Stauder

Udplantning og pasning af fingerbøl

Udplantning og pasning af fingerbøl - Plantorama

Gode råd til udplantning og pasning af fingerbøl

  • Placer fingerbøl solrigt og i ly for vinden i en almindelig havejord. Vær opmærksom på, at planten er giftig for mennesker.
  • Plant gerne ud hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Husk at vande rigeligt, hvis du planter en varm og tør sommer.
  • Udplant fingerbøl ved at grave et tilpas dybt og bredt plantehul, så rødderne ikke bøjes. Løsn jorden i bunden, så rødderne ”får fat” og vand rigeligt efter udplantning. Husk at træde jorden fast omkring planten.
  • Vand kun planten i tørre perioder, da den ellers får al den nødvendige væske fra naturens side. Du kan tilføre gødning i foråret, hvis planten lever i en mager og let jord.
  • Lad blomsterstanden sidde, hvis du ønsker frøformering, da der så udvikles frø. Fjern blomsterstanden efter afblomstring, hvis planten ikke skal formere sig.

Se vores udvalg af stauder her

 

Placering af fingerbøl

Fingerbøl gør sig særligt godt i staudebedet, men den er faktisk ikke selv en staude. Planten er derimod en toårig urteagtig plante med en opret vækst. Der findes midlertidig også sorter af fingerbøl, der karakteriseres som stauder, da de kommer igen år efter år.

Fingerbøl trives bedst på en solrig placering, men den tåler også en placering i halvskygge. Desuden er det vigtigt, at den får en beskyttet plads, hvor de høje blomstertoppe ikke bliver udsat for hård vind. De kan nemlig risikere at knække i kraftigt blæsevejr.

Fingerbøl stiller ingen særlige krav til jordbunden og vil således trives fint i en almindelig havejord. Mange steder i naturen vokser fingerbøl på surbund, og den kan derfor også bruges i havens surbundsbed. Den er ikke velegnet til dyrkning i krukker, da den gerne skal have naboplanter omkring sig, som kan beskytte den mod vinden.

Alle dele af planten er giftige og kan fremkalde betændelse, hovedpine og lammelser. Du bør derfor være forsigtig med at plante fingerbøl, hvor små børn færdes.

 

Plantetid for fingerbøl

Typisk siges det, at stauder skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om, at stauder skal plantes ud om efteråret, stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter.

En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger og derfor blev det anbefalet, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig, og på den måde giver de bare rødder de bedste vækstbetingelser.

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder. Derfor kan du i dag plante stauder, herunder også fingerbøl, ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig.

Planter du ud en meget varm og tør sommer, skal du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning.

 

Udplantning af fingerbøl

Det er meget enkelt at plante fingerbøl ud. Sådan gør du:

  • Grav et plantehul, der er så stort, at rødderne ikke bøjes.
  • Løsn jorden i bunden af hullet, så rødderne kan få rodfæste. Er jorden meget sandet, kan du iblande ler, men er jorden meget tung, kan du iblande lidt sand.
  • Placer planten i en passende højde og fyld op med jord.
  • Vand grundigt, lad det trænge ned og vand igen.
  • Træd afslutningsvist jorden fast omkring planten.

 

Planteafstand ved fingerbøl

Fingerbøl har ikke noget imod at stå tæt med andre planter, og hvis du vil sætte flere fingerbøl ved siden af hinanden, kan du sætte seks planter per kvadratmeter. Fordi hver fingerbølplante kun har en enkelt blomsterstand, er det ofte flottest at plante flere ved siden af hinanden.

 

Vanding og gødning af fingerbøl

Fingerbøl optræder ofte på lister over stauder til nemme haver: de er nemlig en meget nøjsom plante. Den kræver som sådan ikke nogen særlig opmærksomhed, hvad vanding og gødning angår.
Vanding er som udgangspunkt ikke nødvendigt. Planten vil typisk få den væske, den har brug for fra naturens side. I meget tørre perioder er det dog nødvendigt at vande. Husk altid at det er bedre at vande med store mængder vand sjældent end at vande ofte med små mængder vand. På den måde bliver plantens rødder i dybden.

Vil du gerne have, at planten frøformerer sig, skal du lade blomsterstanden sidde, så den udvikler sig til frø. Hvis du derimod ikke ønsker, at planten skal brede sig, skal du fjerne blomsterstanden efter afblomstring.

Lever fingerbøl i en meget let og mager jord, vil den sætte pris på at få tilført gødning. Det bedste tidspunkt at gøde på er i foråret, inden planten skal i blomst.

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}