{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Surbundsplanter

Blåbær, tyttebær og tranebær i surbundsbedet

26. oktober 2023
Tranebærbusk i sol

Lækkerier i surbundsbedet: Blåbær, tyttebær og tranebær

Vækstbetingelserne i surbundsbedet er specielle, fordi jorden ikke indeholder kalk og samtidigt er let og porøs og gerne fugtig. Et surbundsbed skabes ofte for at dyrke rhododendron, men der kan være andre gode grunde til at etablere et surbundsbed.

Dejlige bærplanter som blåbær, tyttebær og tranebær stiller de samme krav til vækstbetingelserne som rhododendron. Jorden skal være sur, fri for kalk og bestå af ubehandlet grov sphagnum, og her kan bærplanterne kombineres med prydbuskene med stort held.

Der kan selvfølgelig også skabes et surbundsbed specielt til bærplanter i forbindelse med en frugthave. Bedet behøver ikke være særligt stort. Det vigtigste er, at bærplanterne plantes i fuld sol, for at bærrene kan udvikle sig godt.

 

Dyrkning af blåbær

Det er vigtigt at plante to forskellige blåbærsorter for at få et godt udbytte. Planterne giver gode, store bær med fin aroma, og bestøver hinanden gensidigt.

Fuglene elsker blåbær endnu mere end haveejeren, så det kan være nødvendigt at dække buskene med net i modningsperioden.

Læs også: Dyrkning af blåbær

blaabaer

Amerikanske blåbær

Vaccinium corymbosum er en nær slægtning til de blåbærplanter, der vokser hist og her i skovene, men den adskiller sig fra disse ved at udvikle sig til en egentlig busk på størrelse med en solbærbusk. 

Den har fine krukkeformede, hvide blomster i forsommeren, delikate blå bær i sensommeren og et festfyrværkeri af høstfarver, når vinteren står for døren. Blåbær smager godt, som de er, men kan også bruges i tærter, syltetøj og mange andre sammenhænge.

Forsøg har vist, at især blåbær er en meget effektiv kilde til antioxidant, som kan være med til at holde kroppen ung og frisk længere. ældre rotter, som blev givet en halv kop blåbær daglig, forbedrede deres balance, koordination og korttidshukommelse.

 

Sorter af amerikanske blåbær

Bluecrop er en af de mest eftertragtede sorter. Den har en god tilpasningsevne, højt udbytte hvert år, høj bærkvalitet og er sygdomsresistens. Blomstrer omkring april-maj med høstning af bær i midt juli-august. Planten bliver 1,5 - 2 m høj og får en flot rødlig bladfarve i efteråret.

Duke er den mest plantede af de tidligt modne sorter. Den er en god sort med bær af høj kvalitet. den blomstrer sent, men modner tidligt, hvilket beskytter blomsterne fra forårets frost. Blomstrer omkring april-maj med høstning i tidlig juli-august. Planten bliver 1,5 - 2 m høj og får smukke gulorange efterårsblade.

Northland er den mest vinterhårdføre blåbærsort. Den er robust, tilpasser sig nemt til forskellige jordtyper og giver en stor høst. Bærrene er gode til syltetøj og bagning på grund af deres høje indhold af sukker. Blomstrer omkring april-maj med høstning i tidlig juli-august. Planten bliver 1,5 - 2 m høj og får fine gule blade i efteråret.

Goldtraube er en almindelig kendt sort, som er højtydende og robust. Blomstrer omkring april-maj med høstning i midt juli-august. Planten bliver 1,3 - 2 m høj og får kønne rødorange efterårsblade.

Reka er udvalgt og udviklet i New Zealand. Er en kraftig og hurtigt voksende sort, der er tilpasset og særligt velegnet til skandinaviske forhold. Sorten har tidligt modne, mellemstore og velsmagende bær. Blomstrer omkring april-maj med høstning i tidlig juli-august. Planten bliver 1,5 - 2 m høj og får pæne rødlige blade i efteråret.

Patriot udvalgt til haveejere, der ønsker en hårdfør sort, som er højtydende. Patriots lave vækst afspejler dens delvise ‘low bush’ afstamning. Den kan tilpasse sig mange jordtyper og klarer sig bedre i våd jord end andre sorter. Blomstrer omkring april-maj med høstning i tidlig juli-august. Planten bliver 1 - 1,3 m høj og får en smuk orangerød bladfarve i efteråret.

 

Vilde blåbær

Vaccinium myrtillus er velkendt som bundvegetation på surbund i lyse skovområder i en stor del af Norden. Den vilde blåbær er en løvfældende dværgbusk med rødviolette, krukkeformede blomster i maj efterfulgt af mørkeblå, duggede, velsmagende bær i det tidlige efterår.

