{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Træer

Pynt op med buksbom, julecypres og laurbær

17. november 2023
Pynt op til jul med buksbom julecypres og ægte laurbær - Plantorama

Skab julestemning med dine haveplanter

December er en stemningsfyldt måned, hvor vi bruger meget af vores tid indendørs, men det skal ikke afholde os fra at gøre haven lidt mere julet.

Ligesom det gængse juletræ, kan buksbom, ægte laurbær og julecypres forvandles til festlige planter. Planterne ser imponerende ud ved fordøren, i haven og på altanen, hvis du pynter dem med hyggelige lyskæder og kogler.

Med buksbom, ægte laurbær og julecypres får du mulighed for at gøre permanente haveplanter til smukt dekorerede juleplanter. Med disse tre stedsegrønne planter bliver december endnu mere festlig.

Pynt op til jul med buksbom julecypres og ægte laurbær - Plantorama

Buksbom, ægte laurbær og julecypres: Festlige og stedsegrønne planter

Buksbom, Buxus sempervirens, symboliserer liv, hvilket er meget passende her op til jul. Denne stedsegrønne plante giver et strukturelt udtryk til haven, terrassen og altanen – specielt her om vinteren, hvor meget af haven er visnet bort. Bladende på buksbom fjerner desuden fine partikler fra luften.

Buksbom er en meget tung plante og blev førhen brugt til musikinstrumenter og skulpturer. Planten kan beskæres i stort set alle former – man kan næsten sige, at buksbom kan æltes. Dekoreret med lys og juledekorationer ser buksbom skøn ud i haven til jul.

Det mest velkendte nåletræ er uden tvivl julecypressen, Chamaecyparis lawsoniana ’Ellwoodii’. Denne stedsegrønne plante, som når en højde på 1,25 m, er velegnet til krukker. ’Ellwoodii’ har en lodret pyramideform og er gråblå i farven.

Som helt ung har planten lige kviste og smalle blå nåle. ældre planter har flere tipper, og de helt voksne planter har forskellige niveauer. Julecypressen bruges ofte som pyntet juletræ.

ægte laurbær, Laurus nobilis, er også velegnet til krukkebeplantning ved fordøren – især hvis du pynter stammen eller kronen med en smuk lyskæde. Her er de runde og pyramideformede laurbærtræer bedst at bruge.

Denne stedsegrønne plante har et eminent og næsten majestætisk udseende, hvilket også kommer til udtryk i plantens latinske betegnelse nobilis.

Pynt op til jul med buksbom julecypres og ægte laurbær - Plantorama

Sådan passer du julecypres, ægte laurbær og buksbom

Alle tre planter er velegnede til formklipning, og de fås også ofte i sjove og anderledes former. Det bedste tidspunkt at beskære på er i juni og i slutningen af september. Beskæringen er ikke nødvendig, men det kan hjælpe dig til at holde styr på planternes størrelse og form.

De stedsegrønne planter behøver ikke kun pynte her i højtiden. Med få og enkle tips kan du holde dem friske og sunde:

  • Placer alle tre arter i halvskygge til fuld sol i en veldrænet og moderat fugtig jord og vand regelmæssigt.
  • Giv planterne ekstra næring i foråret, så de vokser godt og forbliver sunde. Det er særligt vigtigt at huske, hvis planterne står i krukker.
  • Afdæk ægte laurbær ved hård frost eller tag den med indendørs. Buksbom og julecypres er generelt ret hårdføre, og ægte laurbær kan tåle et par graders frost.

 

Plant fra krukke og ud i haven

I takt med at din cypres, laurbær eller buksbom vokser, kan det blive en fordel at plante dem ud i haven. Planter du de stedsegrønne planter fra krukke og ud i haven slipper du for at vande og gøde så ofte. Derudover får planterne også mulighed for at udvikle et større rodnet. 

Pynt op til jul med buksbom julecypres og ægte laurbær - Plantorama

Billeder er venligst udlånt af The Joy of Plants.