{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Udplantning og pasning af marguerit

13. oktober 2023
Marguerit

Gode råd til udplantning og pasning af marguerit

 • Placer marguerit i en almindelig og næringsrig havejord – gerne i fuld sol for en smukkere blomstring. Jorden skal være veldrænet og må ikke være for tung og våd.
 • Plant gerne ud hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen.
 • Udplant ved at grave et plantehul, der er så stort, at rødderne ikke bøjes. Vand både før og efter udplantningen. Husk at træde jorden fast omkring planten.
 • Vand marguerit jævnligt i vækstsæsonen. Gød med enten kompost omkring planten eller gødning i foråret inden sommerens blomstring.
 • Overvej om planten skal have en beskyttet vokseplads eller om den skal opbindes. Margueritter kan blive høje og er ofte skrøbelige i stænglen.
 • Klip visne blomsterhoveder af for at forlænge blomstringen. Når du fjerner blomsterne, vil planten danne nye blomster med frø, så den kan formere sig.
 • Del gerne marguerit med et par års mellemrum for at holde den frisk med en rig blomstring. Del og flyt optimalt i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig.
 • Vinterdæk med et lag af nedfaldent løv og grangrene, så du sikrer, at planterne ikke tager skade vinteren over.

Placering af marguerit

Margueritter har ikke de store krav til placeringen. De kan både bruges i krukker og på friland, hvor de vil lyse dejligt op. Planten kræver ikke andet end en almindelig og næringsrig havejord. Det er dog vigtigt, at jorden er veldrænet, og den ikke er for tung og våd. Omvendt må jorden heller ikke være sandet og gruset, men skal helst være en ganske almindelig dansk havejord.

Margueritter foretrækker desuden en placering i fuld sol, men tåler også halvskygge. Planten blomstrer dog rigest, hvis den står i fuld sol.

 

Plantetid for marguerit

Typisk siges det, at stauder skal plantes ud i det tidlige efterår. Reglen om, at stauder skal plantes ud om efteråret, stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter.

En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger, og derfor blev det anbefalet, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig og på den måde giver de bare rødder de bedste vækstbetingelser.

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder. Derfor kan du i dag plante stauder, herunder også margueritter, ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, naturligvis.

 

Udplantning af marguerit

Det er meget enkelt at plante margueritter ud. Sådan gør du:

 • Grav et plantehul, der er tilpas dybt og bredt, så rødderne ikke bøjes.
 • Løsn jorden i bunden af hullet og fyld det helt op med vand. Lad vandet trænge ned i jorden.
 • Placer planten i en passende højde og fyld plantehullet op med jord.
 • Vand afslutningsvist igen og træd jorden fast omkring planten.

Margueritter har brug for meget vand det første stykke tid efter udplantning, og det er derfor vigtigt at huske vanding regelmæssigt.

Marguerit

Vanding og gødning af marguerit

Margueritter bryder sig ikke om at stå og soppe i vand, men omvendt har de brug for væske for at trives. Derfor er det vigtigt, at du vander planten jævnligt i vækstsæsonen.

Hvad angår gødning, kan du enten give planten næring ved at fordele kompost omkring planten eller ved at give planten en håndfuld gødning om foråret, når den forbereder sig på sommerens blomstring.

Nogle margueritter bliver helt op til 100 cm høje, og med deres slanke og let skrøbelige stængel har de enten brug for en beskyttet vokseplads med andre høje planter, de kan læne sig op af eller opbinding.

 

Beskæring af marguerit

Ved løbende at klippe de visne blomsterhoveder af kan du forlænge blomstringen et godt stykke tid. Planten danner nemlig blomster for senere at kunne danne frø, som sikrer plantens overlevelse. Hvis du fjerner plantens blomst og dermed frarøver den muligheden for at danne frø, vil den nemlig reagere ved at danne nye blomster.

 

Deling og flytning af marguerit

Margueritter kan godt tåle at blive delt og flyttet – og det er faktisk en rigtig god idé at dele planten med få års mellemrum. På den måde holder planten sig nemlig ”frisk og ung” og bevarer en rig blomstring. 

Det bedste tidspunkt at dele og flytte margueritter på er om efteråret, hvor jorden endnu er lun efter sommeren, og årstidens nedbør sikrer de delte, nyplantede margueritter al den væske, som de har brug for.

 

Vinterdækning af marguerit

Margueritten kommer oprindeligt fra et lunere klima end det danske, og den kan derfor godt vise tegn på frostfølsomhed. 

For at være sikker på at planten ikke tager skade i løbet af vinteren, anbefales det derfor, at du dækker planten med et lag nedfaldent løv og grangrene over. Bladene og grenene danner nemlig tilsammen et isolerende lag, som beskytter planten mod frosten.