{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Udplantning og pasning af akeleje

14. oktober 2023
Akeleje

Akeleje i haven

Akeleje, Aquilegia, er en skøn blomst til haven, som har ry for at være vild og omskiftelig, hvorfor den ikke falder i alle haveejeres smag. Planten sår nemlig sig selv og kan skifte farve fra hvid til mørkeblå.

Mange holder dog stadig af den elegante staude, der står med små, runde blade og klokkeformede blomster for enden af de høje stængler i midten af foråret. Blomsterne er desuden særligt populære blandt bier og andre nytteinsekter.

Det særligt elskværdige ved akeleje er, at den blomstrer på et tidspunkt, hvor blomsterløgene er ved at afblomstre og resten af haven endnu ikke er begyndt at spire for alvor. Planten giver altså noget smukt at kigge på i den forårsperiode, hvor resten af haven stadig ligger i dvale.

Se vores udvalg af stauder her

Er akeleje sommerblomster eller stauder?

Akeleje betragtes oftest som en staude, men flere haveejere omtaler planten som en flerårig sommerblomst. Ligesom andre stauder visner de fleste akelejer ned om vinteren for så at skyde frem igen i foråret – de fleste kommer altså igen år efter år som almindelige stauder.

Der, hvor akeleje kan minde om sommerblomster, er, at nogle af planterne takker af efter en enkelt blomstring. Det kan altså godt ske, at din akeleje ikke vokser frem det samme sted i haven hvert år. Planten kan nemlig selvså og dukke op flere steder rundt om i haven.

Det er selvfølgelig ikke alle, der ønsker dette, så det er vigtigt at have med i sine overvejelser, inden der plantes masse af akelejer i haven.

Udplantning og pasning af akeleje - Plantorama

Akelejes blomstring

Akeleje blomstrer over en periode på 4 – 8 uger fra sidst i april helt indtil juli. Blomsterne udspringer forskudt og løbende, så hvis du er heldig, strækker blomstringen sig over mange uger.

Akelejer findes i et væld af farver og er faktisk ofte tofarvede i lyse og mørke nuancer. Der findes flere forædlede sorter i spændende farver, men der er altså ingen garanti for, at blomsterne beholder den farve, som du køber dem i.

Blomsternes farve afhænger nemlig af, hvilken blomst den bestøvende bi sidst har besøgt. Så selvom den enkelte sort er farvestabil, er du ikke garanteret, at blomsterne bevarer farven. I stedet kan du hvert forår vente spændt på at se, hvilken farve blomsterne får denne sæson.

Du kan altså få akelejer i alle mulige forskellige farver og nuancer, fra helt hvide over pastelfarvede til mørkeblå.

 

Udplantning af akeleje

Akeleje kan både sås og plantes i havens bede og krukker. Uanset hvilken planteform du vælger, skal du være opmærksom på, at akeleje er selvsående.

Det mest optimale tidspunkt at så akeleje på er i efteråret, da planten så blomstrer den følgende vækstsæson. Du kan også så akeleje i foråret, men så får du typisk først glæde af blomstringen året efter.

Akeleje blomstrer nemlig første gang i sit andet leveår. Også derfor kan det være en god idé at så frø to år i streg, hvis du ønsker mange blomster hvert eneste år.

Akelejer trives i langt de fleste havejorde, så længe jorden ikke er for tør eller konstant fugtig. Det er derfor mest optimalt at plante akeleje i en veldrænet og let jord. Planten foretrækker halvskygge, men blomstrer og vækster også udmærket i fuld sol.

Akeleje

Pasning af akeleje

Det gode ved akeleje er, at planten ikke kræver den store indsats i forhold til pasning for at trives. Akeleje klarer sig som regel uden ekstra næring, da den får alle sine behov dækket fra naturens side. Det kan dog i længerevarende tørre perioder være nødvendigt at vande regelmæssigt.

Sørger du for at plante akeleje ud i en næringsrig jord, behøver du ikke gøde planten. Den skal nok finde rigeligt med næring i jorden. Har du derimod plantet i en mere næringsfattig jord, er det en fordel at supplere jorden med gødning.

Akeleje er sårbar overfor en slags meldug, som ødelægger den fine plante. Meldug lægger sig som et pulverlag på bladene og opstår typisk, når det har regnet meget og jorden er fugtig samt når temperaturen om dagen er høj og temperaturen om natten er kølig.

Du kommer bedst melduggen til livs ved at fjerne de angrebne blade. Det kan også være en fordel at placere akeleje et sted med mere sol eller vind.