{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af japansk kirsebær

7. oktober 2023
Udplantning og pasning af japansk kirsebær - Plantorama

Japansk kirsebær i haven

Japansk kirsebærPrunus serrulata, er med sine smukke lyserøde blomster det japanske kirsebærtræ (prydkirsebær), som er mest populært i de danske haver. Når kirsebærtræet springer ud i april og maj, giver det haven et fint lyserødt skær, mens det i efterårsmånederne skifter til en flot bronzerød farve.

Et japansk kirsebærtræ bliver mellem otte og ti meter højt, og blomsterbladene er cirka 2,5 centimeter brede. Det klarer sig godt i det danske klima og bliver sjældent ramt af sygdom – og derfor bruges japansk kirsebær også ofte i parker og langs alléer.

På trods af navnet er det sjældent, at der faktisk er kirsebær på de japanske kirsebærtræer, da de fleste sorter er forædlede.

 

Populære sorter af japansk kirsebær

Forskellen i sorterne på det japanske kirsebærtræ ligger hovedsaligt i kronens form, blomsterfarven og højden. Træerne findes både i kraftige, opretstående træer og mere spinkle former, og blomsterne kan variere i farven mellem helt hvide og mørkerosa. Fælles for alle sorterne af japansk kirsebær er de flotte orangerøde efterårsfarver.

Nogle af vores mest populære sorter er:

  • 'Kanzan': får rosarøde blomster i april-maj. Kronen er bred, og bladene grønne.
  • 'Royal Burgundy': får mellemstore blomster i sart rosa i maj. Bladene er purpurrøde.

Udplantning af japansk kirsebærtræ

Det japanske kirsebærtræ trives bedst i fuld sol, men kan også klare sig på en placering i halvskygge. Jorden skal være frisk og næringsrig og må gerne være leret og humusrig.

Undgå at plante japansk kirsebær et sted, hvor der inden for de seneste ti år har stået et andet stenfrugttræ, for eksempel blommer, mirabeller eller andre kirsebær. Her vil der nemlig være opstået en jordtræthed, som gør, at det nye træ vil mistrives.

Har du ikke mulighed for at vælge en anden placering, kan du skifte jorden ud ved at fjerne den ned i en 40 centimers dybde og med en god stor radius.

 

Plantetidspunkt for japansk kirsebær

Japansk kirsebær skal helst plantes i efteråret, hvor jorden er lun og tilpas fugtig. Det vil give træet en bedre start det efterfølgende forår, fordi det har haft tid til at etablere sig. Planter du japansk kirsebær i foråret, skal du derfor være omhyggelig med at vande sommeren igennem.

 

Sådan planter du et japansk kirsebærtræ

  • Start med at grave et hul, der er stort nok til, at træets rødder ikke bøjes sammen nede i hullet.
  • Nu skal du fjerne ukrudt, sten og andet materiale fra plantehullet og løsne jorden i bunden.
  • Tag nu fat i rødderne på træets jordklump og sørg for, at de er løsnede.
  • Fyld plantehullet helt op med vand, og vent herefter på, at det trænger ned i jorden.
  • Sæt træet ned i plantehullet, mens du sørger for, at rødderne er udstrakte. Træet skal stå i samme dybde, som det gør i plastikpotten.
  • Fyld plantehullet op med jord, og tryk jorden fast omkring træet. På den måde sikrer du bedst, at rødderne får kontakt med jorden.
Udplantning og pasning af japansk kirsebær - Plantorama

Pasning af japansk kirsebær

Japansk kirsebær er forholdsvis let at passe. Det får som regel sine behov dækket fra naturens side, men i sommerperioder, hvor det kan være tørt længe, kan det være nødvendigt at vande træet regelmæssigt.

Planter du det japanske kirsebærtræ i en næringsrig jord, vil det selv finde den næring, det har brug for. Er jorden derimod mere næringsfattig, kan det være en fordel at supplere med gødning for at opnå et sundt træ.

 

Beskæring af japansk kirsebærtræ

Et japansk kirsebærtræ kan vokse sig meget stort og derfor fylde en del i haven. Træet kan derfor med fordel beskæres, og her er det faktisk bedst at forme kronen fra begyndelsen, så der kun klippes tynde grene af hvert år. På den måde holder træet sin fine form.

Beskæringen af japansk kirsebær skal foregå fra midt juli til midt september. Her har træet nemlig overskud til at lukke sårene fra de afklippede grene af for svampesygdomme.

Pas på ikke at beskære det japanske kirsebærtræ for kraftigt, da det kan få vildskud til at bryde frem øverst på stammen. Opdager du vildskud, skal du straks fjerne dem, da de ellers hurtigt vil tage magten over kirsebærtræet.