{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af cedertræ

10. oktober 2023
Cedertræ

Cedertræ i haven

Cedertræ, Cedrus, er et stedsegrønt nåletræ, som oprindeligt stammer fra Atlasbjergene, Libanon og Tyrkiet. Det er altså ikke hjemmehørende i Danmark, men derfor kan træet stadig trives herhjemme – også selvom vores vejr er omskifteligt.

Uanset om du planter i krukker eller ud i haven, får du et dekorativt træ med finurlige ”grønne” grene, der står flotte året rundt. De taber nemlig ikke nålene, når efteråret nærmer sig.

Udplantning af cedertræ

Cedertræer trives bedst et solrigt sted i haven, hvor der er gode læforhold. Faktisk gælder det, at jo flere timers sol træet får, des stærkere bliver farven og tættere bliver nåledannelsen. Jorden skal ikke være for tung og leret, men gerne veldrænet og næringsrig.

Træet er pladskrævende og kan sagtens nå 5 – 7 meter i højden og 4 – 6 meter i bredden. Det skal du selvfølgelig have med i dine overvejelser, når du beslutter dig for, hvor træet skal plantes.

 

Plantetidspunkt for cedertræer

Cedertræer har godt af at blive plantet i efteråret, hvor jorden er lun og tilpas fugtig. Det vil give træet en bedre start det efterfølgende forår, fordi det har haft tid til at etablere sig. Planter du cedertræer i foråret, skal du derfor være omhyggelig med at vande sommeren igennem.

 

Sådan planter du et cedertræ

  • Start med at grave et hul, der er stort nok til, at træets rødder ikke bøjes sammen nede i hullet.
  • Nu skal du fjerne ukrudt, sten og andet materiale fra plantehullet og løsne jorden i bunden.
  • Tag nu fat i rødderne på træets jordklump og sørg for, at de er løsnede.
  • Fyld plantehullet helt op med vand, og vent herefter på, at det trænger ned i jorden.
  • Sæt træet ned i plantehullet, mens du sørger for, at rødderne er udstrakte. Træet skal stå i samme dybde, som det gør i plastikpotten.
  • Fyld plantehullet op med jord, og tryk jorden fast omkring træet. På den måde sikrer du bedst, at rødderne får kontakt med jorden.
Atlasceder

Beskæring af cedertræ

Cedertræer klarer sig fint uden beskæring, men hvis træet vokser sig for stort eller bredt, kan en beskæring bliver nødvendigt.

Vil du reducere dit cedertræ i bredden, kan du knibe vækstpunkterne af på de grene, som er for lange. Dette skal du gøre en gang årligt i foråret eller tidligt på sommeren. Cedertræer, som er på vej til at blive for høje, kan toppes og beskæres i en fin form efterfølgende.

 

Cedertræer i krukker

Cedertræet er blevet særligt populær som krukkeplante, specielt i efteråret hvor den med sin gråblå farve passer perfekt til den kølige årstid. De ses også anvendt i boligen som et mindre juletræ, hvilket de dog ikke trives specielt godt med.

Generelt er cedertræer tørketålende, hvilket kan blive en udfordring, når du planter i krukker. De kan holde på en del vand, særligt hvis de ikke er placeret på krukkefødder. Det mest optimale er at undgå et underfad under krukken i forårs- og sommermånederne, så rodnettet ikke generes af iltmangel.

I vintermånederne skal du være ekstra opmærksom på, om jorden er kold og fugtig. Det kan nemlig give skader på træerne i foråret, hvor de ikke er stærke nok til at danne nye nåle. Viser vejrudsigten lange frostperioder, kan for meget fugt i krukken og medføre frostsprængninger i rodnettet.

 

Overvintring i krukker

Modsat cedertræer dyrket direkte i havejorden, så har cedertræer i krukker, altankasser eller andre større containere brug for at blive vintersikret. Planterne står nemlig hævet over jorden, hvor de er mere udsatte for både kulde og træk.

Du vintersikrer bedst ved at placere krukken frostfrit og i læ, fx langs husmuren eller i et drivhus. Ved vedvarende frost kan du vikle krukken ind i plast, fx boblefolie eller hessian. Gennem vinteren skal cedertræet holdes til den tørre side.

