Udplantning og pasning af rhododendron
4. juli 2024Introduktion til rhododendron
Rhododendron, elsket for sine farverige blomster og evigtgrønne løv, tilbyder et bredt udvalg af sorter og farver til enhver have. Blomstringen strækker sig typisk fra maj til juni, selvom der findes sorter, der blomstrer tidligt om foråret eller sent om sommeren.
Rhododendron kan nydes på forskellige måder i haven: som hæk, i bede eller i krukker. Ved anlæg af hækrhododendron, er det vigtigt at vælge hårdføre sorter. Eksempler inkluderer 'Cunningham's White', som får skønne hvide blomster, 'Nova Zembla' med røde blomster og 'Roseum Elegans', samt vores rhododendroner ved navn 'hækrhododendron'.
At dyrke rhododendron i krukker er en ideel løsning til små rum eller balkoner, hvor dværgrhododendroner trives særligt godt.
Se vores udvalg af rhododendron her.
Trin-for-trin: Udplantning og pasning af rhododendron
- Placér rhododendron i vandrende skygge
- Vand rhododendron rigeligt efter udplantning
- Beskær rhododendron kraftigt i april og let efter afblomstring
- Hold rhododendron fugtig og tilfør gødning i marts - april samt efter afblomstring
- Dæk rhododendron med granris ved hård frost
- Rengør rhododendronbedet med håndkraft for ikke at beskadige de sarte rødder
For dybdegående guide, læs videre nedenfor.
Placering af rhododendron
Som tommelfingerregel gælder det, at rhododendron trives bedst i vandrende skygge; det vil sige på en placering, der har sol noget af dagen og skygge noget af dagen.
Der findes dog også rhododendronarter, som trives fint i fuld skygge, og arter, som sagtens kan tåle en placering i direkte sol. Her gælder igen en tommelfingerregel, nemlig at jo større blade en rhododendron har, jo bedre kan den tåle skygge – og omvendt: jo mindre blade en rhododendron har, jo bedre kan den tåle sol.
Frostfølsomme rhododendron trives bedst på en beskyttet placering. Det lyder måske modstridende, for du har jo umiddelbart lyst til at give "en frossenpind" så meget lys og varme som muligt. Der er imidlertid en god forklaring: på en åben placering falder temperaturen nemlig hurtigere og væsentligt mere end på en tætbevokset placering.
De store temperaturudsving er mere skadelige for den frostfølsomme plante, end hvis temperaturen er konstant lav. Derfor er det altså bedst at placere en frostfølsom rhododendron på en beskyttet placering.
Jord til rhododendron: Sådan forbereder du den
Rhododendron er en surbundsplante, hvilket vil sige, at den trives bedst i en jord med en pH-værdi på 4,0-6,5. Er pH-værdien for høj i jorden vil bladene først blive gullige, men busken kan også gå ud ved en for høj pH-værdi.
Der findes ikke mange danske haver, hvor jorden er sur nok til, at rhododendron kan trives der. Derfor er det nødvendigt at anlægge et surbundsbed med en grov og lys sphagnum eller en rhododendronjord af god kvalitet.
Ønsker du ikke at anlægge et decideret surbundsbed, kan du også vælge at grave et ekstra stort plantehul og fylde bunden af hullet med sphagnum eller rhododendronjord.
Som tommelfingerregel gælder det, at de storbladede rhododendronarter skal have et 50 cm tykt lag sphagnum eller rhododendronjord under sig, mens de småbladede rhododendronarter kan nøjes med et 30 cm tykt lag under sig.
Det er en god idé at tilføre et nyt lag sphagnum eller rhododendronjord, gerne omkring 5 cm, omkring busken hvert år. Det vil beskytte buskens sarte rødder, som ligger lige under jordoverfladen.
Alternativer til spagnum som rhododendron jord er komposteret bark eller nåletræskompost, som begge bidrager til at sænke jordens pH-værdi of forbedre dræningen. Det er også muligt at anvende komposterede blade eller hjemmelavet kompost, som kan tilføre jorden næringsstoffer og øge dens evne til at holde på fugt.
