{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af pampasgræs

1. maj 2024
Udplantning og pasning af pampasgræs - Plantorama

Pampasgræs i haven

Pampasgræs, Cortaderia selloana, er en kraftig prydgræsart, der er bedst kendt for sine skinnende og fjeragtige aks. Derfor kaldes den også ”græssernes konge”, da den ofte får andre prydgræsser til at blegne ved sammenligning.

Pampasgræsset stammer oprindeligt fra de sydamerikanske lande Chile, Brasilien og Argentina, hvor den vokser i et varmt og til tider tørt klima.

Græsset danner store, kraftige tuer af lange, smalle blade med en fin, grøn farve. I sensommeren og ud på efteråret pryder planten med store blomsteraks for enden af sine stængler. Nogle arter kan blive ganske høje – helt op til 2 meter – men der findes også dværgsorter, som bliver knap så høje.

Populære sorter af pampasgræs

  • 'Pumila': 100 cm høj med matgrønne strå. Blomstrer med hvide blomster fra august - oktober.
  • ’Rosea’: 170 - 200 cm høj med matgrønne strå. Blomstrer med rosa blomster fra august - oktober.
  • ’Senior’: 200 cm høj med matgrønne strå. Blomstrer med hvide blomster fra august - oktober.

 

Pampasgræssets blomstring

Hvor lampepudsergræs har finurlige, lodne aks, har pampasgræs elegante fjerlignende aks i hvide eller rosa nuancer. Aksene er meget store – faktisk kan de blive helt op til 50 cm lange. De er desuden silkebløde og tilføjer stil til haven både om efteråret, når de glinser under sensommersolen, og om vinteren, når de dækkes af sne og rimfrost.

Det er dog vigtigt ikke at blive skuffet, hvis man skulle opleve, at pampasgræsset ikke blomstrer. Planten kommer fra et langt varmere klima end det danske, og den har derfor brug for sol og varme for at udvikle sig flottest. Har vi haft en dårlig sommer med meget lidt sol og lave temperaturer, kan det derfor godt ske, at den ikke blomstrer.

Læs også: Sådan inddeler du stauderUdplantning og pasning af pampasgræs - Plantorama


Placering af pampasgræs

Pampasgræs trives bedst på en placering i fuld sol med vandrende skygge og læ. Det gælder både, hvis du planter den ud i et bed eller i en havekrukke.

Jorden skal gerne være en almindelig og muldrig havejord, der ikke er for våd. Du kan forbedre kvaliteten af jorden og skabe bedre vækstbetingelser for dit pampasgræs ved at iblande en gødet planteskolejord.

Med sit majestætiske udseende og vældige størrelse egner pampasgræs sig helt bestemt bedst til solitært brug, enten i en stor krukke eller på friland. Det er bydende nødvendigt, at pampasgræs plantes i en meget stor krukke, da den kan vokse sig meget stor.

Fordelen ved at have den i en krukke er dog, at du kan tage krukken indenfor om vinteren. Omvendt vil planten have bedre plads til at brede sig på friland. Den mest optimale placering vil være ved en solbeskinnet mur. Her kan planten få den læ og varme, som den har brug for.

 

Plantetid for pampasgræs

Typisk siges det, at stauder, herunder prydgræsser, skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om at stauder skal plantes ud om efteråret stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter. En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger og derfor anbefalede de, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig.

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder.

Derfor kan du i dag plante prydgræsser ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig. Planter du ud en meget varm og tør sommer, skal du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning.

Læs også: Sådan passer du lampepudsegræs

 

Udplantning af pampasgræs

Pampasgræs trives i en almindelig og muldrig havejord på en placering med fuld sol og vandrende skygge. Planter du dit pampasgræs ud i en krukke, skal du være opmærksom på at krukken er tilpas stor og at vande rigeligt gennem sommeren, så jorden er let fugtig hele tiden.

Følg garternens tips til udplantning nedenfor:

  • Grav et plantehul, der er rigeligt stor, så rødderne ikke bøjes.
  • Fyld hullet helt op med vand, så jorden er gennemvædet i dybden, og lad vandet trække ned.
  • Fyld lidt løs jord i hullet, og placér dit pampasgræs i samme dybde som i plastpotten. Fyld herefter hele hullet op med jord.
  • Vand afslutningsvist, og lad vandet trække ned. Vurdér herefter, om der skal fyldes mere jord i plantehullet. Slut af med at træde jorden fast omkring planten.


Udplantning og pasning af pampasgræs


Pasning af pampasgræs

Pampasgræs har et moderat behov for vand og foretrækker en let fugtig jord. Den tåler dog at tørre ud mellem vandingerne, men trives ikke optimalt med det.

Det første års tid efter udplantning, skal dit pampasgræs vandes jævnligt, indtil den har etableret sig med et godt rodnet. Herefter skal du kun vande i tørre og varme perioder. Står dit pampasgræs i en krukke, anbefaler vi, at du vander cirka hver 3. dag.

Pampasgræs er generelt meget nøjsomme. Hvis de plantes i en næringsrig jord, behøver de kun sparsom gødning. Vær opmærksom på at græsser, der dyrkes i krukker, har brug for at få skiftet jord og at få tilført gødning jævnligt. De har nemlig ikke samme mulighed for at hente næring fra omgivelserne, som græsser på friland har.

Du kan bruge en almindelig havegødning eller universalgødning til gødning af pampasgræs.

 

Beskæring af pampasgræs

Pampasgræs skal beskæres i foråret, og det er der flere grunde til. Beskærer du i efteråret, risikerer du, at de tykkere stængler fyldes med vand, som i frostvejr sprænger stænglerne. Græssen er knap så hårdfør, hvorfor den har godt af den beskyttelse, som de visne toppe giver mod frosten gennem vinteren.

Det er vigtigt at foretage beskæringen, inden pampasgræsset udvikler nye blade, så du ikke kommer til at klippe dem af. Det vil typisk være i det tidlige forår, når den værste frost af ovre – som regel i april måned. Generelt gælder det, at alle visne aks skal klippes af med en grensaks eller lignende.

 

Vinterdækning af pampasgræs

Pampasgræsset er ikke fuldt vinterhårdfør som mange andre prydgræsser, så det er en god idé at beskytte den mod kulde og frost om vinteren, så den ikke tager skade. Pampasgræs kan dækkes med 20 cm grangrene, som lægges omkring tuen.

Har du dit pampasgræs i en krukke, kan du flytte den ind til husmuren i læ for vind og vejr. Her vil den stå mere beskyttet, og frosten vil ikke nå helt ind til rødderne.'

 

Deling og flytning af pampasgræs

Efter et par sæsoner vil pampasgræs have fået en vis størrelse, hvorfor det kan være en fordel at dele og flytte den, hvis den ikke skal blive for stor på dens placering. Deling og flytning af pampasgræs er mest optimalt i foråret, inden en ny vækstsæson går i gang.