Gavekort
Luk

Køb nu

iDu er igang med at fjerne dit centervalg. Ved denne handling slettes indholdet i din kurv.

{{ userSelectedStore.name }}

{{ userSelectedStore.address }}
{{ userSelectedStore.zipCode }} {{ userSelectedStore.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

{{ store.name }}

{{ store.address }}
{{ store.zipCode }} {{ store.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

Stauder

Udplantning og pasning af stjerneskærm

2. marts 2023
Udplantning og pasning af stjerneskærm - Plantorama

Gode råd til plantning og pasning af stjerneskærm

 • Placer stjerneskærm i halvskygge, da den foretrækker en let fugtig og næringsrig jord og gerne sammen med mere dominerende planter som bregner og prydgræsser.
 • Udplant stjerneskærm hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Planter du om sommeren, skal du være særligt opmærksom på at vande rigeligt i tørre perioder
 • Grav et dybt og bredt plantehul, hvor rødderne ikke bøjes. Vand både før og efter udplantningen og husk afslutningsvist at træde jorden fast. Plant ud i jord, som er blandet med kompost.
 • Vand i varme og tørre perioder og gød gerne stjerneskærm i foråret.
 • Del og flyt gerne stjerneskærm hvert 4. år, så du bevarer en frisk og blomsterrig plante. Del plantens rod i to med en spade og plant de to dele ud.
 • Vinterdæk ikke stjerneskærm, da den er fuldt ud vinterhårdfør.

 

Placering af stjerneskærm

Stjerneskærm trives bedst i halvskygge. Det hænger sammen med, at den foretrækker en let fugtig jord, og jorden tørrer lettere ud, hvis solen står og bager ned på den. Den kan dog også godt tåle at stå i fuld sol, hvis bare jorden er i stand til at holde på fugtigheden. Som hovedregel siges det dog, at stjerneskærm bør placeres i halvskygge. En placering i fuld skygge vil resultere i en ranglet og svag plante.

Udover at stjerneskærm gerne skal placeres i halvskygge, er det vigtigt, at den placeres i en let fugtig og næringsrig jord – hvilket heldigvis er den type jord, som er mest almindelig i danske haver. Du kan eventuelt forbedre den almindelige havejord ved at blande den med kompost. Enkelte steder er havejorden sandet, og her vil stjerneskærm altså ikke trives godt. Den sandede jord kan dog forbedres ved at blive blandet med lergranulat.

Stjerneskærm kan både bruges i krukker og på friland, men fordi den er forholdsvis ”neutral” staude, klæder det den godt at blive plantet på friland sammen med mere dominerende naboer.

På grund af stjerneskærms forkærlighed for fugtige omgivelser trives den typisk bedst sammen med bregner og prydgræsser, fremfor andre blomstrende stauder.

 

Plantetid for stjerneskærm

Typisk siges det, at stauder skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om at stauder skal plantes ud om efteråret stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter. En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger, og derfor blev det anbefalet, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig, og på den måde giver de bare rødder de bedste vækstbetingelser.

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder. Derfor kan du i dag plante stauder, herunder også stjerneskærm, ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig.

Planter du ud om foråret eller i sommeren, skal du være særligt opmærksom på at vande rigeligt i meget tørre og varme perioder.

 

Udplantning af stjerneskærm

Det er meget enkelt at plante stjerneskærm ud. Sådan gør du:

 • Grav et plantehul, der er så dybt og bredt, at rødderne kan være der uden at blive bøjede.
 • Løsn gerne jorden i bunden af plantehullet med en greb, så rødderne kan få fodfæste og blive etableret.
 • Fyld plantehullet helt op med vand og lad det trække ned i jorden. Så sikrer du, at plantens rødder har rigeligt væske at ”drikke af” det første stykke tid.
 • Placer din stjerneskærm i en passende højde og fyld hullet op med en blanding af jord og kompost.
 • Vand endnu engang og træd jorden fast omkring planten.

Det er vigtigt at vande regelmæssigt den første tid efter udplantningen, sådan at planten får væske og kraft til at etablere et kraftigt rodsystem.

 

Pasning af stjerneskærm

Stjerneskærm kræver ikke den store opmærksomhed, hvad vanding og gødning angår. Er den plantet i en fugtighedsbevarende jord, vil den typisk kunne optage den væske, den har brug for, uden du behøver vande. Det er dog nødvendigt at vande i særligt varme og tørre perioder i foråret og sommeren. Planten tåler nemlig ikke udtørring.

Hvad angår gødning, kræver stjerneskærm heller ikke alverden. Hvis jorden er næringsrig, det vil sige blandet med kompost, behøver planten ikke blive tilført yderligere næring. Vil du gerne forkæle planten med gødning, skal det ske om foråret, når planten forbereder sig på sommerens blomstring.

 

Deling og flytning af stjerneskærm

Du kan godt dele og flytte stjerneskærm, og det er faktisk en god idé at gøre det en gang imellem - cirka hvert 4. år - for at bevare en frisk og blomsterrig plante. Fornyelsen og omplantningen virker nemlig som en vitaminindsprøjtning for planten. Du kan dele plantens rod med en spade og derefter plante de to dele ud igen.

Det er vigtigt at vande rigeligt i tiden efter udplantningen, sådan at den sarte, delte rod på ny kan få rodfæste.

 

Vinterdækning af stjerneskærm

Stjerneskærm er fuldt hårdfør i den danske vinter, og det er derfor ikke nødvendigt at dække den om vinteren. Faktisk bør du lade de visne blomsterstande stå og nyde synet af dem, når de dekoreres med sne og rimfrost.

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}