Udplantning af rhododendron
Rhododendron kan i princippet plantes ud hele året rundt, bare jorden ikke er frossen. Det bedste tidspunkt for udplantning af rhododendron er imidlertid om efteråret, hvor jorden både er lun efter den varme sommer og fugtig på grund af årstidens regn.
Frostfølsomme rhododendron bør ikke plantes ud senere end september, da de skal have tid til at få ordentligt rodfæste og dermed generere mere modstandskraft, inden nattefrosten sætter ind.
Når først jordbunden er klar, er det ikke en stor udfordring at plante rhododendron korrekt ud og anlægge et rhododendron bed. Det vigtigste er at få gravet et tilpas stort og dybt plantehul samt at vande rigeligt.
Udplantning af rhododendron:
- Grav et plantehul, der er så dybt, så der dels er plads til den anbefalede mængde sphagnum under planten (50 cm ved storbladede rhododendron og 30 cm ved småbladede rhododendron) og så rodklumpen kan placeres i samme højde som i potten.
- Sæt rodklumpen i blød i en spand vand i et kvarters tid inden udplantning, så den er godt gennemvædet.
- Gennemvæd også sphagnumlaget. Kvalitetsspagnum er knastørt i sig selv, og derfor skal det vandes grundigt igennem gentagne gange, før du kan plante ud i det.
- Placer rodklumpen i plantehullet, fyld sphagnum ovenpå og tryk det godt fast og vand grundigt igen. En rhododendron kan næsten ikke få for meget vand lige efter udplantning.
Få guide: Lækkerier i surbundsbedet - Blåbær, tyttebær og tranebær
Beskæring af rhododendron
Der skelnes mellem to beskæringer af rhododendron: En kraftig tilbageskæring af rhododendron, der er blevet for store, og en let, vedligeholdende beskæring. Uanset om der er tale om en let eller en kraftig beskæring, bør du altid beskære over tydelige grenknopper og altid så ensartet som muligt af hensyn til buskens videre vækst.
Timing er afgørende, når det kommer til beskæring af rhododendron, da det kan have stor betydning for plantens blomstring og generelle sundhed.
En kraftig tilbagebeskæring bør foretages i april måned, så busken har resten af vækstsæsonen til at danne nye skud. En let beskæring bør foretages umiddelbart efter afblomstringen, typisk sidst i juni til starten af juli. Dette giver planten mulighed for at hele snittene før vinteren sætter ind, og sikrer at du ikke fjerner de kommende års blomsterknopper, som dannes kort efter blomstringen.
Det er en god idé at vande rhododendron grundigt efter beskæring. På den måde sikrer du nemlig busken fornyet energi til at danne nyvækst.
Uanset hvilken beskæringsteknik du vælger, er det vigtigt at bruge skarpe og rene redskaber for at undgå at overføre sygdomme og sikre rene snit. Husk også, at forskellige rhododendronsorter kan have forskellige behov. For eksempel kan nogle af de mere hårdføre sorter som 'Cunningham's White' og 'Nova Zembla' tåle en hårdere beskæring end mere følsomme arter.
Vanding af rhododendron
En rhododendron har et kompakt rodnet. Planterødder sikrer dels, at planten er godt forankret i jorden, men de har også en vigtig funktion i at opsamle væske og næring fra jorden og lede det op til planten.
Nogle planter har meget lange og kraftige rødder, som kan nå langt på jagten efter væske og næring. Andre planter, som eksempelvis rhododendron, har derimod korte rødder og dermed et mindre område at opsamle næring og væske fra. Disse planter er derfor mere afhængige af at få tilført væske og næring.
Jorden omkring en rhododendronbusk skal holdes fugtig. Busken må ikke stå og soppe i tung og våd jord, men jorden må heller aldrig tørre ud. Det kan være en god idé at fordele et lag grannåle, blade eller barkflis omkring busken, da det beskytter mod udtørring.
Husk desuden at det er bedst ikke at vande med postevand, da det indeholder kalk. Rhododendron har bedst af at blive vandet med regnvand. En lav rhododendron udvikler sit rodnet langsommere end en stor rhododendron, og den skal derfor vandes oftere - særligt efter udplantning.
