Surbundsbed i haven: Sådan kommer du i gang
9. oktober 2024Surbundsbed i haven: Sådan kommer du i gang
Hvad er et surbundsbed?
Et surbundsbed er et bed, der er anlagt for at skabe optimale forudsætninger for surbundsplanter. I traditionelle surbundsbede ser du ofte planter som rhododendron, lyng eller blåbær.
Sur jord: Hvad vil det sige?
Sur jord, også kaldet surbundsjord, er jord, som har en pH-værdi under 7.0, typisk omkring 4.5 – 5.5.
Hvor sur jorden er, afhænger af mængden af hydrogenioner. Og uden det skal blive for teknisk, betyder det, at jo flere hydrogenioner, des mere sur jord. Jord kan blive sur af flere grunde, fx gennem naturlig nedbrydning af organisk materiale, brug af visse gødningsstoffer og sure mineraler i jorden.
Sådan laver du et surbundsbed
Placering
Den første overvejelse i forhold til surbundsbedet er, hvor det skal placeres i haven. Det kommer naturligvis an på hvilke planter, du ønsker at plante, men du er dækket godt ind med en placering i vandrende skygge. Derudover foretrækker de fleste surbundsplanter læ.
Du kan lave surbundsbedet som sænket bed eller højbed. Et sænket bed skal du grave ud til, hvor højbedet kan købes færdiglavet. Uanset typen skal bedet gerne have en dybde på min. 40 cm.
De bedste vækstbetingelser får du ved at lave et helt surbundsbed. Du kan dog også nøjes med at lave et hul med sphagnum eller rhododendronjord i bunden, hvis du kun skal plante én enkelt plante, fx i græsplænen.
Klargøring af jorden
Helt surbundsbed: Grav 40 cm eller mere af jorden og fyld op med sphagnum eller rhododendronjord. Vand hele bedet godt igennem.
Et plantehul: Grav et hul, som er dobbelt så stort som plantepotte i dybde og bredde. Fyld bunden med sphagnum eller rhododendronjord, sæt planten ned og dæk hullet med mere jord. Vand godt igennem omkring planten.
Efter udplantning
Surbundsjord og sphagnum suger hurtigt vand, så du skal være opmærksom på, at jorden ikke tørrer helt ud. Det kan være en fordel at lægge et lag barkflis ovenpå den bare jord for at holde på fugten. Det holder samtidig ukrudtet nede.
Vedligeholdelse af jorden i surbundsbedet
Surbundsbedet har brug for at få tilført ekstra næring hvert år – særligt hvis planterne står i ren sphagnum, der ikke indeholder næring. Til det kan du bruge en surbundsgødning eller rhododendrongødning. Det bedste tidspunkt at gøde på er i det tidlige forår, inden bedet begynder at blomstre.
Derudover kan du i efteråret fordele et lag af rhododendronjord eller organisk materiale, fx grannåle eller blade, hvilket er med til at give en luftig og næringsrig jord.
6 populære planter til surbundsbedet
1. Rhododendron
Rhododendron foretrækker en placering i vandrende skygge, hvor planten får både sol og skygge i løbet af dagen. Jorden skal gerne have en pH-værdi mellem 4,0 – 6,5, og det kan du opnå ved at plante i en rhododendronjord eller blande sphagnum i din havejord.
Vælger du forskellige sorter, kan du få et surbundsbed med lang blomstringstid. Du kan også overveje rhododendron i varierende højde og med forskellige bladformer.
2. Azalea
Azalea er en plantegruppe under rhododendron og adskiller sig ved at være løvfældende. Planterne foretrækker, ligesom rhododendron, vandrende skygge og en jord med en pH-værdi omkring 4,5 – 5. Det særlige ved azalea er, at den efter endt blomstring får smukke blade i høstfarver.3. Blåbær, tranebær og tyttebær
Blåbær, tranebær og tyttebær stiller de samme krav til vækstbetingelserne som rhododendron og azalea, så de kan sagtens plantes sammen, hvis du ønsker et spiseligt element i det blomstrende surbundsbed.
Du kan også etablere et surbundsbed specielt til bærplanter – helst i fuld sol, så bærerne udvikler sig flottest. Tyttebær og tranebær kan plantes som bunddække, hvilket holder ukrudtet nede.
4. Hortensia
Almindelig hortensia, Hydrangea macrophylla, trives godt i halvskygge eller vandrende skygge. Du kan plante i en hortensiajord, rhododendronjord eller surbundsjord. Egentlig vil hortensia bare gerne stå med rødderne i en luftig jord, der holder godt på fugten.
Det fantastiske ved hortensia er, at blomsterne kan skifte farve alt efter, hvor sur jorden er. En pH-værdi på 4,5 – 5,5 giver blålige blomster, hvor en pH-værdi på 5,5 og derover giver rosarøde blomster. Vil du fremme en blå blomstring, kan du tilføre aluminiumsulfat. Ønsker du rosarøde blomster i stedet, kan du tilføre kalk.
5. Kamelia
Kamelia, Camelia, foretrækker en placering i let eller vandrende skygge, gerne i en jord med en pH-værdi omkring 5,5 – 7,5. Du kan fx bruge rhododendronjord eller blande sphagnum i en almindelig havejord, så jorden ikke bliver for sur.
Kamelia blomstrer i de tidlige forårsmåneder, så den er en smuk tilføjelse til surbundsbedet, der typisk ligger i dvale på den tid af året.
6. Lyng
Alle lyngarter, Erica, trives bedst i fuld sol, i en sur jord med en pH-værdi på 4-5. Lyng fungerer særligt godt som bunddække i surbundsbedet, hvilket er med til at holde ukrudtet nede.
Du kan med fordel kombinere forskellige typer lyng, fx vårlyng, klokkelyng og efterårslyng, så du har blomstring gennem hele havesæsonen.
Andre gode surbundsplanter
Udover ovennævnte populære planter findes der også andre planter, som trives udmærket i surbundsbedet. Det gælder bl.a. bregner, bjergthe, skimmia, rosmarinlyng, druelyng, revling og flere typer af nåletræer.