{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af primula

12. februar 2024
Primula

Gode råd til udplantning og pasning af primula

 • Placer primula efter artens foretrukne vækstvilkår. Disse varierer meget alt efter artens naturlige udbredelsesområde. Se vores oversigt nedenfor.
 • Plant gerne hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Husk at vande rigeligt, hvis du planter en varm og tør sommer.
 • Udplant primula ved at grave et plantehul, løsne jorden i bunden og vande hullet godt. Husk at plante i en jord, der er iblandet let komposterede blade. Vand og træd jorden fast som afslutning. Vær blot opmærksom på arten Primula auricula, som har en anden fremgangsmåde.
 • Vand planten regelmæssigt alt efter jordens kvalitet og mængden af nedbør. Vær opmærksom på at Primula auricula trives i et tørt og magert område til forskel for de øvrige arter, der foretrækker fugtige omgivelser.
 • Gød kun primula om foråret, hvis du vil forkæle din plante. Det skal understreges, at det ikke er nødvendigt at gøde. Desuden kan overgødning give en større bladvækst på bekostning af den smukke blomstring.
 • Del meget gerne primula hvert 3. år, hvor planten har godt af den fornyelse, der følger med deling. Fremgangsmåden for deling er den samme som ved udplantning.
 • Overvej vinterdækning af primula ved hård frost. Det er dog som udgangspunkt ikke nødvendigt for de vinterhårdføre planter.

Shop primula til haven her

Udplantning af primula

Det er meget nemt at plante primula ud. Sådan gør du:

 • Grav et tilpas dybt og bredt plantehul, så rødderne ikke bøjes.
 • Løsn jorden i bunden af hullet, så rødderne nemmere kan etablere sig.
 • Fyld plantehullet helt op med vand og lad det trække ned i jorden.
 • Placer planten i en passende højde og fyld i med jord iblandet let kompostererede blade. Så bliver jorden let gennemtrængelig og næringsrig.
 • Vand afslutningsvist og træd jorden fast omkring planten.

Primula auricula (aurikler) adskiller sig fra de øvrige primulaarter ved at trives bedst i en let og sandet jord. Derfor bør du fylde plantehullet med en blanding af jord og sand ved denne art.

 

Placering af primula

Primula er naturligt udbredt i mange forskellige områder på den nordlige halvkugle. Derfor er der også stor forskel på, hvilke forhold de enkelte arter trives bedst under. Nedenfor ser du en oversigt over de forskellige arters naturlige udbredelsesområde og deres foretrukne vækstvilkår:

 • Primula auricula (aurikel) stammer fra Alperne og er derfor vant til at gro i næringsfattig klippejord. Derfor er aurikler meget egnede som stenbedsplanter eller til plantning på veldrænet, mager sandjord. Desuden vil aurikler sætte pris på en placering i halvskygge.
 • Primula denticulata (kugleprimula) trives bedst i fuld sol og vil gerne have en let fugtig jordbund, der er rig på organisk materiale. På den måde genskaber du bedst de vækstvilkår, som arten har på dens naturlige levesteder i Asien.
 • Primula rosea (rosenprimula) stammer oprindeligt fra Himalayas bjerge, hvor den fungerer som skovbundsplante. Derfor trives den bedst i fugtige omgivelser i halvskygge.
 • Primula juliae (pudeprimula) kommer fra Kaukasus, hvor den vokser i skovbunden. Derfor sætter den – ligesom rosenprimula – pris på en placering i en fugtig jordbund og med halvskygge.

 

Plantetid for primula

Typisk siges det, at stauder skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om, at stauder skal plantes ud om efteråret, stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter. 

En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger, og derfor blev det anbefalet, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig og på den måde giver de bare rødder de bedste vækstbetingelser. 

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder. Derfor kan du i dag plante stauder, herunder også primula, ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig.

Planter du ud en meget varm og tør sommer, skal du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning.

Primula
Udplantning og pasning af primula - Plantorama

Vanding og gødning af primula

Primula er en meget nøjsom og nem plante. Særligt Primula auricula kræver ikke den store opmærksom, hvad pasning angår. Den er nemlig skabt til at trives på tørre, magre områder. 

De øvrige primulaarter er derimod vant til at gro i fugtige omgivelser, og de vil derfor sætte pris på at blive vandet regelmæssigt. Der findes ikke faste regler for, hvor tit du skal vande, da det afhænger af jordkvaliteten og mængden af nedbør. Du skal simpelthen bare sørge for, at jorden er jævnt fugtig.

Primula kræver ikke gødning, hvis de vokser i en næringsrig jord. Planten er nemlig ikke specielt næringskrævende. Vil du imidlertid gerne forkæle dine primula, kan du tilføre en anelse gødning om foråret, når planten samler energi til blomstringen. Det er dog vigtigt at understrege, at overgødning kun vil resultere i større, kraftigere blade – på bekostning af blomstringen.

 

Deling af primula

Primula kan godt deles, og det kan faktisk være en rigtig god idé at gøre det. Planten har nemlig godt af den fornyelse, der hører med til en deling. Generelt siges det, at primula bør deles hvert 3. år for at holde sig i storform.

Når du deler og flytter primula, er det vigtigt at følge den samme procedure som ved udplantning af primula: nemlig at grave et rigeligt stort hul, løsne jorden i bunden af hullet samt at fylde plantehullet med en blanding af enten jord og let komposterede blade eller jord og sand (ved Primula auricula).

 

Vinterdækning af primula

Når først primula er etableret, er det ikke nødvendigt at dække den om vinteren. Ved meget hård frost kan du godt gøre det for at beskytte planten, men det er altså ikke nødvendigt. Primula kommer fra egne, hvor klimaet er barsk, og de er altså vant til frost og kulde.