{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Sommerblomster

Udplantning og pasning af klokkeblomst

17. december 2023
Pasning af klokkeblomst - Plantorama

Klokkeblomster i haven

Klokkeblomst, vis latinske navn er Campanula, vokser vildt i den danske natur og tilhører en meget stor plantefamilie, der fordeler sig på over 1000 forskellige arter og omkring 50 forskellige slægter.

Blomsterne vokser ikke kun herhjemme, men også rundt om i verden, hvor de er mest udbredt i tempererede områder og Middelhavsområderne, der har et lunere og mildere klima end i Danmark.

Det latinske navn Campanula betyder ’lille klokke’ og hentyder til plantens fine, klokkeformede blomster. Af samme årsag har planten fået de danske betegnelser klokkeblomst og klokke.

Generelt forbindes klokkeblomsterne med farven blå, men de findes også i andre farver og nuancer, fx hvid og rosa. Også størrelsen på klokkeblomst varierer fra de helt lave planter på 5 cm til de meget høje, busklignende planter på 2 m.

Se vores udvalg af stauder her

 

Sorter af Campanula

Gennem et intensivt forædlings- og udviklingsarbejde sælges klokkeblomst nu året rundt som enten staude til udendørs plantning eller stueplante til indendørs plantning. Nedenfor kan du se hvilke sorter af klokkeblomst, der er særligt populære:

  • Campanula carpatica (Karpaterklokke) er en opretvoksende og kompakt klokke, der både kan have enkelte og dobbelte blomster. Af populære sorter kan nævnes ’Pearl’ og ’Thor-Pedo’.
  • Campanula portenschlagiana (Krybeklokke) er en klokke med krybende vækst samt små blade og blomster. Af populære sorter kan nævnes ’Get Mee’.
  • Campanula poscharskyana (Stjerneklokke) har, ligesom krybeklokken, en krybende vækst. Af populære sorter kan nævnes 'Stella'.
  • Campanula haylodgensis er en klokke med dobbelte blomster og en let hængende vækst. Af populære sorter kan nævnes 'White LIKE MEE®' og 'Blue LIKE MEE®'.
  • Campanula longistyla er en opretvoksende klokke med store klokkeblomster. Af populære sorter kan nævnes ’Isabella’.
  • Campanula formanekiana (Græsk klokke) er en opretvoksende klokke.
  • Campanula latifolia (Bredbladet klokke) er en klokke med en lang og lodret stængel samt store klokkeblomster. Den bliver op til 120 cm høj.
  • Campanula lactiflora (Mælkeklokke) er en opretvoksende klokke med stjerneformede klokkeblomster. Den bliver op til 150 cm høj.

Udplantning af klokkeblomster

Klokkeblomster er alsidige, og derfor kan de plantes ud i både krukker og bede samt direkte i jorden. Plant fx blomsterne omkring terrassen, i stenbedet eller på en skråning i haven. Uanset hvor du vælger at plante klokkeblomst, fungerer det godt, hvis du planter 3-5 styk sammen, så de danner en fin blomsterpude.

Både i krukker og direkte i jorden skal klokkeblomst plantes i en jord med et godt dræn, så overskydende vand kan rende fra. Til gengæld er planterne ikke kræsne med vækstforholdene og kan fint gro i mindre næringsrige jorde.

Klokkeblomst kan også forspires fra frø fra april måned. Du forspirer klokkeblomstfrø ved at så dem i en beholder med underskål, så du kan vande frøene nedefra. Fyld beholderen op med så- og priklemuld og dæk frøene med et tyndt lag. Frøene vil spire i løbet af en uges tid.

 

Klokkeblomst indendørs

Klokkeblomsten er en smuk staude, men trives også fint indendørs, hvor en lys placering er mest optimal. Den kan godt tåle at stå i direkte sollys, men indirekte lys er at foretrække. Hvis din klokkeblomst skal stå indenfor, skal du sørge for at vande den oftere, da jorden hurtigere tørrer ud.

En klokkeblomst, der står indendørs, blomstrer typisk fra marts – juni, men kan vokse fint hele vinteren igennem, hvis den passes optimalt. Udendørs blomstrer planten fra juni – august. Når klokkeblomst er afblomstret indendørs, kan den fint plantes ud i haven.

Pasning af klokkeblomst

Klokkeblomsten er generelt en hårdfør og taknemlig plante, så den stiller ikke store krav til hverken vanding eller gødning. Klokkeblomster, plantet i havens bede eller krukker, skal som udgangspunkt vandes i moderate mængder.

Planten bryder sig hverken om en for våd eller tør jord, hvorfor det er en fordel at justere vandtilførslen lidt efter vejrforholdene og mængden af nedbør. Er vejret meget varmt og tørt, skal du naturligvis vande oftere.

Hvis du har plantet klokkeblomsterne ud i en almindelig næringsrig havejord, burde det ikke være nødvendigt at gøde jorden. Står planterne derimod i en meget næringsfattig jord, kan det være en fordel at gøde, så planterne får dækket deres næringsmæssige behov.

Den største udfordring i pasningen af klokkeblomster udendørs er snegle. De er nemlig vilde med blomsterne, hvorfor det er nødvendigt at tjekke planterne og fjerne eventuelle snegle med jævne mellemrum.

Står klokkeblomsterne i en krukke, er det som regel ikke nødvendigt at overvintre dem. De er dog lidt mere udsatte i krukkerne, end hvis de var plantet direkte ud i jorden, da hård frost kan få dem til at tørre for meget ud.