{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Udplantning og pasning af asters

12. november 2023
Få tips til asters i haven - Plantorama

Asters i haven

Asters betyder stjerne, og det er et meget passende navn for den smukke staude, der har stjerneformede blomster med en gul midte. Asters er en yndet plante i de danske bede, da den blomstrer helt fra starten af foråret til slutningen af efteråret, hvor resten af havens blomster er svundet væk. Derfor kaldes asters også Sommerens farvel.

Asters ses ofte i blå eller lilla farver, men der findes også hvide, røde og rosa sorter. Plantens oprette og stive stilke gør, at den både står flot i et staudebed, men også gør sig godt i buketter og til dekoration.

Se udvalget af stauder til haven

 

Sorter af asters

Asters kommer i en lang række sorter, der alle har forskellige farvenuancer:

Alpeasters, også kaldet Aster alpinus, fås i enten 'Albus', der har hvide blomster, eller 'Blue Star', der har smukke mørkeblå blomster.

Aster amellus kommer i flere farver:

 • 'Altweibersommer', som er lys violet
 • 'Heinrich Seibert', som er lilla-rosa
 • 'Hermann Löns', der er lys purpurviolet
 • 'Lady Hindlip', der har purpurrøde og violette blomster
 • 'Oktoberkind', der har en intens dybviolet farve
 • 'Rudolph Goethe', der er violet og lidt lysere end Oktoberkind
 • 'Veilchenkonigin', der har en mørkviolet farve

Pudeasters, der har det latinske navn Aster dumosus, kommer i to farver, nemlig 'Herbstgruss von Bresserhof', der har rosaviolette blomster med gul krone, og 'Professor Anton Kippenberg', der er lavendelblå.

Lyngasters, Aster ericoides, findes i en hvid farve, der kaldes 'Herbstmyrte'.

Høstasters og strandasters har den samlede latinske betegnelse Aster hybridus og kommer i tre farver:

 • 'Andenken an Paul Gerber', der er lyserød
 • 'Royal Blue', der står med mørkeblå blomster
 • 'Winston Churchill', der har helt røde blomster
Få tips til asters i haven - Plantorama

Udplantning af asters

Inden man planter asters i sin have, skal man undersøge, hvor den pågældende plante kommer fra. Typisk er asters en engplante, men hvor alpeasters gror på alpeenge, kommer strandasters og høstasters fra fugtige strandenge – og det skal man være opmærksom på, når man planter dem. 

Fælles for alle asters-sorter er, at de foretrækker fugtig, næringsrig jord og masser af sol. Asters skal helst plantes om foråret, da især de sarte amellus-sorter vil gå ud, hvis de plantes om efteråret. 

Læs også: Derfor er efteråret den bedste plantetid

 

Sådan planter du asters

 • Grav et plantehul, der er dobbelt så bredt og dybt som plantens rod.
 • Fyld hullet helt op med vand, så jorden er gennemvædet i dybden, og lad vandet trække ned.
 • Fyld lidt løs jord i hullet, og placér planten, så rødderne ikke bukker. Fyld herefter hele hullet op med jord.
 • Vand afslutningsvist igen. Vent til vandet er trukket ned, og vurdér, om der skal fyldes mere jord i plantehullet. Til slut trædes jorden omkring planten fast. 
Få tips til asters i haven - Plantorama

Pasning af asters

På grund af den lange blomstringstid, skal asters have godt med gødning, så det har næring hele sæsonen igennem. I tørre perioder skal planten også vandes. 

Vælger man de meget høje sorter, skal man være indstillet på, at det kræver opbinding, særligt hvis de er placeret et sted med risiko for blæst og træk. Start gerne opbindingen, inden planten når en højde på 20 centimeter ved at sætte nogle afklippede grene ved planten, som den kan støtte sig til. Når først asters-planten er vokset i løbet af sommeren, vil man ikke kunne se grenene længere. 

Ved de sorter, der blomstrer tidligt, er det en god idé at fjerne visne blomster, da det vil give et fint efterflor senere på sommeren. Vent med nedskæring af toppene på asters til det tidlige forår, hvor nyvæksten begynder. Gør du det om efteråret, er der stor risiko for, at planten ikke overvintrer optimalt.