{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

5 nemme krydderurter

20. september 2023

Krydderurter til nybegyndere

Ligesom i gamle dage er det igen blevet almindeligt at dyrke sine egne krydderurter. Det er nemlig både billigere at dyrke dem selv, de hjemmeavlede krydderurter er mere velsmagende og du har mulighed for at dyrke dem økologisk.

Vil du også hoppe med på vognen og starte med dyrkning af krydderurter helt selv, så giver vi her forslag til fem krydderurter, som er nemme at dyrke for den uerfarne urtegartner. De fem arter er alle flerårige og kommer altså igen år efter år, uden du behøver røre en finger.

1. Purløg

Purløg (flerårig løgplante) er et uundværligt krydderi til pyntning af dansk smørrebrød og som smagsgiver i pålægssalater og kartoffelsalat.

Purløg er en typisk dansk krydderurt, og det skal naturligvis være i enhver urtehave. Heldigvis er purløg meget nemt at dyrke. Den foretrækker en solrig placering, men kræver ingen vanding, gødning eller anden pleje.

 

2. Mynte

Mynte (flerårig urt) har en meget karakteristisk, frisk pebermyntesmag. Mynte kan bruges i desserter, te, smoothies og drinks, fx i en mojito, hvor mynten leverer den afgørende smag.

Mynte kan sagtens dyrkes på friland i Danmark, og selv uden vanding og gødning stortrives den og breder sig meget villigt. Nogen regner den faktisk for ukrudt på grund af dens evne til at brede sig. Den eneste udfordring, du vil opleve, med mynte er altså at få den til at begrænse sig.

 

3. Timian

Timian (flerårig staude) er en krydderurt med en markant smag, som ofte bruges i gryderetter og til krydring af kartofler. Timian er en solelskende plante, og den skal derfor helst placeres i fuld sol.

Til gengæld kræver den ingen vanding eller gødning, og den er ekstremt hårdfør – faktisk regnes timian mellem de mest hårdføre krydderurter. Den kan stå en vinter i hård frost uden beskyttelse, og alligevel skyder den på ny til foråret.

 

4. Oregano

Oregano (flerårig urt) er det italienske køkkens mest brugte krydderi; det strøs blandt andet på pizza og giver en dejlig afrundet smag til spaghetti bolognese.

Til trods for at oregano giver os associationer til det italienske, er det en krydderurt, som klarer sig glimrende i Danmark. Oregano kræver blot en solrig placering, men den stiller ingen særlige krav til jordkvaliteten, og den kræver hverken vanding eller gødning.

 

5. Salvie

Salvie (flerårig staude) er en middelhavsplante, og med dens sølvgrønne blade lever den op til sine eksotiske aner. Urten bruges i fed mad, hvor den markante, gennemtrængende smag udgør et godt modstykke til det fede. Som den middelhavsplante, den er, elsker salvien sol, og den skal derfor have en solrig placering.

Til gengæld behøver den hverken vanding, gødning, beskæring eller nogen anden form for pasning. Salvie er desuden meget hårdfør og beholder bladene vinteren over, hvorfor du faktisk også kan høste frisk salvie om vinteren.