Gødning af rhododendron
Ligesom en rhododendron har brug for at få tilført væske, har den også brug for at få tilført næring. Særligt hvis en rhododendron er plantet i ren spagnum, som ikke indeholder noget næring, er det nødvendigt at tilføre rhododendrongødning.
Det bedste tidspunkt at tilføre gødning på er i det tidlige forår, omkring marts-april. Når der tilføres gødning på dette tidspunkt, fungerer det nemlig som et energi-kick til busken, inden den går i blomst. Du kan desuden også gøde i juli måned, så busken får tilført energi til at danne nye skud efter afblomstringen.
Du bør kun bruge gødningsblandinger, som er særligt tilpasset rhododendron. Mange ”almindelige” gødningsblandinger har nemlig en for høj pH-værdi.
Der er flere ting end gødning, der kan påvirke, hvordan en rhododendron udvikler sig. Rhododendron udvikler sig eksempelvis flottest, hvis den visne blomsterstand knækkes af. På den måde bruger busken nemlig ikke unødvendig energi på denne, men kan koncentrere sin energi om at danne nyvækst.
Vinterdækning af rhododendron
De fleste gængse rhododendron er fuldt vinterhårdføre i Danmark, og de behøver derfor ikke blive dækket om vinteren. Omvendt kan det siges, at lidt ekstra omsorg aldrig er nogen skade til, hvis frosten rigtigt bider. Der er imidlertid også enkelte rhododendronsorter, der er frostfølsomme, og disse skal du selvfølgelig passe særligt godt på om vinteren.
Dette gøres bedst ved at fordele et lag blade, grannåle eller kompost på jorden rundt omkring busken og dække det til med granris. Det danner et beskyttende lag, som gør det svært for frosten at nå ned til planten. Det er desuden også en god idé at dække buskens krone med granris.
Hvis vinteren er mild og fugtig, kan det faktisk skade mere end det gavner at dække rhododendron. Da vil der nemlig være risiko for, at busken rådner. Det er derfor vigtigt, at du følger vejrets udvikling og kun dækker dine rhododendron, hvis vinteren viser sig fra sin kolde side.
Vedligeholdelse af rhododendron bed
En rhododendrons små, tynde rødder ligger lige under jordoverfladen, og derfor kan det være farligt at bruge redskaber til at fjerne ukrudt med. Redskaberne kan nemlig let gøre skade på de sårbare rødder.
I stedet må man simpelthen ned på knæ og fjerne ukrudt med håndkraft. Som en trøst skal det dog siges, at der generelt ikke er meget ukrudt omkring en rhododendron. Det meste ukrudt trives nemlig dårligt i den sure jord. Du kan derfor se frem til et næsten ukrudtsfrit rhododendron bed.
Hvis du gerne vil undgå det hårde arbejde med at fjerne ukrudt med håndkraft, kan du forhindre ukrudtet i at komme frem ved at dække jorden omkring busken med barkflis. Barkflisen vil samtidig være med til at beskytte jorden mod udtørring.
Se guiden: De bedste tips til pasning og pleje af lyng
Flytning af rhododendron
At flytte en rhododendron kan være nødvendigt, hvis den ikke trives på sin nuværende placering, eller hvis du skal omstrukturere din have.
Det ideelle tidspunkt for flytning af en rhododendron er tidligt forår eller efteråret, hvor planten er i hvileperiode, og risikoen for stress er mindre. Undgå at flytte rhododendron i vækstsæsonen, især når den blomstrer, da det kan skade plantens evne til at etablere sig på et nyt sted.
Du gør således:
- Sørg for, at den nye placering har en sur jordtype, god dræning og ikke er udsat for stærk vind.
- Grav en bred cirkel omkring planten for at bevare så meget af rodnettet som muligt. Løft forsigtigt planten op og undgå at beskadige rødderne.
- Flyt rhododendron til det nye sted. Hvis det er en stor plante, kan det være nødvendigt at bruge en trillebør eller lignende for at minimere belastningen.
- Placer planten i hullet, og fyld op med den forberedte jord, så rodhalsen er i niveau med jordoverfladen.