{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Surbundsplanter

Udplantning og pasning af lyng

7. oktober 2023
Udplantning og pasning af lyng - Plantorama

Gode råd til udplantning og pasning af lyng

  • Lyng er surbundsplanter og skal derfor plantes i en sur og porøs jordbund, som består af én del sand, én del muldjord og to dele grov spagnum.
  • Grav et ekstra stort plantehul og fyld ren, grov spagnum ned omkring lyngplantens rødder for at gøre det lettere for rødderne at få fat.
  • Vand rigeligt (gerne 20 l pr kvadratmeter) umiddelbart efter udplantning.
  • Giv lyngplanterne en solrig og luftig placering.
  • Vand kun lyngplanterne i meget tørre perioder og tilfør kun en moderat mængde gødning én gang årligt.
  • Fordel nyt jord (én del sand, én del muldjord og to dele grov spagnum) omkring lyngplanterne hvert tredje år.
  • Beskær lyngplanterne let hvert år, når blomstringen er overstået, for at vedligeholde den kompakte vækst.
  • Fjern nedfaldne blade og lignende og dæk ikke lyngplanterne ned om vinteren, da det forhøjer risikoen for svampeangreb

 

Den nøjsomme og altid smukke lyngplante

Lyng er fantastiske planter, som virkelig leverer værdi for pengene. Som familie blomstrer lyng hele året rundt og de enkelte arter blomstrer i flere måneder af gangen.

Planten er stedsegrøn, og med blade i mange spændende farver leverer lyng på den måde noget smukt at se på hele året rundt. Samtidig er lyng nøjsomme og hårdføre planter, der ikke kræver megen pasning. Derfor har lyng altid været en meget populær plante i de danske haver.

 

Inddeling af lyng

For at forstå hvordan lyng skal passes, er det nødvendigt at have en forståelse for, hvad lyngplanten er for en størrelse. Lyngfamilien, Ericaceae, omfatter nemlig flere hundrede arter - og flere tusinde sorter - og der er variation i arternes behov. Lyngfamilien er inddelt i to slægter: Calluna og Erica.

Lyngfamilien inddeles endvidere efter, hvornår planterne blomstrer, og der findes således efterårsblomstrende lyng, forårsblomstrende lyng og sommerblomstrende lyng. For at skabe de optimale betingelser for lyngplanterne er det vigtigt, at du ved, hvilken lyngart du har med at gøre.

Læs også: Udplantning og pasning af lavendel

Disse varer kan du få brug for

Se vores jord og gødning her
Udplantning og pasning af lyng - Plantorama

Lyngs krav til jordkvalitet

Lyng er en surbundsplante, og alle lyngarter vil trives bedst i en sur jordbund med en pH-værdi på 4-5. Mange lyngarter (særligt vårlyng) vil godt kunne overleve i almindelig havejord, men vil du sikre lyngplanterne de bedste vækstbetingelser, skal du plante dem i et surbundsbed.

Udover at jorden skal være sur, er det også vigtigt, at den er let og porøs. Den perfekte jordbund til lyngplanter består derfor af min. 40 cm surbund bestående af én del sand, én del muldjord og to dele grov spagnum.

Er jordbunden, hvor lyngplanterne skal plantes ud, meget tung af ler, er det bedst for planterne og nemmest for dig at anlægge et hævet surbundsbed. Det kan nemlig være vanskeligt at gøre en lertung jord tilpas let og porøs til, at lyngplanter vil kunne trives der.

Vær opmærksom på at efterårsblomstrende lyng foretrækker en tør jordbund, hvorimod at forårs- og sommerblomstrende lyng trives bedst, hvor der er fugtigt.

 

Udplantning af lyng

Det er nemt at udplante lyngplanter, når først jordbunden er i orden: du graver ganske enkelt bare et hul, der svarer til rodklumpens størrelse og placerer lyngplanten i hullet.

For at plantens rødder let kan få fat, kan det være en god idé at grave plantehullet rigeligt stort og fordele ren, grov spagnum omkring plantens rødder. Med hensyn til planteafstand anbefaler vi, at du sætter fem-otte lyngplanter per kvadratmeter.

Husk altid at vande rigeligt umiddelbart efter udplantning af lyng. Brug gerne 20 l pr kvadratmeter. Den første måneds tid efter udplantning, er det ligeledes vigtigt at vande lyngplanterne jævnligt, gerne to-tre gange om ugen. Lyng kan plantes ud hele året rundt, så længe at jorden ikke er frossen, naturligvis.

 

Placering af lyng

Det tilrådes altid at blande efterårs-, sommer- og forårsblomstrende lyngplanter, således at du får noget smukt at se på hele året rundt. Lyng kan bruges både i krukker og i havens bede, eksempelvis som bunddækkende plante i surbundsbedet eller i deciderede lyngbed.

Efterårsblomstrende lyng kan kun trives på en solrig placering, hvorimod at forårs- og sommerblomstrende lyng godt kan trives i halvskygge. Alle lyngarter foretrækker dog en solrig placering.

Udover meget sol har alle lyngplanter brug for en luftig placering. Hvis lyng står et sted, hvor vinden står stille, vil den tørre meget langsomt efter regnvejr, og den er dermed mere udsat for svampesygdomme. Det er derfor vigtigt at give lyng en placering med god luftcirkulation.

Læs også: Gode råd og vejledning til rhododendron

Udplantning og pasning af lyng - Plantorama

Pasning af lyng

Lyng er nøjsomme planter og kræver derfor ikke den store opmærksomhed, hvad vanding og gødning angår.

Det er som regel ikke nødvendigt at vande efterårsblomstrende lyng, men i tørre perioder bør du vande forårs- og sommerblomstrende lyng. Vær opmærksom på at lyng er surbundsplanter – det er derfor bedst at vande med opsamlet regnvand eller kogt postevand.

Det er ikke nødvendigt at tilføre gødning, men vil du gøde, bør det gøres i meget begrænsede mængder. Gødning skal gives om foråret, helst omkring 1. maj og det anbefales kun at bruge organisk gødning specielt til surbundsplanter.

Lyng kræver altså ikke det store, hvad vanding og gødning angår. Derimod sætter lyngplanterne pris på at få et nyt lag jord hvert tredje år. Du laver simpelthen bare en blanding af én del sand, én del muldjord og to dele grov spagnum og fordeler det omkring planten.

 

Beskæring af lyng

Lader du lyngplanter vokse frit, vil de med tiden få en åben og ranglet vækst. Vil du beholde lyngplanternes kompakte vækst, er det derfor nødvendigt at beskære lyngplanterne. Som tommelfingerregel skal du beskære lyng let hvert år og gøre det, når blomstringen er overstået.

Ved beskæring er det vigtigt at lave snittet i den grønne, urteagtige del af stænglen – ikke den træagtige del. På den måde sikrer du, at lyngen sætter nye skud og udvikler sig til en tæt og kompakt plante.

 

Renholdelse omkring lyngplanterne

Det er vigtigt at holde området omkring lyngplanterne fri for nedfaldne blade og lignende. Lyng er følsom over for svampesygdomme, hvis de står længe og er våde på bladene. Lyng har derfor brug for luft omkring sig, så de kan tørre hurtigt.

 

Vinterdækning af lyng

De omtalte lyngplanter er fuldt vinterhårdføre og behøver altså ikke beskyttelse mod frosten. Det anbefales faktisk at holde sig fra vinterdækning, da det øger risikoen for, at lyngplanterne bliver angrebet af svampesygdomme.