{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Surbundsplanter

Udplantning og pasning af Skimmia

16. oktober 2023
Udplantning og pasning af Skimmia - Plantorama

Skimmia i haven

Skimmia, der også går under navnet vinterbær, er en stedsegrøn busk. Buskene pryder haven med fine blomsterknopper fra oktober-marts og smukke blomster fra april-juni afhængigt af sort.

Fælles for alle sorter af Skimmia er, at de er lave, kompakte og langsomt voksende. Skimmia står med mørkegrønt løv året rundt og er derfor også smuk og frodig i vintermånederne, hvor stauderne er afblomstret og træerne har smidt deres løv.

 

Sorter af Skimmia

Skimmia er en slægt med 9 arter, der er vildtvoksende i flere asiatiske lande. De sorter, du finder herhjemme, er dog kun fra Japan og udgøres generelt af 2 sorter; ’Rubella’, 'Reevesiana' og ’Finchy’.

  • Skimmia japonica 'Rubella' har mørkegrønne blade, røde blomsterknopper fra marts-oktober og sart rosa blomster tidligt forår.
  • Skimmia japonica 'Finchy’ har mørkegrønne blade, hvide/grønne blomsterknopper i marts-oktober og hvide blomster i april-juni.
  • Skimmia japonica 'Reevesiana' har mørkegrønne blade, rosa blomster og flotte røde bær i efteråret, som bliver siddende i flere måneder.
Udplantning og pasning af Skimmia - Plantorama
Udplantning og pasning af Skimmia - Plantorama

Udplantning af Skimmia

Skimmia trives bedst i en jord med en pH-værdi på 4,0-6,5. Er pH-værdien for høj vil bladene først blive gullige, men busken kan også gå ud ved en for høj pH-værdi.

Der findes ikke mange danske haver, hvor jorden er sur nok til, at Skimmia kan trives der. Derfor er det nødvendigt at bruge en jordblanding af spagnum og sand, gerne en sandblandet lerjord tilsat spagnum. 

Placeringen skal gerne være i halvskygge eller fuld skygge, da planten kan få svedne blade af direkte sollys. Det finder du typisk på nordsiden af huset. Skal din Skimmia stå i et bed med andre surbundsplanter, fx rhododendron, er det en fordel at placere den forrest i bedet, hvor den kan stå mere skyggefuldt.

 

Skimmia er fantastisk i krukker

Skimmia er efterhånden også blevet en populær krukkeplante, da den står flot vinteren igennem modsat mange andre krukkeplanter. De samme forholdsregler gælder ved plantning af Skimmia i krukker; en skyggefuld placering og en god surbundsjord.

 

Sådan planter du

  • Grav et plantehul, der er så dybt, så rodklumpen kan placeres i samme højde som i potten.
  • Sæt rodklumpen i blød i en spand vand i ca. 15 min., så den er godt gennemvædet.
  • Gennemvæd også plantehullet – især hvis du anvender et lag spaghnum, som i sig selv er knastørt.
  • Placér planten i plantehullet, fyld spaghnum ovenpå og tryk det godt fast
  • Vand afslutningsvist rigeligt.
Udplantning og pasning af Skimmia - Plantorama
Udplantning og pasning af Skimmia - Plantorama

Pasning af Skimmia

Skimmia er generelt en hårdfør plante, som ikke kræver den store opmærksomhed, når det kommer til pasning. Det vigtigste at vide omkring pasning af Skimmia er, hvordan du vander.

Skimmia er en surbundsplante, så den skal vandes med regnvand eller kalkfrit vand. Det er altså bedst ikke at vande med postevand, da det indeholder kalk. Det er desuden vigtigt, at jorden omkring din Skimmia ikke tørrer ud henover vinteren, da den er stedsegrøn.

Du kan gøde Skimmia i bede i moderate mængder, evt. ved at fordele et 5 cm tykt lag spagnum omkring busken hvert år. Skimmia i krukker kan gødes med almindelige gødningspiller til krukkeplanter.

Skimmia i krukker kan godt overvintre, hvis de placeres i læ for vind og vejr, fx langs en husmur eller under et halvtag.

 

Beskæring af Skimmia

Skimmia er langsomt voksende og kræver derfor sjældent beskæring. ønsker du at beskære din Skimmia, er det mest optimale tidspunkt om vinteren. De afklippede grene kan du med fordel bruge til din juledekoration.