{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Udplantning og pasning af brudeslør

2. december 2023
Udplantning og pasning af brudeslør - Plantorama

Gode råd til udplantning og pasning

  • Placer brudeslør i en kalkrig jord og et solrigt sted med god plads omkring sig. Hold en god planteafstand mellem planerne, da brudeslør breder sig meget.
  • Grav et stort hul, så rødderne ikke bøjes. Plant gerne i en jord, der er blandet op med sand og lidt grus. Husk at vande efterfølgende, hvis du udplanter om sommeren.
  • Vand og gød ikke brudeslør, men giv den en solrig placering, hvor den vil trives.
  • Del og flyt helst ikke brudeslør, da du risikerer at planten ikke overlever. Fylder planten for meget, kan du dog godt fjerne noget af den.

Se vores udvalg af stauder her

 

Jordbund

Brudeslørs botaniske slægtsnavn er Gypsophila. Navnet består af de to græske ord, ”gypsos”, som betyder ”gips”, og ”philos”, som betyder ”elskende”. Navnet hentyder på den måde til plantens naturlige voksested, nemlig i kalkrige jordtyper. Netop derfor kaldes brudeslør undertiden også ”gipsurt”.

Brudeslør skal altså helst placeres i en kalkrig jord. Desuden foretrækker brudeslør en relativt tør og let jord. Er jorden tung og våd, er det nødvendigt at blande sand i.

 

Placering

Brudeslør elsker sol og det er vigtigt at give planten en solrig placering, hvor den har god plads omkring sig. Brudeslør udvikler sig nemlig flottest, hvis den ikke bliver mast. Den har desuden brug for masser af lys og varme for at blomstre smukkest.

Brudeslør kan både dyrkes i krukker og på friland. Den gør sig dog bedst på friland, hvor den kan brede sig, som den gerne vil.

Brudeslør har en relativt kraftig årlig tilvækst, og de kommer derfor hurtigt til at fylde meget. Når du planter flere sammen, skal du derfor være opmærksom på at holde en god planteafstand.

 

Udplantning

Typisk siges det, at stauder skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om at stauder skal plantes ud om efteråret stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter. En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger og derfor blev det anbefalet, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig og på den måde giver de bare rødder de bedste vækstbetingelser.

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder. Derfor kan du i dag plante stauder, herunder også brudeslør, ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig.

Planter du ud en meget varm og tør sommer, skal du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning.

Sådan udplanter du:

  • Grav et hul, som er stort nok til, at rødderne ikke bøjes.
  • Løsn gerne jorden i bunden af plantehullet og placer planten i en passende højde.
  • Fyld hullet op med en blanding af jord, sand og lidt grus, så jorden ikke bliver for tung.
  • Tryk afslutningsvist jorden fast omkring planten.

Planter du ud om efteråret, er det ikke nødvendigt at vande efterfølgende, men hvis du planter ud en tør og varm sommer, bør du give planten lidt vand efter udplantning.

 

Pasning

Brudeslør er en meget nøjsom plante, som ikke har brug for hverken vanding og gødning for at trives. Fra naturens side er den vant til at leve af meget sparsomme ressourcer, og det er derfor imod plantens natur at vande og gøde. Den kan sagtens finde den næring og væske, den har brug for, i naturen.

Om efteråret visner planten og mange fristes til at klippe planten ned. Plantens overjordiske del beskytter imidlertid den underjordiske del mod frost, og derfor er det en god idé at lade de visne plantedele sidde til foråret, hvor de så kan klippes af.

Brudeslør har ikke brug for vanding og gødning, men den kræver til gengæld en solrig placering for at trives. Du skal derfor forkæle den med masser af solstråler og varme i stedet for. 

 

Deling og flytning

Brudeslør danner en kraftig pælerod, som gør det vanskeligt at dele planten. Udover at det er besværligt, kan du desuden risikere, at planten ikke overlever deling og flytning. Derfor frarådes det typisk, at du deler og flytter brudeslør. Hvis du føler, at brudeslør er ved at tage overhånd i haven, kan du dog godt fjerne noget af planten.