Krydderurter

Spiselige bær og planter

Krydderurter i haven

I guiden får du tips & tricks vil krydderurter.

Krydderurter: sunde og smagfulde urter

Krydderurter er en betegnelse for planter, som tilsættes i madlavningen for at fremhæve smag. Urterne bruges både friske, tørrede og frosne. Op gennem tiden har krydderurter været brugt som smagsgivere i maden, men de har også været anvendt i naturmedicin samt i parfume, røgelse og olier.

Hos Plantorama finder du et stort udvalg af friske krydderurter i god kvalitet. Alle vores urter er aromatiske og har en kraftfuld smag, så de vil med garanti løfte din madlavning til et helt nyt niveau. Du kan plante urterne ud i haven, eksempelvis i et højbed eller en havekrukke, eller stille dem et lyst sted i køkkenet.

Udover at tilføre smag og aroma til maden, har krydderurter et højt indhold af vitaminer og mineraler. Mange køber tørrede udgaver i supermarkedet, men de friske har mere smag og er derfor også mere drøje i brug.

Udover at tilføre fantastisk smag og aroma til maden er mange krydderurter også fantastiske prydplanter, som bringer flotte farver og skønne dufte til haven. Krydderurter er altså både nytte- og prydplanter.

Krydderurter er både velduftende og flotte at se på. Der er intet der slår hjemmedyrkede og friske krydderurter, når det kommer til aroma og smag. De er særligt populære som krydderi madlavning, hvor de både anvendes tørre og friske.

Brug af urter i maden

Krydderurter, uanset om de er friske, tørrede eller frosne, giver smag og duft til maden og pifter ethvert måltid op. Har du urterne til at stå i køkkenet, optager de heldigvis ikke særlig meget plads, og du har dem lige ved hånden.

En anden fordel ved krydderurterne er, at de tilfører din mad masser af vitaminer og mineraler, som er gode for dig. På langt de fleste krydderurter er det bladene, som bruges i madlavningen, da det er her al saft og kraft sidder. Vil du gerne nye godt af dine smagfulde krydderurter, kan du fryse eller tørre dem til senere brug. Se vores udvalg af spiselige planter.

Sådan dyrker du krydderurter

Du kan placere dine krydderurter både indendørs og udendørs i krukker og bede. Som udgangspunkt trives krydderurterne på en lys og solrig placering med gode læforhold i en blød, næringsrig pottemuld og regelmæssige vandinger. Du skal være opmærksom på, at urternes krav til vækst og pasning kan variere, så det er en fordel, at du sætter dig ind i, hvordan du dyrker dine specifikke krydderurter.

Dyrker du dine urter udendørs i eksempelvis højbede eller krukker, er det hensigtsmæssigt at placere dem tæt ved køkkenet, så du har nem adgang til dem, når du laver mad. Husk dog at placere dem lyst også.

Skal dine krydderurter stå indenfor, skal du også placere dem lyst og ikke i nærheden af ethylenproducerende frugter, som æbler og pærer, da de forkorter deres holdbarhed. Nogle krydderurter, som timian, purløg, citronmelisse og mynte, er flerårige og opfører sig som stauder.

De visner bort om efteråret, men spirer frem igen om foråret. Andre krydderurter, som basilikum, dild og koriander, er etårige og sås enten direkte på voksestedet, når faren for nattefrost er ovre i april eller sættes til forspiring i marts for derefter at blive plantet ud, når planten er robust nok til at klare sig udendørs.

Krydderurter i haven

Vil du gerne plante krydderurter i haven, men ved du ikke helt, hvordan du får begyndt projektet? Så anbefaler vi, at du starter ud med nogle lidt nemmere urter, du allerede kender til og bruger i din madlavning. Lav Pizza med havens grøntsager og krydderurter. 

Det er en god idé at vælge de velkendte, nemme urter, fordi du på forhånd skal sætte dig ind i, hvordan de skal passes og plejes. Så for at projektet med en urtehave skal lykkes, bør du vælge krydderurter du med sikkerhed ved, at du får glæde af.

Derudover anbefaler vi, at du placerer dine krydderurter lyst og i læ for vinden, men samtidig i nærheden af køkkenet, så de er nemt tilgængelige. Står urterne i den anden ende af haven, er sandsynligheden for, at du får dem brugt i din madlavning, meget mindre.

Planter du urterne ud i dine havekrukker, anbefaler vi, at du køber en krydderurtejord, som er særligt tilpasset urternes næringsbehov. Du kan også bruge en almindelig muldjord iblandet kompost.

Det kan være en god idé at fylde havekrukkernes bund med et drænmateriale, eksempelvis lecakugler, så overskydende vand kan rende væk fra krydderurternes rødder. Læs også: Sådan dyrker du perfekte krydderurter.

Nemme krydderurter

Hvis du er nybegynder indenfor hjemmedyrkning af krydderurter, kan du med fordel starte ud med nogle af de lidt nemmere urter. Vi anbefaler krydderurter som purløg, mynte, timian, oregano og salvie, der er nemme at passe og kommer igen år efter år.

Purløg er en del af løgfamilien og er en flerårig urt, der bliver 20-40 cm høj. Den har oprette, tykke og grønne ”blade”, som blomstrer i juni-juli med lysviolette blomster. Purløg anvendes ofte i sommerens salater, omeletter og ovenpå æggemadder.

Mynte findes i mange forskellige arter og krydsninger. Fælles for alle typer mynte er, at de bliver 40-50 cm høje og er flerårige urter. Alle mynter kendes på deres kraftige duft og modsatte, grønne blade. Herhjemme bruges mynte ikke så meget i madlavning, men mere i urtete, drinks og desserter.

Timian er en duftende staude med spinkle, firkantede stængler, der bliver op til 30 cm høj. Bladene er grønne og ovale, og planten får violette eller rosa blomster, der sidder i kompakte klaser.

Oregano, også kaldt almindelig merian, har en busket vækst med lyserøde eller hvide blomster. Det er bladene, som bruges i madlavning i en tørret udgave.

Salvie er en halvbusk, der bliver 40-80 cm høj. Den har firkantede stængler med rynkede, sølvgrå blade, der er dækket af små dun. Salvie blomstrer i juni-juli med blåviolette blomster. Læs også: 5 nemme krydderurter.

Lav dine egne tørrede krydderurter

Hjemmedyrkede krydderurter smager bare bedst, men de er forholdsvist sæsonafhængige, hvorfor friske krydderurter herhjemme i vinterhalvåret er urealistisk. Heldigvis kan du strække fornøjelsen af dine krydderurter hen over efteråret og vinteren ved at fryse eller tørre dem.

Uanset om du vil fryse eller tørre urterne, anbefaler vi, at du høster dem, når de er på deres højeste om sommeren. Her er de mest velsmagende. Herefter skal du skylle urterne i koldt vand og tørre dem godt i et viskestykke. Vil du fryse dine krydderurter, skal du blot lægge dem i en pose på frost.

Skal urterne tørres, gøres det nemt ved hjælp af en mikroovn. Du lægger en håndfuld urter ud på et stykke køkkenrulle og tørrer dem ved fuld effekt i et par minutter i mikroovnen.

Fortsæt indtil bladende er helt udtørrede. Det kan, afhængigt af bladenes tykkelse, tage op til fem minutter. Du bør opbevare de tørrede krydderurter i en lufttæt beholder, så de holder sig længst mulig.

Få tips til dyrkning af oliventræer.

Få tilbudsavisen elektronisk direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 140.000 andre