{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Haveplanter

Staudebed

I guiden får du tips & tricks til havens stauder.

Stauder blomstrer i haven år efter år

Stauder er flerårige, stedsegrønne og blomstrende planter. Det vil sige, at de pryder haven år efter år. Navnet kommer af det oldhøjtyske ”studen” som betyder ”at få til at stå”. Betegnelsen bruges til at skelne stauder fra træer og træagtige vækster som buske, samt planter der kun lever 1 - 2 år.

Stauder fås i et væld af farver, vækstformer og højder, som har forskellige blomstringstider. Der findes altså stauder til alle slags haver, behov og stilarter. Mangler du inspiration til staudebedet, kan du læse om inddeling af stauder og planlægning af staudebed.

Sådan planter du et staudebed

Mange siger at det er svært at holde et staudebed. Vi anbefaler, at du sætter dig grundigt ind i alle de planter, du har. Nogle trives ikke sammen, nogle skal ind om vinteren. Til gengæld er staudebedet stedet, hvor du for alvor har mulighed for at skabe et smukt og helstøbt bed.

Stauder kommer i både voksne planter, du kan plante ud, og i frø der skal sås. Mange spirer først efter en kuldeperiode, hvilket er hvorfor, det ofte giver god mening at plante dem ud om efteråret.

Det bedste tidspunkt at plante stauder på er i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig. Inden stauderne plantes, skal rodklumpen gennemvædes i 10-20 min. Planterne placeres i en plantehul, der er dobbelt så stort som rodklumpen. Herefter fyldes hullet op med vand og den opgravede jord.

Skal staudebed vandes og gødes?

Nogle stauder er nøjsomme, andre kræver en del pleje, så det er en fordel at sætte sig ind i de enkelte sorter. Generelt skal stauder vandes jævnligt – særligt i tørre perioder. Læs mere om pasning og pleje af stauder.

Du kan tilføre kompost i jorden og give de mere krævende stauder ekstra gødning, så de får de mest optimale vækstforhold.

Staudebed er vinterhårdføre

Om vinteren bevarer stauderne en underjordisk del, som gør dem fuldt vinterhårdføre. Derfor er det generelt ikke nødvendigt at beskytte dem mod frosten.Der er dog særlige fordele ved at vinterdække stauderne med nedfalden løv og granris. Det holder nemlig på varmen og tilfører næring til stauderne.