{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Udplantning og pasning af alunrod

22. november 2023
Udplantning og pasning af alunrod - Plantorama

Alunrod i haven

Alunrod, der på latin hedder Heuchera, stammer oprindeligt fra Nordamerika, hvor den vokser vildt i bjergene. Det er en flerårig – ofte stedsegrøn – staude, og der findes ca. 40 arter og et væld af sorter.

Stauden er kendetegnet ved sine smukke blade, der findes i mange forskellige farver og farvekombinationer, og klokkelignende blomster, der blomstrer fra maj-august.

Alunrod er velegnet mange steder i haven og gør sig godt i staudebedet og i krukken, men den kan også sagtens plantes solitært eller som bunddække.

Se vores udvalg af stauder her

 

Populære sorter af alunrod

 • ’Caramel’: karamelfarvede blade med cremefarvede blomster
 • 'Pluie de Feu’: grønne blade med orangerøde blomster
 • ’Plum Royal’: purpurrøde blade med cremegule blomster
 • ’Obsidian’: mørkerøde blade og blomster
 • ‘Little cuties frost’: sølvfarvede/bordeaux blade og cremefarvede blomster
 • ‘Delta dawn’: limefarvede/rødbrune blade og hvide blomster
 • ‘Little cutie sweet tart’: grønne blade og rosa blomster
Udplantning og pasning af alunrod - Plantorama

Placering af alunrod

Alunrod trives bedst på en skyggefuld placering med enten halvskygge eller vandrende skygge. Det gælder både, hvis du planter den ud i et bed eller i en havekrukke.

Jorden skal gerne være en almindelig og muldrig havejord. Du kan forbedre kvaliteten af jorden og skabe bedre vækstbetingelser for alunrod ved at iblande en gødet planteskolejord.

Alunrod kan også placeres i fuld sol, men så er det blot vigtigt at holde jorden jævnt fugtig, så den ikke står for tørt. Den er eksempelvis ideel til stenbedet, hvor der ofte er mere sol end skygge.

 

Plantetid for alunrod

Typisk siges det, at stauder skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om at stauder skal plantes ud om efteråret stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter. En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger og derfor anbefalede de, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig.

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder.

Derfor kan du i dag plante alunrod ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig. Planter du ud en meget varm og tør sommer, skal du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning.

 

Udplantning af alunrod

Alunrod er fantastisk i staudebedet såvel som i havekrukkerne. Uanset hvor du planter din alunrod, anbefaler vi, at du anvender en god og muldrig havejord. Planter du ud i en krukke, skal du være opmærksom på at vande rigeligt gennem sommeren, så jorden er let fugtig hele tiden.

Følg gartnerens tips til udplantning nedenfor:

 • Grav et plantehul, der er dobbelt så stort som plantens potte. Sørg for at grave godt i dybden, så planten har let ved at danne nye rødder.
 • Fyld hullet helt op med vand, så jorden er gennemvædet i dybden, og lad vandet trække ned.
 • Fyld lidt løs jord i hullet, og placér din alunrod i samme dybde som i potten. Fyld herefter hele hullet op med jord.
 • Tryk jorden let sammen omkring planten med hånden, så den forbindes med rødderne.
 • Vurdér herefter, om der skal fyldes mere jord i plantehullet, og vand afslutningsvist godt igennem.
Udplantning og pasning af alunrod - Plantorama

Pasning af alunrod

Alunrod er en nem staude, der ikke kræver den store pasning. Når din alunrod først har etableret sig, klarer den sig fint med kun at blive vandet i særligt tørre og varme perioder.

Det første års tid efter udplantning er det dog en god idé at vande med jævne mellemrum, så jorden omkring din alunrod ikke tørrer ud for lang tid ad gangen, imens planten etablerer sig. Har du plantet ud i en krukke, skal du huske at vande, da planten ikke har mulighed for at søge vand selv via rødderne.

Når du skal gøde, kan du benytte en helt almindelig universalgødning.

 

Beskæring af alunrod

Alunrod har ikke behov for beskæring, ligesom mange andre stauder har. I foråret inden planten begynder at danne nye skud, kan du nippe gamle blade af, der ikke er så pæne mere.

 

Deling og flytning af alunrod

Alunrod er nem at dele og flytte. Faktisk kan det være en fordel at grave den op efter 3-4 år, da den har for vane at vokse op af jorden, så roden synliggøres.

Du kan fint grave den op og plante den dybere, men du kan også vælge at dele din alunrod, så du får flere planter, nu hvor den alligevel skal graves op af jorden. Du deler alunrod med en spade, så du får 4-5 nye planter. Dem kan du så efterfølgende plante ud igen efter ovenstående råd.

 

Vinterdækning af alunrod

Alunrod har godt af at blive vinterdækket mod frost og kulde. Det gøres ved at tildække jorden omkring planten med nedfaldne blade, gran, bark eller grene. På den måde bliver det sværere for kulden at trænge ind til roden og du mindsker risikoen for frostskader.