Krydderurter

Dyrkning af timian

Dyrkning af timian

Timian i haven

Timian, Thymus officinalis, er en stedsegrøn staude, som stammer fra sydeuropæiske lande. Krydderurten dyrkes som flerårig plante, og den bliver op til 30 cm høj.

Timian er generelt kendt for sin aromatiske og krydrede smag, men både duft og smag kan variere fra sort til sort. Det er krydderurtens blade og blomster, som giver smag i forskellige retter. Desuden tiltrækker timian bier til haven.

Der er flere måder at dyrke timian på, men pasningskravene er stort set de samme. Du kan dyrke timian i en lys vindueskarm, drivhuset, havekrukken og i køkkenhaven – og du kan starte din dyrkning helt fra frø eller gøre det hele lidt nemmere med en fuldvoksen plante.

timian

Dyrkning og plantning af timian

Om du dyrker timian indendørs eller udendørs, gælder det om at give urten den rette mængde lys og varme. Du kan dyrke timian fra frø, men mange mener, at det er nemmere at dyrke en fuldvoksen plante indendørs og udendørs.

Uanset om du sår frø eller planter fuldvoksne planter, skal du sørge for at plante på en solrig placering med gode læforhold. Timian trives bedst i en let og porøs jord, som gerne må være næringsfattig, tør og kalkholdig. Er jorden tung og leret, bør du blande den op med sand, grus og spagnum.

Du kan plante timian ved siden af kål og tomater i haven. Du kan også plante timian som bunddække på tørre steder. Læs mere i afsnittet om krybende timian.

 

Såning af timianfrø

Hvis du gerne vil så timian fra frø, kan du forspire frøene i starten af april måned. Du skal være opmærksom på, at der findes få arter og sorter af timian, som egner sig til at blive sået. Det er en fordel at så i flamingokasser med en jordblanding af fin muld og sand. Du sår ved at trykke frøene let ned i jorden.

Når temperaturen er omkring 18 - 20°C, begynder frøene at spire i løbet af en uges tid. Herefter kan du prikle de små planter over i mindre potter og endeligt udpante dem i haven sidst i maj, hvor chancen for nattefrost er minimal. 

timian-blomst

Vanding og beskæring af timian

Hvis din timianplante står det samme sted i haven i en årrække, kan du beskære den i foråret. Det forhindrer planten i at forvedde og blive ranglet. Timian skal beskæres, så der stadig sidder grønne blade tilbage. Skærer du længere ned, risikerer du, at urten ikke vækster.

Selvom du beskærer din timian, er det en fordel at forny planten hvert andet år. Unge timianplanter er simpelthen bare mere livskraftige. Du kan også forsøge dig med at dele ældre planter i foråret. Timian skal gerne vandes regelmæssigt, men planten er tørketålende. Du skal beskære, når timian bliver for ranglet.

Timian er flerårig, hvilket betyder, at den ikke skal overvintre. Det kan dog være en fordel at vinterdække krydderurten med granris eller barkflis, når frosten kommer, så rødderne ikke fryser for meget, og planten dør.

 

Tørret timian eller frisk timian?

Frisk timian kan høstes løbende gennem sæsonen, men du kan også høste flere stilke ad gangen, binde dem sammen og hænge dem til tørring i et mørkt, tørt og varmt rum. Du kan sagtens købe tørret timian som krydderi i supermarkedet, men der er altså noget over at tørre sine helt egne krydderurter.

Friske timianblade kan anvendes i retter med fisk, fjerkræ og kød samt i supper. Timian giver også en dejlig smag i te og til syltede grøntsager. Og så kan vi selvfølgelig ikke komme udenom den klassiske, danske ret gule ærter, som ikke smager rigtigt uden timian.

 

Krybende timian

Nogle arter af timian har en krybende vækst, hvilket gør dem velegnede som bunddækkende planter i havens bede. Som bunddække er de med til at holde jorden fugtig og ukrudtet nede. Desuden er timian tørketålende, så du kan sagtens plante den ud på solrige steder i haven, hvor andre planter ikke vil trives.

Læs flere tips & tricks

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre