have køkkenhave. Højbede er den bedste genvej til friske grøntsager – og arbejdet bliver nemmere:

  • Bedre jord
    Sunde afgrøder er afhængige af en næringsrig jord. Med et højbed starter du på en frisk med den helt perfekte jordblanding. Højbedet er ideelt på grunde, hvor jorden er næringsfattig.
  • Mindre ukrudt
    Højbede er tætbeplantede, og det gør det vanskeligt for ukrudt at gro – der er helt simpelt ikke plads. Det ukrudt, der alligevel titter frem, er tilmed nemt at hive op og smide væk.

Køb vores udvalg af grøntsagsplanter til køkkenhaven

 

Dette skal du overveje

Selvom der er mange fordele ved at lave en køkkenhave i et højbed, er der også nogle ting, du skal tage stilling til:

  • Placering og opsætning
  • Valg af planter og plantetidspunkt
  • Pasning og pleje

 

Placering af højbed

For at få de mest sunde grøntsager skal du placere højbedet, så planterne får minimum otte timers fuld sol dagligt. Jo mere sol planterne kan få des bedre, så det giver mening at placere højbedet på det mest solrige sted i haven. Du skal som udgangspunkt undgå våde områder, hvor jorden er tung og klæg.

 

Opsætning i højbed

Det vigtigste i forhold til at dyrke grøntsager i højbede er jorden. Højbede giver dig den fordel, at du helt selv vælger, hvilken jord dine afgrøder skal gro i. Du kan altså vælge en jord, som er helt perfekt.

Generelt er en porøs og næringsrig jord blandet med organisk materiale det bedste udgangspunkt for dine planter. Denne jordblanding sikrer, at rødderne kan gro frit og har adgang til vand og næring.

 

Valg af planter

Hvilke grøntsager, du skal plante I din køkkenhave, afhænger af, hvad du kan lide at spise. Det handler om at plante så meget som muligt, uden at planterne mistrives på grund af manglende luftcirkulation, plads, vand og næring.

I mange tilfælde er det en fordel at sætte planter frem for frø. Det forkorter perioden mellem såning og høst og sikrer, at planterne når at blive modne, inden frosten sætter ind.

Der findes dog grøntsager, som du sagtens kan plante som frø. Det gælder blandt andet for rodfrugter, gulerødder, bønner, ærter, majs, agurk, squash og salat. I nogle tilfælde er det bedst at så direkte i jorden, fordi planterne ikke trives med flytning.

Læs også: Køkkenhave for nybegyndere

Få gode råd til hvordan du dyrker grøntsager i højbede hos Plantorama

Plantetidspunkt

Det første, du skal overveje, omkring plantningstidspunktet er, hvilken type plante du har med at gøre. Nogle planter, fx salat og broccoli, kan tolerere koldere vejr, hvor andre planter, fx basilikum og tomater, kan blive beskadiget ved temperaturer lavere end 5⁰C. Du bør også overveje frost og jordtemperaturen i højbedet.

Nogle grøntsager, fx tomater, peberfrugter, squash og majs, plantes typisk kun én gang hver vækstsæson. Andre afgrøder, fx salat, rodfrugter, ærter og bønner, kan plantes og høstes tidligt, og plantes igen senere på sæsonen til endnu en høst.

Sætteplanter (planteskud) skal helst plantes ud i vindstille, fugtigt og køligt vejr, så de ikke tager skade af kraftig sol eller vind. Sørg for at vande de nye skud dagligt de første par uger.

 

Ukrudtsbekæmpelse

Det kan være nødvendigt at fjerne ukrudt ugentligt i det tidlige forår, men midt på sommeren skulle ukrudtsbekæmpelsen gerne være ovre for sæsonen. Opdager du alligevel ukrudt i køkkenhaven, er det bedst at fjerne det med det samme, så det ikke konkurrerer med planterne om næring og plads.

Læs også: Sådan bekæmper du dræbersnegle i haven

 

Vanding

Jorden i højbedet udtørrer ikke så nemt som jorden i resten af haven. Siderne på bedet hjælper med at tilbageholde fugt samtidig med, at planterne giver jorden skygge, som mindsker fordampningen.

Når dine planter er veletablerede, burde vandingen være minimal – undtagen i varmt eller tørt vejr. Du vurderer bedst, om køkkenhaven trænger til vand ved at mærke, om den er let fugtig. Gå efter, at jorden skal føles som en opvredet svamp.

Planterne trives oftest bedst, hvis jorden ikke udtørrer fuldstændig. Hvis rodhårene dør på grund af udtørring, skal planten nemlig bruge energi på at gro nye, og det resulterer i færre grøntsager.

 

Gødning

Næsten alle grøntsager værdsætter flydende gødning én gang om måneden. Planterne optager næringsstofferne med det samme, og de er med til at holde dem sunde i vækstperioder. Gødning minimerer desuden risikoen for skadedyr og sygdomme.