{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Udplantning og pasning af asters

7. august 2024
Få tips til asters i haven - Plantorama

Asters i haven

Asters 'Aster' betyder stjerne, og det er et meget passende navn for den smukke staude, der har stjerneformede blomster med en gul midte. Asters er en yndet plante i de danske bede, da den blomstrer helt fra starten af foråret til slutningen af efteråret, hvor resten af havens blomster er svundet væk. Derfor kaldes asters også Sommerens farvel.

Asters ses ofte i blå eller lilla farver, men der findes også hvide, røde og rosa sorter. Plantens oprette og stive stilke gør, at den både står flot i et staudebed, men også gør sig godt i buketter og til havekrukker samt dekoration.

Se udvalget af asters her.

 

Sorter af asters

Asters kommer i mange forskellige farver og sorter, med forskellige højder og udtryk, men fælles for dem alle er, at de pryder i havens staudebede i forgrunden, i havekrukker, stenbede, i klippehaver og som kantplante. Af sorter findes alpeasters 'Aster alpinus', Pudeasters 'Aster dumosus', Lyngasters 'Aster ericoides', Høstasters 'Aster hybridus' og Strandasters 'Aster tripolium pannonicum'.

Bliv klogere på de forskellige sorter og deres egenskaber nederst på følgende side.

Få tips til asters i haven - Plantorama

Udplantning af asters

Inden man planter asters i sin have, skal man undersøge, hvor den pågældende plante kommer fra. Typisk er asters en engplante, men hvor alpeasters gror på alpeenge, kommer strandasters og høstasters fra fugtige strandenge – og det skal man være opmærksom på, når man planter dem. 

Fælles for alle asters-sorter er, at de foretrækker fugtig, næringsrig jord og masser af sol. Asters skal helst plantes om foråret, da især de sarte amellus-sorter vil gå ud, hvis de plantes om efteråret. 

Læs også: Derfor er efteråret den bedste plantetid

Du kan overveje at placere dine asters i grupper for at få et smukt farvespil og fylde. Ved at placere asters i grupper, er der også mere plante at brede sig fra, hvorfor du hurtigere får et tæt bunddække eller kraftig gruppe af farvestrålende blomster. Placér eventuelt andre planter foran dine asters, da nogle asters, såsom høstasters og lyngasters kan blive ret så store. Ved at have noget foran dem, skal du ikke se på de lange stængler, der ikke er lige så pragtfulde som blomsterne.

Se udvalget af stauder her

 

Sådan planter du asters

  • Grav et plantehul, der er dobbelt så bredt og dybt som plantens rod.
  • Fyld hullet helt op med vand, så jorden er gennemvædet i dybden, og lad vandet trække ned.
  • Fyld lidt løs jord i hullet, og placér planten, så rødderne ikke bukker. Fyld herefter hele hullet op med jord.
  • Vand afslutningsvist igen. Vent til vandet er trukket ned, og vurdér, om der skal fyldes mere jord i plantehullet. Til slut trædes jorden omkring planten fast. 

Se udvalget af jord her

Få tips til asters i haven - Plantorama

Pasning af asters

På grund af den lange blomstringstid, skal asters have godt med gødning, så det har næring hele sæsonen igennem. I tørre perioder skal planten også vandes. 

Se udvalget af gødning her

Vælger man de meget høje sorter, skal man være indstillet på, at det kræver opbinding, særligt hvis de er placeret et sted med risiko for blæst og træk. Start gerne opbindingen, inden planten når en højde på 20 centimeter ved at sætte nogle afklippede grene ved planten, som den kan støtte sig til. Når først asters-planten er vokset i løbet af sommeren, vil man ikke kunne se grenene længere. 

Se udvalget af haveredskaber, her også opbindingsmaterialer

Ved de sorter, der blomstrer tidligt, er det en god idé at fjerne visne blomster, da det vil give et fint efterflor senere på sommeren. Vent med nedskæring af toppene på asters til det tidlige forår, hvor nyvæksten begynder. Gør du det om efteråret, er der stor risiko for, at planten ikke overvintrer optimalt. 

Læs også: Udplantning og pasning af klokkeblomst

 

Formering af asters

Asters kan deles op ved at skille den ved stænglerne, hvor du får noget af rødderne med. Du kan også tage stiklinger ved at klippe nye skud af i foråret og plant dem i en god blanding af jord og sand. På den måde kan du give en hjemmedyrket asters i gave, eller bytte med andre for at holde forskellige planter i haven eller havekrukker.

Se udvalget af havekrukker her

Asters kan også dyrkes fra frø, både via forspiring indenfor op til foråret, eller udenfor direkte i jorden, når den er lun nok at arbejde med.

For forspiring indenfor:

  1. Begynd indendørs forspiring 6-8 uger før den sidste forventede frost
  2. Så frøene overfladisk eller dæk med et tyndt lag jord, da de fleste astersfrø kræver lys for at spire
  3. Hold såbakkerne ved en temperatur på 20-22C
  4. Placér såbakkerne et lyst sted
  5. Hold jorden let fugtig, men ikke gennemblødt

Astersfrø spirer typisk efter 7-21 dage, men det tager tid for de små planter at vokse til en størrelse, hvor de er robuste nok til at blive plantet ud i haven, hvorfor du bør vente de rådet 6-8 uger, før de plantes ud.

For direkte såning udenfor:

  1. Så frøene udendørs efter den sidste frost, når jorden er varmet op
  2. Så frøene overfladisk eller dæk dem med et meget tyndt lag jord
  3. Vælg en solrig placering med veldrænet jord
  4. Vand jævnligt for at holde jorden fugtig indtil spiring

Læs også: 6 trin til forspring af frø