Udplantning og pasning af buksbom
23. juli 2024Gode råd til plantning og pasning af buksbom
- Placer buksbom i en porøs og let kalkholdig jord i sol, halvskygge eller skygge. Planten kan placeres på mere udsatte steder på grund af dens hårdførhed.
- Plant helst buksbom ud i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig. Grav et stort plantehul, så rødder ikke mases for meget, og vand både før og efter udplantning.
- Gød og vand kun buksbom på friland, hvis de studses jævnligt. Disse har nemlig brug for ekstra næring til nye skud. Buksbom i krukker bør vandes én gang ugentligt under normale vejrforhold og gødes med gødning, der indeholder jern.
- Klip planten én gang i foråret og én gang i efteråret. Formklippede buske skal studses jævnligt, men må ikke klippes efter september måned. Beskær helst buksbom fra marts-juni, hvor nye skud hurtigt dannes og nyklippede grene ikke svitses.
- Vinterdæk buksbom i krukker, hvis temperaturen falder under 10°C. Krukkerne kan stilles et køligt og lyst sted, hvor de kan overvintre. Almindelig buksbom behøver ikke vinterdækning, da de er fuldt ud vinterhårdføre og har et stort rodnet.
Om buksbom
Buksbom, eller Buxus, som er dens botaniske navn, er en slægt af stedsegrønne buske, som er kendetegnet ved deres evne til at tåle ekstrem formklipning. Buksbom kan klippes i alt fra romantiske, organiske former, over markerede, minimalistiske former til sjove skulpturer.
Buksbom er en berigelse til enhver have, og ved kun en minimal pasningsindsats kan du have glæde af din buksbom i mange, mange år. Buksbom er nemlig langsomt voksende og kan blive mange hundrede år gammel.
Vinterhårdføre buksbomarter
Buksbom er i dag udbredt på det meste af den nordlige halvkugle, men der er kun to arter, som er fuldt vinterhårdføre i Danmark. Det drejer sig om Buxus sempervirens og Buxus microphylla.
Buxus sempervirens kaldes typisk ”almindelig buksbom”, fordi denne art, som navnet antyder, er den mest udbredte buksbom i Danmark. Almindelig buksbom kan blive op til 4 m høj og lige så bred.
Buxus microphylla minder om almindelig buksbom, men bliver knap så høj og har mindre blade. Af samme årsag kaldes Buxus microphylla typisk for ”småbladet buksbom”.
Fordi de er fuldt vinterhårdføre i Danmark er det typisk disse to arter, du vil kunne finde i danske plantecentre. Der findes imidlertid mange krydsninger, så udvalget af sorter er stort.
Placering af buksbom
Buksbom er en meget nøjsom plante. Den kan trives både i sol, halvskygge og skygge, og kan placeres både i havens bede og i krukker. Busken er desuden meget vindfør og kan derfor godt tåle en placering på et udsat sted, hvor mange andre buske ikke vil kunne klare sig.
Buksbom stiller heller ikke de store krav til den jordbund, den vokser i. Den vil trives bedst i en porøs og lettere kalkholdig jord, men den kan overleve i alle jordunderlag.
Udplantning af buksbom
Buksbom kan plantes ud hele året rundt, men det er bedst at plante buksbom ud om efteråret. Om efteråret er jorden nemlig stadig lun efter sommeren, og efterårsregnen er god for de nyplantede buksbom.
Proceduren for udplantning af buksbom er følgende:
- Grav et rigeligt stort plantehul. Plantehullet skal være så stort, at buskens rødder ikke bøjes sammen nede i hullet.
- Fyld plantehullet helt op med vand og lad det derefter trænge ned i jorden.
- Sæt planten ned i plantehullet, så den står i samme højde som i potten.
- Fyld plantehullet op og tryk jorden fast omkring planten med fødderne.
- Vand derefter rigeligt og fyld mere jord på, hvis det er nødvendigt.
Buksbom på friland
Buksbom, der er plantet på friland, er meget nøjsomme og behøver ikke vandes eller tilføres gødning. Buksbom på friland udvikler nemlig et meget vidt rodnet, som når langt omkring for at finde næring og væske til busken.
Du skal dog være opmærksom på at vande og gøde, hvis din buksbom fungerer som skulptur og derfor ofte studses. Efter hver studsning skal busken nemlig bruge energi på at ”komme sig”, og i den forbindelse vil de sætte pris på et skud ekstra energi i form af gødning.
Buksbom i krukker
Buksbom i krukker har brug for at få tilført gødning og væske. De har nemlig ikke den samme mulighed for at ”gå på opdagelse” efter næring og vand, som buksbom på friland har. Buksbom i krukker skal særligt vandes i tørre perioder, men under normale danske vejrforhold, er det passende at vande én gang ugentligt.
Du kan vælge enten at give din buksbom en særlig buksbomgødning eller en NPK-gødning 8-2-5, som er velegnet til alle stedsegrønne buske. Den særlige buksbomgødning indeholder jern, som buksbom i krukker typisk kommer til at mangle. Jernmanglen resulterer i gule blade og skæmmer derfor buskens udseende ret kraftigt.
Læs også: Pynt op med buksbom, cypres og laurbær
Klipning og studsning af buksbom
Din buksbom holder sig pænest, hvis den klippes mindst to gange årligt: én gang i foråret og én gang om efteråret.
Holder du din buksbom formklippet, vil du nok opleve, at du er nødt til at gå og studse busken jævnligt for at holde den helt trimmet. Du må helst ikke klippe buksbom senere end september måned. Buksbom er nemlig langsomt voksende, og den har derfor brug for rigeligt med tid til at ”komme sig” efter klipningen, inden frosten sætter ind.
Beskæring af buksbom
Beskæring af buksbom kan foregå både forår og efterår, men det er bedst at gøre det om foråret, fra marts til juni. Om foråret danner busken nemlig hurtigt nye skud, og den vil derfor bedre kunne komme sig ovenpå beskæring om foråret end om efteråret.
Det er desuden bedst at beskære buksbom på en overskyet dag. De nyklippede grene kan nemlig få brandsår, hvis de får sol lige efter klipningen.
Læs også: Sådan lykkes du med beskæring af træer og buske
Sygdomme og skadedyr ved buksbom
Buksbom bliver sjældent angrebet af skadedyr, og er også en sund og stærk plante, som sjældent bukker under for sygdomme.
Der findes imidlertid to svampesygdomme, som kan få ram på buksbom: buksbomgrentørre og buksbomkvistdød. Er din buksbom først ramt af disse sygdomme, er der ikke meget, du kan stille op. Det eneste du kan gøre er at fjerne den inficerede buksbom, så den ikke smitter andre buksbom i nærheden.
Vinterdækning af buksbom
Almindelig buksbom og småbladet buksbom er begge fuldt vinterhårdføre i Danmark, og er de plantet i havens bede, er det ikke nødvendigt at dække dem ned om vinteren. Når de står i et bed, har de nemlig mulighed for at udvikle et stort rodnet, som gør dem meget hårdføre.
Buksbom i krukker har derimod ikke mulighed for at udvikle et lige så stort rodnet, som buksbom på friland, og derfor er de mere frostfølsomme. Hvis du vil være sikker på, at din buksbom i krukke ikke tager skade om vinteren, kan du tage den inden for og stille den på et køligt, men lyst sted, når temperaturen falder under 10°C.