Stauder
Udplantning og pasning af stauder
14. juli 2024Gode råd til udplantning og pasning af stauder
- Placer stauder i en porøs, almindeligt næringsrig og veldrænet muldjord, der er renset for ukrudt, sten og rødder.
- Udplant gerne i efteråret, hvor jorden er lun efter sommerens varme og samtidig tilpas fugtig fra efterårets regn. Efterårsplantning giver stauderne godt med tid til at etablere sig.
- Gennemvæd staudernes rodklumper inden du planter dem ud i plantehullerne i samme dybde, som de står i potten. Husk at vande stauderne godt efter udplantning, så de ikke udtørrer.
- Vand stauderne jævnligt - særligt i tørre perioder. Som hovedregel skal stauderne vandes med 30 liter vand hver anden uge.
- Gød gerne alle slags stauder med kompost og tilfør særlig gødning til de stauder, som kræver ekstra næring.
- Vinterdæk dine stauder, hvis du gerne vil have, de kommer tidligere til foråret og har ekstra næring i løbet af vinteren. Vinterdækning er ikke nødvendigt, da stauder er hårdføre af natur.
Stauder: flerårige og urteagtige planter
Stauder er en stor gruppe af forskelligartede, urteagtige planter, som alle er flerårige. Det betyder, at plantens underjordiske del består i flere år, mens plantens overjordiske del ved de fleste sorter springer ud om foråret og visner bort under kulde- og tørkeperioder om efteråret og vinteren.
Ved nogle stauder overlever plantens overjordiske del både kulde og tørke og visner først væk, når planten danner nye skud om foråret. Disse stauder kaldes for vintergrønne stauder. Endelig findes der såkaldte stedsegrønne stauder, det vil sige stauder, hvis underjordiske og overjordiske del består år efter år.
Nogle af de stauder, vi kender fra haven, er vilde og findes også i naturen rundt omkring i verden i samme form, mens andre stauder er forædlede. Hvis du gerne vil vide mere om de mange forskellige stauder og deres kendetegn, kan du læse artiklen om inddeling af stauder.
Stauders fordele
Nogle forbinder måske staudebedet med kedelige, statiske og farveløse haver. Også derfor bliver de ofte valgt fra til fordel for de farverige og rigtblomstrende sommerblomster.
Sommerblomster er imidlertid kun korte fornøjelser; de blomstrer et eller to år, kræver en større indsats af haveejeren og udgør en større udgift i det lange løb. Med sommerblomster skal du nemlig ofte købe nye, og så har du arbejdet med såning og udplantning hvert år.
Stauder er modsat sommerblomsterne nøjsomme planter, som ikke kræver den store opmærksomhed, hvad vanding og gødning angår. Er stauderne ligeledes placeret med den rette afstand, vil de slutte tæt om jorden, så ukrudtet ikke kan komme til, og du slipper for en masse lugning.
Det er derfor oplagt for travle, moderne mennesker, der ikke har tid til at arbejde i haven i tide og utide, at anlægge et staudebed.
Placering af stauder
Det er vigtigt, at stauderne placeres et sted, hvor jordkvaliteten er god. Kvaliteten på jorden vil afspejle sig i planternes trivsel, så en høj jordkvalitet skal sikres med det samme.
En høj jordkvalitet består af jord, der er renset for ukrudt, sten, rødder og andre elementer, som forstyrrer staudernes vækst. For helt optimale omstændigheder anbefaler vi, at du placerer dine stauder i god, ren muldjord.
Jorden skal være porøs, så staudernes rødder kan danne fodfæste. Dette skaber du ved at grave jorden godt igennem med en greb. Jorden skal ligeledes være tilpasset staudernes næringsbehov.
Nogle stauder er meget nøjsomme og trives bedst på en næringsfattig jord, mens andre har brug for at få tilført næring for at trives. Som udgangspunkt skal du plante stauderne i en almindelig næringsrig jord.
Endelig skal du placere dine stauder, hvor jorden er veldrænet. Planterne kan nemlig ikke tåle en tung og våd jord. Er jorden meget lerholdig, kan du tilsætte sand, og omvendt hvis jorden er meget sandholdig, kan du tilføre ler eller ekstra kompost. Stauder kan også plantes i havekrukker på terrassen og altanen.
Plantetid for stauder
Det bedste tidspunkt at plante stauder ud på er i foråret (april og maj) og efteråret (september og oktober). Stauder skal generelt plantes, når de ikke er i blomst, da de så bruger energien på at etablere et godt rodnet frem for at producere blomster.
Du kan tage udgangspunkt i, at forårsblomstrende stauder skal plantes ud i efteråret og efterårsblomstrende stauder i foråret.
Udplantning af stauder
Ved udplantning af stauder er der nogle få, simple regler, som du bør følge for at opnå det bedste resultat. Sådan gør du:
- Gennemvæd staudens rodklump i en spand med vand i 10-20 min. inden udplantning. Husk at plante stauderne med den rette planteafstand, som afhænger af, hvor bred de bliver.
- Grav et rigeligt stort plantehul - cirka dobbelt så stor som rodklumpen - og fyld hullet op med vand. Lad vandet trække ned.
- Fyld hullet op med den opgravede jord, så det får en passende dybde. Stauden skal plantes i samme højde som i potten.
- Vand rigeligt efter udplantning og fyld mere jord på, hvis det er nødvendigt. Husk at det er bedst at have lidt for meget jord oven på rodklumpen frem for lidt, da du risikerer, at rodklumpen tørrer ud.
- Lav afslutningsvist en rende rundt om stauden, så regnvandet kan løbe ned til rødderne. Oplever du ikke regn, må du ud med vandkanden og vande jævnligt, så stauderne ikke udtørrer.
Vanding og gødning af stauder
Nogle stauder er nøjsomme og kræver stort set ingen pasning, mens andre stauder kræver en del mere pleje. Du skal generelt vande stauderne jævnligt, og særligt i tørre perioder er det vigtigt med vanding. Det gælder, at det er bedre at vande stauderne i store mængder og få gange, frem for at sjatvande. Du bør vande med 30 liter vand pr kvadratmeter hver anden uge.
Sjatvander du, risikerer du, at vandet ikke når ned til rødderne, og derfor vil de søge opad for at nå vandet. Dette giver skrøbelige stauder, som ikke har et godt rodfæste og er mere udsatte for udtørring.
Nøjsomme stauder trives fint uden tilførsel af næring, mens andre knap så nøjsomme stauder har brug for masser af næring for at kunne klare sig.
Det bedste, du kan gøre, er at tilføre kompost i jorden og give de mere krævende stauder ekstra gødning. På den måde sikrer du, at alle stauderne har et godt udgangspunkt, og du kan give de særligt krævende stauder netop den pleje, som de har brug for.
Vinterdækning af stauder
Stauder bevarer deres underjordiske dele år efter år. Det vil sige, at stauder er vinterhårdføre og kommer igen året efter, og derfor er det ikke nødvendigt at dække dem ned om vinteren. Enkelte stauder kan dog godt få frostskader i meget hård frost, så oplever du en særlig kold vinter, kan det være en god idé at tildække dine stauder.
Selvom det ikke er nødvendigt at vinterdække stauderne, er der fordele ved at gøre det. Vinterdækning holder på jordens varme gennem vinteren, så stauderne kommer igen lidt før til foråret, så du har glæde af dem i længere tid.
Desuden sikrer vinterdækning, at stauderne får tilført næring. Vinterdækning består nemlig af nedfaldent løv med granris og grene, som gennem vinteren langsomt nedbrydes og giver næring.