{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af Yucca palme

14. december 2023
Palmelilje

Yucca palmer i haven

Palmelilje, Yucca filamentosa, der også går under navnet Yucca palme i folkemunde, er en staude fra Mellemamerika og den sydlige del af Nordamerika.

Yucca palmer er kendetegnet ved deres meterhøje blomsterstande med små klokkeblomster i hvide og lysegule nuancer. Blomsterne ligner til forveksling dem på vintergækkerne, men bladene er anderledes. Bladene er nemlig smalle og lange, og de kan være stive og lidt spidse i enden.

Staudepalmen egner sig særligt godt i stenbedet, langs husmuren eller solitært i haven. Så længe du giver den en solrig placering, kvitterer Yucca palmen med skønne blomsterklaser fra juli og helt til september.

Palmelilje

Placering af palmeliljer

Palmeliljer trives bedst på en lun placering i fuld sol, så de kan udvikle mange og store blomsterklaser under optimale forhold. Det gælder både, hvis du planter den ud i et bed eller i en havekrukke. En syd- eller vestvendt placering er at foretrække.

Jorden skal gerne være sandet og veldrænet. Du kan forbedre din havejord og skabe bedre vækstbetingelser for din palmelilje ved at iblande lidt sand.

Med sit eksotiske udseende og store størrelse egner palmeliljer sig godt som solitærplante i havene eller på terrassen. Planter du i en krukke, skal du sørge for, at den er rigeligt stor.

 

Plantetid for palmeliljer

Typisk siges det, at stauder, herunder palmeliljer, skal plantes ud og deles i det tidlige efterår, hvor du får lidt hjælp fra naturen side. I efteråret er jorden stadig lun efter sommerens sol og fugtig fra årstidens nedbør.

Du kan dog stadig plante palmeliljer ud i foråret, så længe jorden ikke er frossen. Planter du ud en meget varm og tør forårs- eller sommerdag, skal du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning.

Palmelilje

Plantning af Yucca palmer

Yucca palmer trives i en sandet jord på en solrig og lun placering, og stauden er ideel lang husmuren eller i stenbedet.

Følg garternens tips til udplantning nedenfor:

  • Grav et plantehul, der er rigeligt stor, så rødderne ikke bøjes.
  • Fyld hullet helt op med vand, så jorden er gennemvædet i dybden, og lad vandet trække ned.
  • Fyld lidt løs jord i hullet, og placér din Yucca i samme dybde som i plastpotten. Fyld herefter hele hullet op med jord.
  • Vand afslutningsvist, og lad vandet trække ned. Vurdér herefter, om der skal fyldes mere jord i plantehullet. Slut af med at træde jorden fast omkring planten.
Palmelilje

Pasning af palmeliljer

Palmeliljer er taknemmelige stauder, der ikke kræver den store pasning. Faktisk må jorden hellere være for tør end for våd, da palmeliljen ikke bryder sig om ”våde fødder”.

Når din palmelilje har etableret sig, kan den som regel klare sig selv. Du kan gøre den en tjeneste ved at vande i tørre perioder og give organisk gødning i foråret.

I det første års tid er det en god idé at vande i ny og næ, så jorden omkring din palmelilje ikke tørrer ud for længe ad gangen, imens den bruger energi på at etablere sig. Har du plantet ud i en krukke, er det vigtigere at være opmærksom på at vande, da planten ikke har mulighed for at søge vand selv via rødderne.