{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af valmuer

21. december 2023
Valmuer

Valmuer i haven

Valmue, Papaver, minder mange om den danske sommer, hvor man kan nyde synet af valmuer i grøftekanter og naturen. Det er dog ikke kun her, at valmuer er smukke – også i haven kan de give et mere utæmmet og vildt udtryk til bedet.

Valmuens blomster kan både være enkle, dobbelte og fyldte med buede, takkede eller flossede kanter. Og så findes de i mange flere farver end den velkendte røde, man ofte støder på. Blomsterne får du glæde af hen over sommeren i juni og juli.

Her i guiden får du gartnerens tips til hvornår og hvordan, du sår valmuer, så du kommer godt fra start med valmuer i din egen have.

 

Enårige eller flerårige valmuer?

Valmuer kan både være enårige eller flerårige alt efter sort. Enårige arter af valmuer er særdeles velegnede til blomsterenge, hvor de har mulighed for at så sig selv år efter år.

Flerårige arter egner sig bedst til staudebedet eller en flerårig blomstereng. Bruger du valmuer i staudebedet, skal du være opmærksom på, at de visner helt ned og efterlader en bar plet i bedet. Dette kan du heldigvis komme udenom ved at plante andre stauder foran dine valmuer, som så dækker pletterne.

 

Sorter af valmue

  • Kæmpevalmue, Papaver orientale, er en flerårig valmuesort, der bliver 50 – 100 cm høj. Kendes også ved navnene ’Staudevalmue’ og ’Orientalsk valmue. Denne sort er velegnet til afskæring. Farverne spænder vidt fra rødorange, over orange, til rosa.
  • Sibirisk valmue, Papaver nudicaule, er en flerårig valmuesort, der bliver 30 – 40 cm høj. Den breder sig let ved selvsåning. Navnet ’Sibirisk valmue’ afslører dens oprindelige ophav, men den går undertiden også under navnene ’Islandsk valmue og ’Grønlandsk valmue’. Farverne spænder vidt fra gul, over orange, til rød.
  • Kornvalmue, Papaver rhoeas, er en enårig valmuesort, der bliver mellem 30 – 100 cm høj. Normalvis ses den med røde blomsterblade omkring en sort midte. Navnet ’Kornvalmue’ kommer af, at blomsten tidligere var almindelig som ukrudt i kornmarkerne.
Valmuer

Hvornår kan du så valmuer?

Enårige valmuer sås direkte på voksestedet i maj-juni. Omkring 5-6 uger efter såning, står du med en valmue i blomst. Så frøene med en afstand på 30 cm, så planterne har god plads til at brede sig.

Flerårige valmuer sås direkte på voksestedet i juni eller forspires i vindueskarmen eller drivhuset i det tidlige forår.

 

Hvordan sår du valmuefrø?

Når du skal så dine valmuefrø direkte på voksestedet, er det en fordel at blande dem op med en så- og priklemuld. Det gør det nemmere for dig at fordele frøene og sørge for, de ikke havner uønskede steder i haven. Nu er det blot at vente på, at frøene begynder at spire og du kan nyde blomsterfloret.

Vælger du at forspire i en vindueskarm eller i et drivhus, kan du så frøene i en beholder, kasse, minidrivhus eller lignende i et lag så- og priklemuld. Frøene skal dækkes til med lidt jord og vandes jævnligt. Der går ca. en uges tid, før frøene begynder at spire og yderligere ca. to måneder før du kan plante de forspirede valmuer ud i dit bed.

Valmuer

Udplantning af valmuer

Når du skal plante dine valmuer ud, skal du være nænsom, da deres rodnet kan være skrøbeligt. Plant ud i en let og sandet jord p en placering med rigeligt sollys.

Det er en god idé at plante dem i nærheden af andre planter, som valmuerne kan støtte sig op ad, da de har en tendens til at vælte omkuld, hvis det blæser. Valmuer ynder desuden at brede sig, så giv dem gerne lidt ekstra plads i bedet, så de ikke står i skyggen af høje planter.

Du kan også have valmuer i krukker, hvor du nemmere kan styre, at de ikke breder sig vildt i haven. Når planten er afblomstret, skal du klippe blomsterstandene af, så frøene ikke spreder sig

 

Pasning af valmuer

Valmuen kræver ikke det store, når det kommer til pasning og pleje. I længere eller meget tørre perioder kan det blive nødvendigt at vande. Har du plantet flerårige valmuer har de godt af et skud gødning i foråret, inden vækstsæsonen går i gang.

Når valmuerne er afblomstrede, kan du fjerne dem eller lade dem tørre ind og sidde vinteren over – det kan være et ganske dekorativt indslag i vinterhaven.