Træer
Udplantning og pasning af cypres
26. november 2024Cypres er grøn året rundt
Cypres, Cupressus, er en planteslægt af smukke træarter, som ikke er hjemmehørende i den danske natur. Alligevel egner den sig godt i de danske haver; den forynger sig selv, den er stormfast og den er stedsegrøn.
Der findes flere forskellige sorter af cypres, der varierer meget i farve og størrelse. Fælles for stort set alle sorter er, at løvet dufter frisk af harpiks og persille. Cypressens karakteristiske udseende skyldes de små, skællede nåle, som har en rund kirtel.
Cypres har den fantastiske egenskab, at den er stedsegrøn, hvilket betyder, at træet er grønt hele året rundt.
Se udvalget af cypres.
Hvordan ser du forskellen på cypres og thuja?
Thuja og cypres er to træarter, som meget ofte forveksles på grund af deres lignende udseende. Der er dog forskel på dem og flere forskellige måder, hvorpå du spotter forskellen.
Thuja har en farvet kerne til forskel fra cypres, og dens ’nåle’ er mere lette og bløde. Thuja har også mere strittende topskud, hvor cypressens topskud hænger lidt. Desuden har thujaen mere aflange kogler, hvor cypressens kogler er runde.
Se udvalget på thuja.
Udplantning af cypres
Det bedste tidspunkt at udplante cypres på er om foråret i marts – april måned eller om efteråret i august – september måned. Uanset hvornår du vælger at plante, er det mest optimalt en dag med overskyet vejr. Cypres er generelt ret hårdføre, men de trives bedst med en placering i fuld sol eller halvskygge i en næringsrig jord.
Når du har fundet den rette placering i haven, er det tid til udplantning af din cypres. Her er det vigtigt, at du gennemvæder potteklumpen og plantehullet, og laver plantehullet dybt nok, så rødderne ikke bøjes. Når du placerer cypressen i plantehullet, bør du plante den et par cm dybere, end den står i potten.
Afslutningsvist fylder du plantehullet op med jord og træder det let til omkring planten. Husk at vande rigeligt efter udplantning og de første par måneder efter.
Se udvalget af jord og gødning.
Pasning af cypres
Det gode ved cypres er, at træet ikke kræver den store indsats i forhold til pasning for at trives. Cypres klarer sig som regel uden ekstra næring, da den får alle sine behov dækket fra naturens side. Det kan dog i længerevarende tørre perioder være nødvendigt at vande godt igennem.
Sørger du for at plante cypres ud i en næringsrig jord, behøver du ikke gøde planten. Den skal nok finde rigeligt med næring i jorden. Har du derimod plantet i en mere næringsfattig jord, er det en fordel at supplere jorden med gødning.
Ønsker du alligevel at forkæle træet, kan du tilføre gødning hvert andet år eller fordele et lag kompost omkring træet hvert efterår.
Læs også: Udplantning og pasning af træer.
Beskæring af cypres
Cypres kan beskæres moderat, hvis den har vokset sig for stor eller bred. Ved beskæring af det mest optimalt at fjerne hele grene frem for at studse, da dette kan forårsage pigmenttab på grenspidserne.
Beskæring er noget, vi haveejere ’har fundet på’, så det er ikke nødvendigt for cypressens trivsel, at den beskæres regelmæssigt. Det kræver desuden energi for træet at lukke sine sår efter en beskæring.
Du kan dog godt hjælpe din cypres lidt på vej efter en beskæring ved at give den et skud ekstra gødning samt vande den godt og lidt oftere i tiden efter. Generelt kan du foretage 3 forskellige typer af beskæring af cypres; foryngelsesbeskæring, vedligeholdelsesbeskæring og formklipning.
Læs også: Beskæring af træer og buske.
Foryngelsesbeskæring
Foryngelsesbeskæring bør ske i det sene efterår fra oktober – marts. Du skal blot være opmærksom på, at toppen ikke må klippes af, da din cypres så mister sin naturlige form. Ved en foryngelsesbeskæring kan du:
- Klippe sidegrene af fra bunden.
- Klippe sidegrene ind (dog skal der stadig sidde grønne nåle tilbage).
- Klippe flerstammede cypres til enstammede.
Se udvalget af beskæringsredskaber.
Vedligeholdelsesbeskæring
Vedligeholdelsesbeskæring bør ske hen over foråret eller sommeren - dog tids nok til at nye skud når at hærde, inden vinteren kommer. Ved en vedligeholdelsesbeskæring kan du:
- Klippe sidegrene ind, så den kompakte form bevares.
- Klippe knækkede og døde grene.
- Klippe topskud ved dannelse af flere skud, så de kraftigste bevares.
Formklipning
Formklipning af cypres kan se rigtig flot ud, men det kræver, at formen vedligeholdes hvert eneste år. Formklipning bør ske løbende fra maj – august, hvor 1/3 af skudtilvæksten skal klippes af. Ved en formklipning kan du:
- Købe en cypres, som allerede er formklippet, hvor formen blot vedligeholdes.
- Klippe en ikke-formklippet cypres i den ønskede form, hvor formen efterfølgende vedligeholdes.
Læs også: Udplantning og pasning af japansk løn.