 

Tyttebær

Vaccinium vitis-idaea er en fantastisk bunddækkeplante i surbundsbedet, hvor få planter hurtigt kan danne et tæt tæppe, der holder ukrudtet nede. Planterne bliver 10-30 cm høje.

Tyttebærplanten er smuk med blanke, stedsegrønne blade og fine rød-hvide, krukkedeformede blomster. Planten danner skinnende, lakrøde tyttebær, der i rå form smager bittert, men som til gengæld smager helt fantastisk i syltetøj.

tranebaer-spot

Dyrkning af tyttebær

Forholdene i surbundsbedet gør det let at dyrke tyttebær, blot jorden holdes jævnt fugtig. Vand grundigt før udplantning og også i tørre perioder. Tyttebær plantes med 25-30 cm planteafstand, og du skal altid plante to forskellige sorter, som eksempelvis 'Koralle' og 'Red Pearl', sammen for at få et godt udbytte.

 

Tyttebærarter og -sorter

Vaccinium vitis-idaea er en 5-30 cm høj, stedsegrøn dværgbusk med stor udbredelse på den nordlige halvkugle, herunder også på danske hedearealer. Arten har endestillede, tætte klaser med hvide til svagt rosa blomster i maj - juni. Senere står busken med smukke, stærkt røde bær. Arten er velegnet til den solrige del af surbundsbedet mellem rhododendron. Arten er vinterhårdfør.

Vaccinium vitis-idaea 'Koralle' er en moderatvoksende tyttebærsort, der ikke breder sig så meget som andre sorter. Sorten har aflange, ægformede blade. Ud over forårsblomstringen har sorten også tit en mere beskeden blomstring i august-september. Sorten bliver omkring 25 cm høj og udvikler mange bær.

Vaccinium vitis-idaea 'Red Pearl' er en tyttebærsort med kraftig vækst og store, næsten runde blade. Busken bliver omkring 35 cm høj og breder sig hurtigt og kraftigt ved underjordiske udløbere. Sortens bær bliver op til 12 mm store.

Vaccinium vitis-idaea var. minus er en alpin form af den almindelige tyttebær, og i kultur eksisterer flere forskellige kloner, der alle er smukke, stedsegrønne dværgplanter, der sjældent bliver højere end 5 cm. Nogle er flinke til at blomstre og sætte bær, andre er mere beskedne i denne henseende.

 

Tranebær

Vaccinium macrocarpum er en storfrugtet amerikansk tranebærart, der godt kan dyrkes på vore breddegrader. Det er en stedsegrøn, krybende plante med rødbrune blade om vinteren og skinnende grønne blade om sommeren. 

Ved gode vækstforhold kan den danne et tæt, grønt tæppe, hvorfra de fine, rosa blomster rejser sig elegant i blomstringstiden, og de kirsebærstore, røde frugter ligger som perler, når de modner. Denne tranebærart er en meget dekorativ plante til haven, der oven i købet giver bær til herligt syltetøj. Til gengæld smager bærrene bitre i rå form.

tyttebaer

Dyrkning af tranebær

Tranebær er en sumpplante, der ikke alene kræver surbundsforhold, men også meget fugtig jord. For eksempel kan den dyrkes i klynerne omkring havebassinet. Der vil den faktisk stortrives. Tranebær er hårdfør ned til -18 grader, men tåler ikke udtørring.

 

Tranebærsorter

Vaccinium macrocarpon 'Big Pearl' er en storfrugtet tranebærsort. Sorten er hurtigtvoksende og rigtbærende med store, mørkerøde bær.

Vaccinium macrocarpon 'Bergman' er en højtydende sort med pæreformede, mellemstore, velsmagende bær. Bærrene modner midt på bærsæsonen, og bærrene tåler at blive gemt et stykke tid.

Vaccinium macrocarpon 'Howes' får mellemstore, røde bær med højt indhold af pektin. Bærrene modner sent. Sorten har en uregelmæssig vækst med både oprette og nedliggende skud og er desuden kendetegnet ved at være meget frostresistent og nem at dyrke.

Vaccinium macrocarpum 'Stevens' får meget store, mørkerøde, runde til ovale bær, der er lidt flade i begge ender. Bærrene modner midt på bærsæsonen og har en god holdbarhed. Sorten er nem at dyrke, og den trives også godt i en jordbund med et lavt indhold af organisk materiale. Sorten er meget populær blandt tranebærdyrkere i Wisconsin.