{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af lavendel

6. november 2023

Trin for trin-guide: Plantning og pasning af lavendel

  • Placer lavendel i en tør og mager jord, der ikke er for tung og våd. Det kan være en fordel at iblande sand og grus i havejorden. Husk at planten trives bedst i fuld sol.
  • Plant gerne ud i foråret, så planten har lang tid til at etablere sig inden vinteren kommer. Du kan dog godt udplante lavendel hele året rundt.
  • Udplant lavendel ved at grave et plantehul, der er så dybt og bredt, at rødderne ikke bøjes. Læg et gruslag i bunden. Husk at vande både før og efter udplantning.
  • Vand planten regelmæssigt de første 3 måneder, efter den er plantet. Derefter behøver du ikke vande planten, da den får væske fra naturen. Du behøver heller ikke gøde din lavendel.
  • Beskær lavendel hvert forår, når frosten er forbi. Husk at lavendler kræver foryngelse. Dette gør du ved at opgrave planten og omplante i et dybere hul end før, så den danner nye rødder og danner nye skud. Dette foretages også i foråret.
  • Vinterdæk hvis lavendelarten er frostfølsom eller hvis vinteren er hård med længerevarende frost. Du kan dække med løv og grangrene.

Placering af lavendel

Lavendel er en meget nøjsom plante, som ikke stiller de store krav til jordbunden. Faktisk trives lavendel bedst på en tør og mager jord og tåler ikke en meget tung og våd jord.

Den stammer oprindeligt fra bjergegnene i middelhavsområdet, hvor jorden er klipperig, veldrænet og mager. Derfor vil det i de fleste danske haver være en god idé at tilføre sand og grus til jorden før udplantning af lavendel.

Lavendel kan bruges både i krukker og på friland. Ved dyrkning i krukker skal du være opmærksom på, at krukken har et godt drænhul. På friland kan planten både placeres i staudebedet, bruges som stenbedsplante eller plantes i rækker og på den måde danne en lav hæk. 

Uanset hvor du vil bruge lavendel, er det vigtigt at give planten en placering i fuld sol – her vil den nemlig trives bedst. Planten kan også godt klare at stå i halvskygge, men den udvikler sig smukkest og blomstrer rigest, hvis den står i fuld sol.

Lavendel siges at være god til at holde bladlus væk fra roser, og det kan derfor være en god idé at placere lavendler i nærheden af rosenbedet.

Du skal dog være opmærksom på, at lavendler ikke kan placeres lige ved siden af roserne (med mindre du skifter jorden ud, hvor lavendlerne skal stå), da de ikke kan tåle den tunge og våde lerjord, som roser elsker.

 

Plantetid for lavendel

Typisk siges det, at stauder skal plantes ud i det tidlige efterår. Reglen om, at stauder skal plantes ud om efteråret, stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter.

En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger, og derfor anbefales det, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig, og på den måde giver de bare rødder de bedste vækstbetingelser.

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder.

Derfor kan du i dag plante stauder, herunder også lavendel, ud hele året rundt. Lavendel er imidlertid en langsom starter, og derfor anbefales det, at den plantes ud om foråret, så den har lang tid til at etablere sig inden vinteren.

 

Udplantning af lavendler

Der er ikke de store ben i at plante lavendler ud, heldigvis. Vi anbefaler, at du følger disse trin:

  • Grav et plantehul, der er dybt og bredt nok, så rødderne ikke bøjes.
  • Vand grundigt og læg et drænende gruslag i bunden af hullet.
  • Placer planten i en passende højde og fyld på med en blanding af jord og sand.
  • Vand afslutningsvist og træd jorden fast omkring planten.

Vanding og gødning af lavendel

Lavendel kræver ikke den store opmærksomhed, hvad vanding og gødning angår. Planten foretrækker tørre omgivelser, og den skal derfor ikke vandes særligt ofte, når den først er etableret. 

Det kan siges, at lavendler skal vandes regelmæssigt de første tre måneder efter, de er plantet. Herefter behøver du ikke tænke på at vande planten - den vil nemlig få den væske, den har brug for, fra naturens side.

