Træer
Udplantning og pasning af grantræer
10. september 2024Grantræ i haven
Granslægten, 'Picea', er en slægt af stedsegrønne nåletræer, der findes i mange forskellige størrelser og former, fra de tårnhøje træer til de små dværgvarianter. Fælles for dem alle er den harpiksholdige bark og de firkantede, stikkende nåle.
Det er i granslægten, man finder de klassiske grantræer, blandt andet rødgran, sukkertopgran og blågran. Et andet populært grantræ, der især anvendes som juletræ, er nordmannsgranen. Dette træ tilhører dog slægten af ædelgran.
Ædelgranslægten, 'Abies', er en slægt af store, stedsegrønne nåletræer, som alle bærer kogler. Modsat granslægten bærer ædelgraner ikke-stikkende nåle.
Fælles for begge slægter af grantræer er, at de er stedsegrønne og derfor står med flotte blå eller grønne nåle året rundt. Udover at være stedsegrønne er grantræer, både store og små arter, med til at give haven karakter.
Se udvalget af grantræer her.
Også i naturen er grantræerne flot repræsenterede. Faktisk er rødgranen det mest almindelige træ i de danske skove, hvor de dækker hele 14,9% af skovarealet (kilde: skovforeningen.dk).
Danmark hører desuden til blandt Europas største producenter af juletræer. Årligt dyrker vi 10 millioner træer her i landet, hvor de fleste er nordmannsgran (kilde: lbst.dk).
Grantræ som hæk
Grantræer udmærker sig også som hækplanter ved at være både hårdfør og nøjsom. Ligeledes gør grantræets naturlige vandrette og jævne grenvækst, at du hurtigt får en tæt, flot hæk, der holder sig grøn året rundt og fungerer som en solid, naturlig afskærmning. Med regelmæssige beskæringer sikrer du, at hækkens form holdes, hvorfor det er en relativ nem hæk at holde.
Læs også: Udplantning og pasning af hæk.
Af grantræer egnet som høje hække findes:
- Stikagran 'Picea sitchensis'
- Blågran 'Picea pungens 'Glauca'
- Nobilisgran 'Abies procera'
Ønskes en lav hæk er følgende gode gransorter, da de ikke bliver særligt høje:
- Bjergfyr 'Pinus mugo'
- Dværgfyr 'Pinus pumilio'
Uanset hvilken type grantræ du vælger, bør du sikre, at der er tilstrækkelig plads til træets fulde størrelse, så de ikke konkurrerer om ressourcer og lys. Dette sikrer en sund og tæt hæk på længere sigt.
Se udvalget af hækplanter her.
Grantræer i havekrukker
Du kan sagtens plante gran i dine krukker, hvis du vælger nogle af de mindre arter. Særligt sukkertopgran er velegnet som krukkeplante, da den er langsomt voksende og ikke bliver synderligt stor.
Se udvalget af havekrukker her.
Følgende er gode råd, hvid du overvejer at holde et grantræ i en havekrukke:
- Hvis dine grantræer i krukker skal trives optimalt, skal du gøde årligt og vande regelmæssigt.
- For at undgå at rødderne står i vand, hvilket kan forårsage at de rådner, skal du sørge for, at krukken har drænhuller. Overvej at placere lecakugler eller grus i bunden af krukken for yderligere at forbedre dræningen.
- Hvis træet står skævt, kan du stabilisere det ved at placere træstykker eller mursten under krukken.
- Læg et lag barkflis oven på jorden i krukken for at hjælpe med at bevare fugtigheden og beskytte mod temperaturudsving.
Udplantning af grantræ
Grantræer trives bedst på en solrig placering i en fugtig og veldrænet havejord. De tolererer dog også at stå under mere beskedne vilkår, fx i sandede og næringsfattige jorde. Det vigtigste er, at grantræerne ikke plantes for tæt på anden beplantning, da flere af arterne kan blive meget høje.
Se udvalget af jord her.
For langt de fleste grantræer er efteråret det mest optimale tidspunkt for udplantning. Her er jorden stadig lun fra sommeren og tilpas fugtig fra årstidens nedbør. Du skal helst undgå at plante, når der er meget tørre og våde forhold eller når jorden er frossen.
Som tommelfingerregel kan nåletræer, med undtagelse af nordmannsgran, plantes fra september til midt december. Plantning i efteråret giver træerne en bedre start det efterfølgende forår, fordi de har haft tid til at etablere sig. Nordmannsgran kan plantes fra august – september.
Sådan gør du
- Grav et rigeligt stort plantehul, som er tilpasset rodnettets størrelse. Plantehullet skal være så stort, at træets rødder ikke bøjes sammen nede i hullet.
- Løsn jorden i bunden af plantehullet.
- Fyld plantehullet helt op med vand, og lad det derefter trænge ned i jorden.
- Sæt træet ned i plantehullet, og sørg for at rødderne er udstrakte. Træet skal stå i samme dybde, som det gør i plastikpotten.
- Fyld plantehullet op med jord, og tryk jorden fast omkring træet. På den måde sikrer du bedst, at rødderne får kontakt med jorden.
- Husk at holde området fri for ukrudt, så træet ikke skal konkurrere om vand og næringsstoffer.
Se udvalget af haveredskaber her.
Pasning af grantræ
Grantræer har, ligesom de fleste andre træer, brug for mest pleje det første års tid efter udplantning. Her er det især vigtigt, at du får vandet og gødet træet tilstrækkeligt, så det etablerer sig godt og vækster fornuftigt. Når grantræet har etableret sig, er pasningen på et minimum.
I grantræets første vækstsæson er det vigtigt at vande regelmæssigt, så jorden holdes fugtig. Dette skal selvfølgelig reguleres i forhold til mængden af regn. Når først grantræet er etableret, er det kun nødvendigt at vande i særligt tørre og varme perioder, hvor rødderne ikke kan hente tilstrækkeligt væske fra jorden.
Har du plantet grantræet i efteråret, kan du med fordel tilføre organisk gødning første gang det efterfølgende forår. Organisk gødning er typisk langtidsvirkende, hvorfor det kun er nødvendigt at gøde træet én gang årligt.
Se udvalget af gødning her.
Sammen med vanding er fjernelse af ukrudt og græs omkring træet nødvendigt, hvis du skal have succes. Grantræet har brug for masser af energi under etableringsfasen det første års tid, hvorfor det ikke skal konkurrere med ukrudtet om vand og næringssalte.
Beskæring af grantræ
Grantræer er generelt sunde planter, som passer sig selv fint uden beskæring. Nogle træer kan dog blive for store og brede, så de er generende i haven, hvorfor en beskæring bliver nødvendig.
Er grantræet blevet for bredt, kan du skære de grene, som er for lange, af, så de skjules af nogle andre grene. Vær dog særligt opmærksom ved beskæring af dværgvarianter, som let får ødelagt deres fine form.
Hvis du gerne vil begrænse dit grantræs bredde, kan du knibe vækstpunkter af på de grene, som er for lange. Dette skal gøres en gang årligt i foråret eller tidligt på sommeren. Grantræer, som er blevet for høje, kan toppes og beskæres i en fin form efterfølgende.
Læs også: Beskæring af træer og buske.