{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Træer

Udplantning og pasning af pil

26. november 2024
Få gode råd til pasning af pil hos Plantorama

Udplantning og pasning af pil

Pil i haven

Mindre piletræer er smukke i alle slags haver og på terrassen med deres dekorative grene, som både kan gro opad og nedad. Grenene får først bløde, sølvhvide rakler, senere grønne blade og om vinteren gullige, lysbrune farver.

Havepilen er miniudgaven af de store piletræer, som ofte pryder parker, flodbredder og veje. Det ses, at de små pilebuske er podet på en høj stamme, så der kan plantes farverige blomster nedenunder. Pil, 'Salix' gør sig eksempelvis særlig godt sammen med primula, stedmoderblomster og påskeliljer. Pil ses også anvendt som læhegn og til at skabe skygge, dog er det særlige sorter af pil, som er anvendelig til disse formål.
Se udvalget af pil her, og læs om sorter og anvendelsesmuligheder nederst på siden.

Få gode råd til pasning af pil hos Plantorama

Placering af pil

Pil foretrækker en placering i fuld sol eller delvis skygge og en fugtig, men veldrænet jord. Hvis din have har tendens til tør jord, kan du overveje at plante sorter som purpurpil, 'Salix purpurea', der er mere tørketålende end andre arter. For områder med fugtig jord er arter som hvidpil, 'Salix alba' og sejlepil, 'Salix caprea' ideelle, da de trives i våde forhold.
Se udvalget af jord her.

 

Udplantning af pil

Alt efter, hvad du ønsker at få ud af din pil (hæk, hegn, podet til at stå skulpturelt i bede eller krukker, eller andet), er der forskellige udplantningsmetoder.

  1. Vælg formålet med din pil:
    Ønsker du en hurtigvoksende hæk, kan hvidpil 'Salix alba' eller purpurpil, 'Salix purpurea' være ideelle, da de begge vokser hurtigt og kan danne tætte hegn. Til mindre haver eller som prydtræer er broget japansk pil, 'Salix integra 'Hakuro-Nishiki'' med sine brogede blade et godt valg.
    Se udvalget af hækplanter her.

  2. Forbered jorden:
    Sørg for en veldrænet jord, fugtig jord. Forbedre gerne jorden med kompost, hvis den er meget leret eller sandet.

  3. Grav plantehullet:
    Grav et hul, der er dobbelt så bredt som rodklumpen og lidt dybere end rodballen. Løsn jorden i bunden af hullet for at fremme god rodvækst.

  4. Plant pilen:
    Sæt pilen i hullet, så rodklumpens top flugter med jordoverfladen. Fyld hullet op med den opgravede jord og tryk forsigtigt jorden fast omkring roden.

  5. Vanding:
    Vand grundigt efter plantning, så rødderne etablerer sig godt. Hold jorden konstant fugtig i de første par måneder, indtil planten er etableret.
    Læg et lag barkflis eller kompost rundt om plantens base (ikke direkte på stammen) for at holde jorden fugtig og beskytte mod ukrudt.


Sådan dyrker du pil til pileflet

Har du fået smag for pileflet, kan du købe færdiglavet flettepil, men du kan også vælge at dyrke pilen helt selv. Det er nemlig billigere at dyrke pilen hjemme i din egen have, og så er det slet ikke så vanskeligt, som det måske umiddelbart lyder til.

Det vigtigste i forhold til dyrkning af pil til pileflet er, at du har den rette jord og plads nok i haven. Herefter skal du gøre følgende:

  1. Klargør jorden
    Klargør jorden, inden du sætter pilestiklinger. Jorden skal renses og løsnes for rødder, græs og ukrudt.

  2. Dækning
    Dæk eventuelt jorden med en fiberdug eller ukrudtsdug. Det holder på fugtigheden i jorden og mindsker mængden af ukrudt.
    Se udvalget af havetilbehør, heriblandt også haveduge.

  3. Klipning
    Klip pilestiklingerne, så de er omkring 25 cm lange.

  4. Sætning
    Sæt pilestiklingerne i jorden i marts/april. De skal stikkes to tredjedele ned i jorden. Husk at knopperne skal vende opad. Det første år kan stiklingerne vokse sig et par meter høje.

  5. Fjern ukrudt
    Fjern ukrudt omkring stiklingerne, så det ikke stjæler næring fra pilen.

  6. Klipning igen
    Klip pilegrene 10-15 cm over jorden, når det er tid til høst fra december-marts. Det første år får stiklingerne kun få grene.

  7. Dækning igen
    Pak pilegrenene ind i beskyttende materiale, fx presenning, hvis de skal bruges til levende hegn. Her er det vigtigt, at pilen holdes fugtig og placeres i skygge. Læg pilegrenene til tørre i læ for regnen, hvis de skal bruges tørre.

Læs også: Udplantning og pasning af hortensia.


Pileflet: Sådan bruges pil

Langt de fleste arter af pil egner sig til pileflet, men der sælges dog særligt udvalgte arter til formålet. Det drejer sig om mandelpil, 'Salix triandra' ‘Black Maul’ og ‘Long Bud’ samt laurbærpil (femhannet pil), 'Salix pentandra'.

Mandelpil får et smukt, grønt løv med glinsende blade, hvor laurbærpils blade dufter aromatisk. Hvis ikke du beskærer disse arter, kan de blive op mod 10 meter høje. Der findes midlertidig også andre pilearter, som egner sig til pileflet. Det gælder kaspisk pil 'Salix acutifolia', guldpil 'Salix Alba ’Vitellina’', dugpil 'Salix daphnoides', og båndpil 'Salix vitaminalis'.

Læs også: Udplantning og pasning af cedertræ.

Få gode råd til pasning af pil hos Plantorama

Pasning af pil

Pilen er en utroligt nøjsom plante, hvorfor den ikke kræver den store pasning og pleje. Når pilen er etableret, er den generelt tørkeresistent, men den trives bedst i fugtig jord. Sørg for at vande ved længerevarende tørke, især hvis pilen står i solrige eller let drænede områder.

Hvis pil dyrkes i krukker, er hyppig vanding vigtig, da jorden tørrer hurtigere ud. Hold øje med, at jorden aldrig tørrer helt ud.

For at sikre sund vækst kan du gøde pil en gang om året om foråret med en universalgødning eller organisk kompost. Undgå overgødning, da pil har en tendens til at vokse hurtigt af sig selv.

Hvis du bruger pil til hegn eller fletning, kan en ekstra gang gødning midt på sommeren styrke væksten og hjælpe med at vedligeholde tætheden.
Se udvalget af gødning her.

 

Beskæring af pil

Du kan beskære pil, hvis det bliver nødvendigt, efter ’blomstringen’ (når raklerne er udsprunget) i juni. Du kan beskære frem til september. Korrekt beskæring i denne periode fremmer ny vækst og hjælper med at vedligeholde en sund form på planten.

Det er vigtigt at undgå beskæring i det tidlige forår, da planten i denne periode kan miste for meget saft, hvilket kan svække den.

Læs også: Sådan beskærer du træer og buske.