{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Udplantning og pasning af lampepudsergræs

27. november 2023
Udplantning og pasning af lampepudsergræs - Plantorama

Lampepudsergræs i haven

Lampepudsergræs, der på latin hedder Pennisetum alopecuroides, er en art af prydgræs, der oprindeligt stammer fra det østlige Asien. Den danner tætte og brede tuer og er med sin højde på 50-130 cm en af de lavere prydgræsarter.

Bladene er meget smalle og helt tilspidsede i enderne. I forårs- og sommermånederne er bladene mørkegrønne, mens de i efterårsmånederne får smukke, rustne høstfarver. ”Blomsterne” på lampepudsergræs er de lodne aks for enden af stænglerne, der kommer til syne i september-oktober.

Og det er netop disse nuttede blomsteraks, som har været inspiration til græssens danske populærnavn. De kan nemlig bedst sammenlignes med små støvkoste.

Se vores udvalg af stauder her

 

Populære sorter af lampepudsergræs

  • ’Hameln’: 50 cm høj med grønne strå. Blomstrer med gulbrune aks fra september.
  • ’Rubrum’: 60 cm høj med rødlige strå. Blomstrer med sølvagtige aks fra juli-september.
  • ’Fireworks’: 50 cm høj med røde strå. Blomstrer med roserøde aks fra juli-september.
  • ’Black Beauty:’ 80 cm høj med grønne strå. Blomstrer med mørke aks fra juli-september.

 

Lampepudsergræs’ blomstring

I september-oktober danner lampepudsergræs de mest fantastiske, dunede aks, der typisk bliver sammenlignet med støvkoste eller rævehaler. Aksene er tætte og cylinderformede, men er altså også dekoreret med lange, silkeagtige hår, der giver dem deres "nuttede" udtryk.

Aksene er hvidgullige til røde og får et smukt sølvskær om efteråret. De udvikler sig flottest efter en varm sommer, og hvis du vil give en lampepudsergræs de bedste betingelser, skal den derfor have en varm og solrig placering i haven

Aksene er meget velegnede til afskæring til buketter, men gør sig også godt i dekorationer. Lampepudsergræssets aks sidder og vipper på høje, tynde stængler, hvorfor græsset får en flot overhængende vækstform.

Udplantning og pasning af lampepudsergræs - Plantorama

Placering af lampepudsergræs

Lampepudsergræs trives bedst på en placering i fuld sol med vandrende skygge. Det gælder både, hvis du planter den ud i et bed eller i en havekrukke.

Jorden skal gerne være en almindelig og muldrig havejord. Du kan forbedre kvaliteten af jorden og skabe bedre vækstbetingelser for din lampepudsergræs ved at iblande en gødet planteskolejord.

 

Plantetid for lampepudsergræs

Typisk siges det, at stauder, herunder prydgræsser, skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om at stauder skal plantes ud om efteråret stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter. En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger og derfor anbefalede de, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig. 

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder.

Derfor kan du i dag plante prydgræsser ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig. Planter du ud en meget varm og tør sommer, skal du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning.

 

Udplantning af lampepudsergræs

Lampepudsergræs trives i en almindelig og muldrig havejord på en placering med fuld sol og vandrende skygge. Planter du din lampepudsergræs ud i en krukke, skal du være opmærksom på at vande rigeligt gennem sommeren, så jorden er let fugtig hele tiden.

Følg garternens tips til udplantning nedenfor:

  • Grav et plantehul, der er rigeligt stor, så rødderne ikke bøjes.
  • Fyld hullet helt op med vand, så jorden er gennemvædet i dybden, og lad vandet trække ned.
  • Fyld lidt løs jord i hullet, og placér din lampepudsergræs i samme dybde som i plastpotten. Fyld herefter hele hullet op med jord.
  • Vand afslutningsvist, og lad vandet trække ned. Vurdér herefter, om der skal fyldes mere jord i plantehullet. Slut af med at træde jorden fast omkring planten.
Udplantning og pasning af lampepudsergræs - Plantorama

Vanding og gødning af lampepudsergræs

Lampepudsergræs har et moderat behov for vand og foretrækker en let fugtig jord. Den tåler dog at tørre ud mellem vandingerne, men trives ikke optimalt med det.

Det første års tid efter udplantning, skal din lampepudsergræs vandes jævnligt, indtil den har etableret sig med et godt rodnet. Herefter skal du kun vande i tørre og varme perioder. Står din lampepudsergræs i en krukke, anbefaler vi, at du vander cirka hver 3. dag.

Lampepudsergræs er generelt meget nøjsomme. Hvis de plantes i en næringsrig jord, behøver de kun sparsom gødning. Vær opmærksom på at græsser, der dyrkes i krukker, har brug for at få skiftet jord og at få tilført gødning jævnligt. De har nemlig ikke samme mulighed for at hente næring fra omgivelserne, som græsser på friland har.

Du kan bruge en almindelig havegødning eller universalgødning til gødning af lampepudsergræs.

 

Beskæring af lampepudsergræs

Lampepudsergræs skal beskæres i foråret, og det er der flere grunde til. Beskærer du i efteråret, risikerer du, at de tykkere stængler fyldes med vand, som i frostvejr sprænger stænglerne. De spinkle stængler er knap så hårdføre, hvorfor de har godt af den beskyttelse, som de visne toppe giver mod frosten gennem vinteren.

Det er vigtigt at foretage beskæringen, inden lampudsergræsset udvikler nye blade, så du ikke kommer til at klippe dem af. Det vil typisk være i det tidlige forår, når den værste frost af ovre – som regel i april måned. Generelt gælder det, at alle visne aks skal klippes af med en grensaks eller lignende.

 

Vinterdækning af lampepudsergræs

Har du plantet din grønne lampepudsergræs ud i et bed eller lignende, klarer den fint vinterens kulde inden vinterdækning. Står den derimod i en krukke, kan det være en god idé at flytte den ind til husmuren i læ for vind og vejr. Her vil den stå mere beskyttet, og frosten vil ikke nå helt ind til rødderne.

De røde lampepudsergræs er ikke nær så hårdføre som de grønne, og dem, kan du desværre ikke altid regne med, overlever vinteren.

 

Deling og flytning af lampepudsergræs

Efter et par sæsoner vil lampepudsergræs have fået en vis størrelse, hvorfor det kan være en fordel at dele og flytte den, hvis den ikke skal blive for stor på dens placering. Deling og flytning af lampepudsergræs er mest optimalt i foråret, inden en ny vækstsæson går i gang.