Ligesom at lavendel ikke er en særlig tørstig plante, er det heller ikke en særlig sulten og næringskrævende plante. Den er vant til at klare sig under magre forhold, og derfor behøver den heller ikke få tilført gødning hjemme i haven.

 

Beskæring af lavendel

Lavendel har brug for at blive beskåret hvert år for at bevare sin tætte vækst. Du bør først beskære lavendel om foråret. Den bruger nemlig sin overjordiske del til at beskyttelse mod frosten. En gammel tommelfingerregel siger, at lavendel skal skæres ned til 15 cm højde på den 15. april. Denne 15/15-regel er nem at huske og typisk også en rigtig fornuftig huskeregel.

Du skal dog være opmærksom på ikke at skære planten ned den 15. april, hvis der endnu er meget hård nattefrost på det tidspunkt. I så fald må du vente til frosten er forbi. Du må dog heller ikke vente for længe med at foretage beskæringen, da det så vil forsinke blomstringen.

Har lavendel været udsat for meget hård frost, kan den få frostskader, og det vil da være nødvendigt at klippe planten helt ned, så den ”begynder forfra”.

 

Foryngelse af lavendel

Lavendler, som ikke er blevet klippet, vil blive meget træagtige og blomstre mindre. De har derfor brug for en foryngelse. Dette gør du ved at grave planten helt op og lave et dybere hul til den end før.

Hullet skal være så dybt, at plantens træagtige dele kommer under jordoverfladen. Da vil planten nemlig udvikle rødder fra de træagtige stængler og skyde på ny med friske skud. Det bedste tidspunkt at foretage foryngelsen på er om foråret, når nattefrosten er forbi.

 

Vinterdækning af lavendel

Lavendel har ry for at være en besværlig plante, der kræver en masse pasning og pleje, og som desuden ikke tåler den danske vinter. Det passer imidlertid ikke.

Nogle arter i lavendelfamilien er ganske vist frostfølsomme, men almindelig lavendelLavandula angustifolia, er fuldt vinterhårdfør i Danmark. Kun ved meget hård og længerevarende frost kan arten få det svært, og her vil det være en god idé at dække planten med et let lag løv og grangrene.

Modsat almindelig lavendel, er sommerfuglelavendelLavandula stoechas, frostfølsom og har derfor brug for at blive dækket med løv og grangrene om vinteren for at overleve. Alternativt - og endnu bedre - skal du plante sommerfuglelavendel i krukker og stille dem køligt, men frostfrit om vinteren.

Ofte stillede spørgsmål til lavendler

Lavendel bør først klippes ned i foråret, da den bruger sin overjordiske del som beskyttelse mod frosten om vinteren. Normalt kan du i midten af april klippe lavendel ned, medmindre der endnu er meget hård nattefrost på det tidspunkt. I så fald må du vente til frosten er forbi. Du må dog heller ikke vente for længe med at foretage beskæringen, da det så vil forsinke blomstringen.

Lavendel kan trives bedst i en tør og mager jord, hvorfor det kan være en fordel at blande sand eller grus i jorden før udplantning af lavendel. Lavendel kan både plantes i krukker og på friland. I krukker skal der være et godt drænhul i bunden. Planten placeres helst i fuld sol, hvor den blomstrer rigest, men tåler også halvskygge. 

Lavendel blomstrer om sommeren fra juni til august.

En gammel tommelfingerregel siger, at lavendel skal skæres ned til 15 cm højde på den 15. april. Denne 15/15-regel er nem at huske og typisk også en rigtig fornuftig huskeregel. Har din lavendel været udsat for meget hård frost, kan den få frostskader, og det vil da være nødvendigt at klippe planten helt ned, så den ”begynder forfra”.

Lavendel kan plantes ud hele året rundt, så længe der ikke er frost i jorden. Lavendel er imidlertid en langsom starter, og derfor anbefales det, at den plantes ud om foråret, så den har lang tid til at etablere sig inden vinteren kommer.

Lavendel skal vandes regelmæssigt de første 3 måneder, efter den er plantet. Herefter behøver du ikke vande planten, da den får væske fra naturen. Du behøver heller ikke gøde din lavendel.