{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Udplantning og pasning af bregner

3. januar 2024
Udplantning og pasning af bregner - Plantorama

Gode råd til udplantning og pasning af bregner

 • Placer generelt bregner i halvskygge og i læ for vinden i en almindelig, muldrig havejord. Tørketålende bregner foretrækker fuld sol og en tør jord. Fugtelskende bregner foretrækker derimod fuld skygge.
 • Plant helst ud i foråret, så planten har lang tid til at etablere sit rodnet. Du kan dog godt plante ud hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen.
 • Udplant bregner ved at grave et så dybt og bredt plantehul, at rødderne ikke bøjes. Placer planten i en passende højde. Husk at vande både før og efter udplantning, så bregnen får et godt rodfæste.
 • Vand bregner, hvis de foretrækker fugtige omgivelser. Hold dig fra at vande tørketålende bregner, da de får al den nødvendige væske fra naturen. Tilfør gerne kompost i foråret, som vil nære planten resten af vækstsæsonen.
 • Del kun bregner, hvis du ønsker formering. Dette gøres i foråret, så de nyplantede småplanter har tid til at etablere sig. Skal bregnen ikke formere sig, er der ingen grund til at dele planten, da den sagtens kan stå det samme sted i mange år.

Se vores udvalg af stauder her

 

Placering af bregner

De fleste bregner vil kunne klare sig fint i en ganske almindelig, muldrig havejord. Hvis havejorden hverken er for tung og våd eller for sandet og mager, vil langt de fleste bregner kunne klare sig fint. De fleste bregner vil desuden kunne klare sig fint på en placering i halvskygge. Derudover er det vigtigt at give planten en beskyttet placering, hvor den ikke udsættes for vind og træk.

Bregner opdeles typisk i tørketålende og fugtelskende bregner. De tørketålende bregner foretrækker en tør jordbund og en placering i fuld sol. De fugtelskende bregner foretrækker en placering i fuld skygge.

Tørketålende bregner:

 • Mangeløv
 • Engelsød
 • Kirkegårdsbregne


Fugtelskende bregner:

 • Almindelig hjortetunge
 • Rundfinnet radeløv
 • Fjerbregne
 • Strudsvinge.

Uanset hvilken bregneart og –sort, du står med, er det dog vigtigt at huske, at du aldrig går galt i byen med en placering i halvskygge og i en helt almindelig havejord. Bregner kan både dyrkes i krukker og på friland, men de gør sig bedst på friland, hvor de kan få lov til at brede sig, som de vil.

 

Plantetid for bregner

Typisk siges det, at stauder, herunder også bregner, skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om, at stauder skal plantes ud om efteråret, stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter. En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger, og derfor blev det anbefalet, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig, og på den måde giver de bare rødder de bedste vækstbetingelser.

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder. Derfor kan du i dag plante stauder, herunder også bregner, ud hele året rundt. Bregner vil dog sætte pris på at blive plantet ud om foråret, sådan at de har så længe som muligt til at rodfæste, inden vinteren kommer.

 

Udplantning af bregner

Det er meget enkelt at plante bregner ud. Sådan gør du:

 • Grav et plantehul så bredt og dybt, at rødderne ikke bøjes.
 • Fyld hullet op med vand og lad det trække ned i jorden, så det er godt gennemvædet.
 • Placer planten i en passende højde og fyld hullet op med jord.
 • Vand afslutningsvist igen og træd jorden fast omkring planten.

Bregner – selv de tørketålende – har brug for at blive vandet regelmæssigt efter udplantningen, sådan at de kan få godt rodfæste.

 

Vanding og gødning af bregner

Bregner er generelt meget nøjsomme og stærke planter, som – når de først har etableret sig – kan klare sig med et minimum af pleje. De bregner, som foretrækker fugtige omgivelser, som eksempelvis almindelig hjortetunge, rundfinnet radeløv, fjerbregne og strudsvinge, har dog brug for at blive vandet i varme, tørre perioder. De tørketålende derimod behøver ikke blive vandet, da de får den væske, de har brug for, fra naturens side.

Hvad angår gødning, kræver bregner heller ikke meget. Hvis du tilfører planten lidt kompost hvert forår, vil det give planten rigeligt med næring at tære af til resten af vækstsæsonen.

 

Deling og flytning af bregner

Du kan godt dele og flytte bregner, og det er også den bedste metode til formering af bregner. Det idéelle tidspunkt for deling af bregner er om foråret, da de nyplantede småplanter da vil have god tid til at få rodfæste inden vinteren.

Hvis ikke du vil dele og flytte planten for at formere den, er der ikke nogen grund til at gøre det. Bregner kan nemlig sagtens gro på den samme plads uberørt i mange år.

Bregner kan udvikle en meget hård rod, hvorfor det kan være nødvendigt at bruge en økse for at få den delt. Planten kan godt holde til det, så du skal ikke holde dig tilbage af den grund. Du skal bare være opmærksom på, at rode typisk ikke vil deles med de bare hænder.