{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af japansk abetræ

15. januar 2024
Udplantning og pasning af abetræ

Abetræ i haven

Abetræ, Araucaria aracucana, er et nåletræ med spidse grene og nåle, der bøjer op og bagud, hvilket giver det et helt unikt udseende. Væksten er kegleformet med 5-7 grene, der vokser ud fra hovedstammen.

Træet omtales også som abernes skræk, netop på grund af det karakteristiske udseende, som forståeligt nok kan skræmme selv de modigste aber væk. Faktisk stammer abetræet oprindeligt fra Sydamerika, hvor det vokser i tør vulkanjord i det sydlige Chile og sydvestlige Argentina.

Et abetræ vil vokse langsomt i haven med ca. 10 – 20 cm om året. Det kan dog blive 12 – 15 m højt og 1,5 – 2 m bredt med tiden, så det kan være en fordel at plante det et sted med god plads omkring.

 

Udplantning af abetræ

Abetræer trives bedst et sted i haven med sol eller halvskygge, hvor den står i læ og har god plads til at vokse. Jorden skal ikke være for tung og leret, men gerne veldrænet og næringsrig. 

Du kan godt plante abetræet i en krukke det første år, men her skal du være særligt opmærksom på udtørring og frostskader. Derfor skal du vande jævnligt, så jorden er fugtig, og beskytte krukken om vinteren.

Abetræ

Plantetidspunkt for abetræer

Abetræer har godt af at blive plantet i efteråret, hvor jorden er lun og tilpas fugtig. Det vil give træet en bedre start det efterfølgende forår, fordi det har haft tid til at etablere sig. Planter du abetræ i foråret, skal du derfor være omhyggelig med at vande sommeren igennem.

 

Sådan planter du et abetræ

  • Start med at grave et hul, der er stort nok til, at træets rødder ikke bøjes sammen nede i hullet.
  • Nu skal du fjerne ukrudt, sten og andet materiale fra plantehullet og løsne jorden i bunden.
  • Tag nu fat i rødderne på træets jordklump og sørg for, at de er løsnede.
  • Fyld plantehullet helt op med vand, og vent herefter på, at det trænger ned i jorden.
  • Sæt træet ned i plantehullet, mens du sørger for, at rødderne er udstrakte. Træet skal stå i samme dybde, som det gør i plastikpotten.
  • Fyld plantehullet op med jord, og tryk jorden fast omkring træet. På den måde sikrer du bedst, at rødderne får kontakt med jorden.

 

Pasning af abetræ

Abetræ er forholdsvis let at passe. Det får som regel sine behov dækket fra naturens side, men i sommerperioder, hvor det kan være tørt længe, kan det være nødvendigt at vande træet regelmæssigt. 

Planter du abetræet i en næringsrig jord, vil det selv finde den næring, det har brug for. Er jorden derimod mere næringsfattig, kan det være en fordel at supplere med gødning for at opnå et sundt træ.

 

Beskæring af abetræ

Abetræ kan godt beskæres, men det kan ikke nødvendigvis anbefales. Er det dog nødvendigt, foretages beskæringen bedst fra juli – september.