Libanonceder

Særligt om libanonceder

Libanonceder, Cedrus libani, er et stedsegrønt nåletræ med en pyramideformet vækst. I naturen kan træet blive op til 900 år gammelt og 40 meter højt, men den alder og størrelse opnår træet ikke i Danmark. Libanonceder har været dyrket i Europa helt siden 1700-tallet, men det er endnu ikke blevet et almindeligt syn i de danske haver.

Libanonceder er i Bibelen omtalt som et almindeligt træ, der på den tid dannede store skove. Desværre opdagede man cedertræets høje kvalitet som tømmer, blandt andet brugt til tempel- og skibsbyggeri under de egyptiske faraoer.

Derfor er der gennem historien blevet fældet store dele af cederskovene. Libanonceder er faktisk udrydningstruet og derfor er de sidste rester af cederskovene i dag fredet.

Libanonceder har stor prydværdi, blandt andet grund af grenenes næsten finurlige, næsten vandrette vækstretning, nålenes smukke, grågrønne farve og veddets aromatiske nåleduft. Ligesom atlasceder har libanonceder et let udtryk, som passer godt til den moderne, minimalistiske indretningsstil.

Som navnet antyder kommer libanonceder fra Libanon og det er også afbilledet på landets nationalvåben og flag. Træet vokser også vildt i de østlige middelhavsegne og på Cypern.

Træet er altså vant til et klima, der er væsentligt mildere end det danske og for at det kan klare sig i Danmark, må det have en beskyttet og solrig placering. Det er desuden nødvendigt at dække træet om vinteren eller alternativt, at lade det overvintre indendørs. Træet er nemlig ikke fuldt hårdført i den danske vinter.

 

Særligt om atlasceder

Atlasceder, Cedrus atlantica, er et stedsegrønt nåletræ med en åben, pyramideformet vækst. I sine naturlige omgivelser kan træet blive op til 25 meter højt, men det bliver ikke så stort under danske himmelstrøg. Hos os bruges træet som et mindre prydtræ, som regel i krukke, men træet kan også plantes ud på friland.

Atlasceder er et meget dekorativt og noget atypisk grantræ. Barken såvel som nålene har en smuk, blå- til sølvgrå nuance, som passer godt til den bevægelse mod sølv, grå og hvid som de foretrukne julefarver.

De vandretstående til let hængende grene og de nærmest ”tjavsede” bundter af nåle giver desuden træet et let og tilfældigt udtryk, som også passer godt til tidens tendens indenfor indretning, hvor stilen gerne må have et lidt råt og upoleret udtryk.

Som navnet antyder kommer atlasceder fra Atlasbjergene i det nordlige Afrika. Træet blev indført i Europa i 1800-tallet og har i dag spredt sig til naturen i Provence i Frankrig.

Træet trives altså bedst i et klima, der er noget mildere end det danske. Derfor har træet også brug for en solrig placering og dækning om vinteren. Træet tåler udtørring og trives bedst i en veldrænet jord.

 

Særligt om himalayaceder

Himalayaceder, Cedrus deodora, er et stedsegrønt nåletræ med en kegleformet vækstform. Som andre cedertræ har himalayaceder de karakteristiske vandretvoksende og let hængende grene, der giver træet et let og lidt ”forpjusket” udtryk, som er en klar modsætning til de velpolstrede, tætte nåletræer, såsom nordmannsgran og rødgran, som vi typisk bruger som juletræer herhjemme.

Himalayaceder minder på mange måder om lærketræet, som vi er noget mere bekendte med i Danmark. Hvor lærketræet er løvfældende, er himalayaceder imidlertid stedsegrønt. Himalayaceder har desuden bløde nåle i en utrolig flot, sølvgrøn farve, hvor lærk har nåle i den mere traditionelle friskgrønne farve.

En anden forskel på de to træer er, at himalayaceder er vant til et mildere klima end det danske. Derfor er det nødvendigt at dække træet om vinteren – i hvert fald de første par år efter udplantningen.

Træet skal desuden have en lun og beskyttet vokseplads i en dybmuldet/næringsrig men veldrænet jord.

Himalayaceder kommer, som navnet antyder, fra Himalaya, hvor det gror i bjergrige områder. I sine naturlige omgivelser kan træet opnå en majestætisk størrelse på helt op til 60 meter i højden med en stamme på over 3 meter i tykkelsen. Træet kommer dog aldrig i nærheden af de højder i det danske klima. I Danmark udvikler træet sig som et spinkelt, men elegant træ på op til 15 meter.