{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Udplantning og pasning af purpursolhat

2. december 2023
Purpursolhat

Purpursolhat i haven

Purpursolhat er en staude, der på grund af sine smukke blomster og tiltrækningskraft på bier og sommerfugle er en yndet plante i de danske haver.

Den har efter sigende fået sit latinske navn, Echinacea purpurea, fra det græske ord echino, der betyder pindsvin – for purpursolhattens midte er nemlig halvkugleformet med stikkende, brunorange nåle.

Rundt om midten har purpursolhat en krans af randblomster med kronblade, der bukker bagud, og som varierer i farverne fra helt hvide over i mørkerosa. Blomsterne bliver mellem 60 og 90 centimeter høje, men på trods af deres spinkle udseende kan de sagtens holde til vind og vejr.

Purpursolhat blomstrer i et par måneder i perioden juni til oktober – alt afhængigt af sorten. I blomstringsperioden vil purpursolhatten tiltrække masser af humlebier og sommerfugle, og derfor er det en god plante til haver, hvor man har frugttræer og –buske, som man vil have bestøvet.

Se vores udvalg af stauder her

 

Sorter af purpursolhat

Som navnet antyder, er blomsterbladene på purpursolhatten oftest i nuancer af rosa. Der findes dog også hvide sorter, som for eksempel sorten 'White Swan'. Også sorten 'Summer Cocktail' skiller sig også ud fra den klassiske purpursolhat, da den er gul ved udspring og skifter farve til rosa i løbet af blomstringen.

Purpursolhat

Udplantning af purpursolhat

Purpursolhat skal gerne udplantes i masser af sol, og når først den er veletableret, kan den tåle en hel del tørke. Den trives i både muldjord og sandjord, men sørg for, at jorden ikke er for våd og fugtig. Purpursolhat kan godt klare blæst, så opbinding er ikke nødvendigt.

Planter du purpursolhat ud som barrodsplante, skal den gerne udplantes i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig, da det giver de bare rødder de bedste betingelser for vækst.

I dag dyrkes og sælges purpurhat dog oftest i potter, hvor de er en del mere sejlivede. Er det tilfældet, kan du faktisk udplante den året rundt, så længe jorden ikke er frossen.

 

Sådan planter du purpursolhat

  • Grav et plantehul, der er dobbelt så bredt og dybt som plantens rod.
  • Fyld hullet helt op med vand, så jorden er gennemvædet i dybden, og lad vandet trække ned.
  • Fyld lidt løs jord i hullet, og placér planten, så rødderne ikke bukker. Fyld herefter hele hullet op med jord.
  • Vand afslutningsvist, og lad vandet trække ned. Vurdér herefter, om der skal fyldes mere jord i plantehullet. Slut af med at træde jorden fast omkring planten.
Få tips til purpursolhat - Plantorama

Så purpursolhat fra frø

Vil du have flere purpursolhatte i haven, er det nemmeste at så dem fra frø. Du kan enten købe frø eller høste frø fra en eksisterende purpurhat og spire dem det efterfølgende forår. Selvom purpurhat foretrækker at vokse uden forstyrrelser og uden at blive delt, kan du også godt tage er par rodstiklinger fra den, så længe du er forsigtig. 

 

Pasning af purpursolhat

Purpursolhat er en nem plante, der ikke kræver den store pasning. Sørg dog for, at jorden omkring den ikke tørrer helt ud, men pas på med overvanding, da den ikke trives i for våd jord. 

Purpursolhat visner helt ned om vinteren, og det er derfor en god idé at klippe de visne stængler ned en gang om året, gerne i det tidlige forår. Det vil sætte gang i dannelsen af flere blomster, så blomstringsperioden strækker sig længere.

 

Er purpursolhat og solhat den samme plante?

Purpursolhat kan forveksles med almindelig solhat, og tidligere mente man også, at de hørte til samme slægt. Men i dag har purpursolhatten fået sin egen slægt med ni arter. I Danmark dyrker vi dog oftest den purpurfarvede, der også findes i hvide og gule varianter.