{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af staudesalvie

30. oktober 2023
Udplantning og pasning af staudesalvie - Plantorama

Trin-for-trin: Udplantning og pasning af staudesalvie

 • Placer gerne staudesalvie i en kalkrig, let, veldrænet og porøs jord på en solrig placering. Det kan være en fordel at iblande grus og sand i jorden, så du sikrer den er veldrænet.
 • Husk at blande kalk i jorden, hvor staudesalvien skal gro.
 • Plant staudesalvie ud hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen.
 • Grav et bredt og dybt plantehul, så rødderne ikke bøjes – gerne med kompost i bunden. Jorden skal blandes med sand og grus og vandes rigeligt efter udplantning.
 • Vand og gød ikke staudesalvie, da den får al den nødvendige næring fra jorden. Husk dog at tilføre kalk til jorden hver vinter.
 • Del og flyt planten om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig, hvis du gerne vil holde planten frisk og blomsterrig længere.
 • Vinterdæk staudesalvien med nedfaldent løv og grangrene, hvis vejret er særligt barsk.

 

Køb staudesalvie her

Placering af staudesalvie

Staudesalvie bliver undertiden også kaldt ”steppesalvie”, hvilket er et meget rammende navn. Salvie er nemlig en rigtig steppeplante, hvilket vil sige en plante, der trives bedst med lunt og tørt vejr og på en jordbund, der er kalkrig, let, veldrænet og porøs.

For at trives skal staudesalvie altså først og fremmest have en solrig placering. I Danmark får vi typisk mere nedbør, end hvad salvie er vant til fra naturens side. Det betyder imidlertid ikke, at du ikke kan få planten til at trives i danske haver. Du må bare sørge for, at jorden har et godt dræn. Dette sikres nemt og enkelt ved at blande grus og sand i jorden.

Desuden er det vigtigt, at jorden er rig på kalk – og dette sikres naturligvis ved at blande kalk i jorden. Det kan virke mærkeligt, men du nærmest skal forringe jordkvaliteten for at få staudesalvie til at trives.

 

Plantetid for staudesalvie

Typisk siges det, at stauder skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om at stauder skal plantes ud om efteråret stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter. En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger og derfor blev det anbefalet, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig og på den måde giver de bare rødder de bedste vækstbetingelser.

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder. Derfor kan du i dag plante stauder, herunder også staudesalvie, ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig.

 

Udplantning af staudesalvie

Det er meget enkelt at plante staudesalvie ud. Sådan gør du:

 • Grav et plantehul, der er så dybt og bredt, at plantens rødder ikke behøver bøjes. 
 • Løsn jorden i bunden af plantehullet, for at hjælpe rødderne med at etablere sig. Placer også gerne en skovlfuld kompost i bunden.
 • Placér planten i en passende højde og fyld plantehullet op med en blanding af jord, sand og grus. 
 • Vand rigeligt og træs afslutningsvist jorden fast omkring planten.

Staudesalvie er ganske vist en tørketålende plante, men den bliver først tørketålende, når den er etableret. Derfor må du sørge for at vande regelmæssigt efter udplantningen.

Staudesalvie

Pasning af staudesalvie

Staudesalvie er en meget nøjsom og nem plante. Den behøver hverken at blive vandet eller gødet. Den vil ganske enkelt få den væske og næring, den har brug for, fra naturens side. Én ting skal du dog være opmærksom på: for at bevare en tilpas kalkrig jordbund er det nemlig nødvendigt at tilføre kalk til jorden hver vinter.

 

Deling og flytning af staudesalvie

Du kan godt dele og flytte staudesalvie, og det kan faktisk være en god idé at gøre det. Fornyelsen af planten vil nemlig sikre, at den holder sig frisk og blomsterrig længere. Det bedste tidspunkt for deling og flytning af staudesalvie er om efteråret, hvor jorden er lun efter sommeren og godt fugtig som følge af årstidens nedbør.

 

Vinterdækning af staudesalvie

Staudesalvie er ganske hårdfør, men den kan godt tage skade, hvis vinteren byder på meget hård og længevarende frost. Derfor er det en god idé at holde øje med vejrudsigten og stå klar til at beskytte planten. Den bedste måde at beskytte planten mod frosten er ved at dække den med et lag nedfaldent løv med et par grangrene ovenpå.